Ga naar inhoud

Maastricht en omgeving. Een waar wijnparadijs.

Of je nou gewoon van een wijntje houdt of een echte kenner bent, voor een goed glas wijn van Limburgse bodem ben je in Maastricht op de juiste plek. Naast de talrijke goede restaurants, wijnbars en bourgondische kroegen kun je sinds enkele jaren ook diverse mooie wijnhuizen bezoeken. In het centrum van de stad vind je Thiessen Wijnkoopers; de oudste wijnhandel van Nederland. In de eeuwenoude gewelfde wijnkelder uit de 14e eeuw zijn door de eeuwen heen heel wat bijzondere flessen verzameld.

Op een steenworp van de grote stad waan je je in een hele andere omgeving met bochtige nauwe paadjes, heuvels en mooi uitgelijnde wijnstokken. De regio Zuid-Limburg is uniek in Nederland, met name vanwege de löss en kalkhoudende bodem, de heuvels die zorgen voor een bundeling van zonnewarmte en de temperatuur (landklimaat) waardoor de thermometer net iets hoger staat dan in de rest van Nederland.

Een stukje historie

De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. Het duurde tot 1970 totdat de eerste wijnstokken terugkeerden op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Inmiddels telt deze regio plus minus 75 geregistreerde wijnhuizen van klein tot groot. Naast witte wijnen zoals Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris worden er inmiddels ook al een aantal rode wijnen verbouwd.

Niet alleen de kwantiteit van wijngaarden, maar ook de kwaliteit van de Nederlandse wijn zit behoorlijk in de lift. Nederlandse wijnen scoren steeds hoger bij keuringen in eigen land en in het buitenland. Per 2018 heeft het Limburgse Mergelland de BOB status ontvangen van de Europese Unie. Dit kun je een beetje vergelijken met het Franse Appellation Contrôlée. Een keurmerk welke wordt verleend aan de productie, verwerking en bereiding van wijnen volgens een erkende en gecontroleerde wijze. De consument is hierdoor verzekerd van een hoge kwaliteit wijn aangezien deze aan strengere eisen moet voldoen.

Proeven tussen de wijngaarden

Enkele wijnhuizen in de buurt van Maastricht verzorgen rondleidingen en proeverijen. Zo kun je op een ontspannen wijze meer te weten komen over de wijnen en aansluitend de wijnen ook daadwerkelijk proeven. Hieronder een overzicht van enkele toonaangevende wijnhuizen uit de regio die je niet mag missen.

Wijngaard Apostelhoeve

Een van de pioniers op Nederlandse bodem is de Apostelhoeve. Deze prachtig gelegen wijngaard aan de rand van Maastricht produceert sinds 1970 hoge witte kwaliteitswijnen. Het oudste wijndomein van Nederland ligt in een prachtig hoekje van Maastricht dicht bij het prestigieuze Château Neercanne.

Hoeve Nekum

Een andere wijngaard binnen de gemeentegrenzen van Maastricht is Hoeve Nekum. Op een steenworp van Wijngaard Apostelhoeve in het dal van de Jeker met de wijngaarden tegen de Louwberg. De hoeve werd voor het eerst genoemd in een grensbeschrijving van de graafschap van de Vroenhof in 1304, maar de typisch Limburgse kasteelachtige boerderij is grotendeels gebouwd omstreeks 1600.

Wijngaard Sint Martinus

De wijngaarden zijn gelegen in het zuidelijkste puntje van Nederland, vlakbij het drielandenpunt in de gemeente Vaals. Wijndomein St. Martinus is in 1988 begonnen en telt inmiddels 16 hectare wijngaard (de grootste wijngaard van Nederland). Stan Beurskens was de eerste wijnboer die rode wijn maakte in Nederland en heeft een indrukwekkende wijnkelder verdeeld over vier etages. Al sinds 1988 worden hier op een unieke en duurzame wijze internationaal geprezen wijnen geproduceerd.

Domein de Wijngaardberg

Uitkijkend over het dorpje Waterval ligt de wijngaard in de driehoek Ulestraten – Schimmert – Meerssen. Volgens de historie is op deze plek eeuwenlang wijn verbouwd door Benedictijner monniken van de Abdij van Reims, Frankrijk. Het is meteen het oudste bewijs van wijnbouw in Nederland (jaar 968).

Enkele andere wijnhuizen in Limburg

Domein Holset
Landgoed Sint Pieter
Landgoed Overst
Wijngoed Fromberg
Wijngaard Raarberg
Kasteel Genoelselderen (Belgisch Limburg)

Santé!

The Story of my Wine is een blog met onafhankelijke wijnreviews, wijnhuisbezoekjes en wijnevents over de hele wereld. De mooiste wijnen zijn te vinden op een overzichtelijke en interactieve kaart. Oprichter Goswijn Simons startte de blog twee jaar geleden na een succesvolle pagina op Instagram onder de gelijknamige naam.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *