Ga naar inhoud

5x de wijken tijdens Magisch Maastricht

Een bezoek aan Maastricht in de decembermaand, er is niets magischer! Magisch Maastricht tovert de stad om tot een sprookje. Overal waar je komt voel je de kerstsferen. De straten zijn mooi aangekleed met sprankelende lichtjes en betoverende kerstdecoraties. Naast de bekende kerstmarkt op het Vrijthof vinden er door heel Maastricht winterse activiteiten plaats. Wil jij even ontsnappen van de massa en rustig genieten van de magische sferen? Dan geven wij speciaal voor jou onze tips per wijk, die je eenvoudig kunt bereiken met het OV, op de fiets of te voet!

Sphinxkwartier

Het Sphinxkwartier is een hippe en innovatieve wijk, waar altijd veel te beleven is. Ook in de decembermaand is hier de magie van de kerst te voelen. Zo wordt het Brikkegebouw in de avond opgelicht door een groot lichtkunstwerk, in de vorm van een adventskalender met raampjes en deurtjes in bewegende animatiebeelden. Daarnaast vind je in het Sphinxkwartier een historisch herkenningspunt: de Sphinxpassage. Maak een reis door de tijd in deze 120 meter lange gang gevuld met tegeltjes, beeld en objecten. Hier wordt het verhaal van het Maastrichtse Sphinxverleden verteld.

Heb je zin in het kijken van een gezellige kerstfilm? Dan ben je in het Sphinxkwartier op de juiste plek. Hier is namelijk een bioscoop én een filmhuis! Bij Pathé kun je in de decembermaand altijd terecht voor een gemoedelijke kerstfilm, voor jong en oud. Spreken arthouse movies jou meer aan, dan is Lumière waar je wilt zijn. Kies uit een brede selectie aan onder andere culturele films, documentaires, internationale films en kinderfilms.

Ontdek het Sphinxkwartier
Magisch Maastricht 2018 2019 feest vieren winter sphinx the student hotel oudjaarsavond

Jekerkwartier

Het Jekerkwartier is een mooi stukje Maastricht met een gevarieerd aanbod. Je loopt hier van de historische stadswal zo naar de leukste boetiekjes en restaurants. Ben je nog op zoek naar de perfecte kerstcadeaus voor jouw geliefden? Dan slaag je altijd in de sfeervolle straten van het Jekerkwartier. Niet alleen vind je hier de meest unieke modezaakjes voor jong en oud, denk aan Le Marais Deux of KALKMAN, ook heb je hier ruime keuze aan cadeauwinkels, bakkers en delicatessenzaken. Time to shop!

Begint je maag te knorren na al dat shoppen? Dan hoef je niet ver te zoeken naar een goed restaurant. Denk alleen al aan de Koestraat, waar je kunt kiezen uit allerlei verschillende keukens. Daarnaast is een bezoek aan Café Sjiek nooit een slecht idee. Heerlijk lunchen of dineren op Maastrichtse wijze.

Even uitbuiken tijdens een magische wandeling! Volg de romantische lichtroute die je leidt naar het stadspark. Even een momentje optimaal genieten van de groene natuur, midden in de stad. Loop over het bruggetje langs de Jeker, ga zitten op een bankje en kijk terug op de magische dag die je hebt gehad.

Ontdek het Jekerkwartier
Le Salonard Maastricht Magisch Maastricht 2018 2019 cadeaus kopen shoppen winkelen romantisch

Wyck

Een dagje Wyck belooft een geslaagde dag. Wyck staat altijd al bekend om haar sfeervolle straten, maar tijdens Magisch Maastricht is het hier extra sfeervol. Kom je met de trein aan in Maastricht, dan ben je direct in Wyck. Wandel de wijk in en je loopt zo tegen de prachtig versierde kerstboom aan op de percée. Tijd voor een fotomoment! Struin door de knusse straten en bezoek elke conceptstore en vintage winkel. Misschien vind je hier nog wel een kerstoutfit voor dit jaar! Maak tussen het shoppen een stop bij een van de leuke lunch- en koffiezaakjes die je op iedere hoek van de straat tegenkomt.

Ook in Wyck is er een mooie lichtroute te bewandelen, maar er is dit jaar ook een lichtkunstwerk te zien. Ken je het brugwachtershuisje op de Sint Servaasbrug? Hier wordt een kunstwerk getoond in de vorm van een gedicht, die voor zowel de bezoeker als inwoner van Maastricht betekenis heeft. Ook in Wyck is de winterse magie te voelen.

Ontdek Wyck
Magisch Maastricht Lichtroute Winter in Maastricht

Céramique

Klinkt een dagje kunst en cultuur in de decembermaand aantrekkelijk? Neem dan een bezoek aan de wijk Céramique. Hier vind je onder andere het welbekende Bonnefanten. Met een indrukwekkende vaste collectie aan zowel oude als hedendaagse kunst en hun wisselende tentoonstellingen, is een bezoek aan het museum altijd een leuk idee. Deze winter kun je de fotografie van Werner Mantz in de tentoonstelling "The Perfect Eye" bekijken. Ga helemaal op in de kunstwerken en je vergeet het begrip van tijd.

Kun je maar geen genoeg krijgen van kunst en cultuur? Dan raden we aan ook een bezoek te nemen aan Centre Céramique aan Plein 1992. Vanuit het Bonnefanten loop je hier makkelijk heen. In Centre Céramique zijn er wisselende tentoonstellingen in fotografie en beeldcultuur te bewonderen, met deze winter de Portretten van hier/1955-1966 van Frans Grummer.

Na een middagje cultuursnuiven is een kopje koffie wel verdiend. Haal een koffie to-go bij Coffee Lovers en wandel op je gemak een stuk langs de Maas of bewonder het uitzicht op de stad vanaf de Hoge Brug.

Ontdek Céramique

Sint Pieter

De Sint Pietersberg mag in de decembermaand absoluut niet vergeten worden. Maak een frisse wandeling over de berg, door de bossen, met een pitstop bij het uitkijkpunt van de ENCI-groeve. Sta even stil bij het uitzicht op de prachtige omgeving. En hoe sluit je een frisse wandeling af? Met een warme chocomelk natuurlijk! Deze kun je krijgen bij Buitengoed Slavante, waar je uitzicht hebt op de Maas.

Een winterse wandeling combineren met een activiteit? Wat dacht je van een tour door de grotten van Maastricht. Boek een ticket bij Maastricht Underground en ga op avontuur in het mysterieuze gangenstelsel dat zich ondergronds bevindt. Je gids neemt je mee in de geschiedenis van de grotten en laat je impressieve kunstwerken zien die je daar nooit zult verwachten. Ook dat zijn de magische kanten van Maastricht.

Ontdek Sint Pieter
Enci Groeve

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *