Ga naar inhoud

Militair verleden

Op het Vrijthof vind je de voormalige Hoofdwacht. In de 18e eeuw wisselden de militairen hier de wacht. De hoge heren binnen het leger zetelden permanent op het Vrijthof om de sleutels van de zeven poorten te bewaken. Militairen vind je er niet meer, maar de Hoofdwacht is van buiten nog altijd te bewonderen. Eenvoudige soldaten woonden in die tijd in hoge kazernegebouwen. Barakken, zoals inwoners zeggen. Maastrichtse straatnamen zoals Achter de Barakken en Hoge Barakken herinneren aan deze tijd.

Fort Sint Pieter Maastricht maquette

Romeinse brug

De Romeinse brug trok de eerste echte stadsbewoners. Soldaten bouwden een vesting tussen het Vrijthof en de Maas. Binnen de muren van het fort leefden mensen in houten huisjes tussen de tempels en badhuizen van steen. Veel van dit Romeinse verleden ligt goed verstopt onder de grond. Maar gelukkig hoef je in Maastricht niet ver te zoeken om er toch een glimp van op te vangen. Tussen eind 16e en begin 19e eeuw marcheerden dagelijks duizenden soldaten over de kasseien om de stad tegen indringers te beschermen. Dankzij de strategische ligging - aan de Maas en Romeinse weg ‘Via Belgica’  – werd Maastricht een belangrijke garnizoensstad. Een groot deel van de inwoners was soldaat onder afwisselend Spaans, Frans of Nederlands gezag. 

Bezoek Maastricht Sinter Servaasbrug Oude Brug Maastricht Sint Servaasbrug Shoppen Wandelen

D'Artagnan

D’Artagnan is misschien wel de meest bekende Fransman ter wereld. Onder andere door de vele verhalen en vertellingen die er over hem zijn verschenen. Deze beroemde musketier werd geboren in Lupiac in Zuid-Frankrijk en doorkruiste tijdens zijn leven Europa te paard in dienst van koning Lodewijk XIV. Aan zijn carrière kwam abrupt een eind toen hij tijdens een belegering van vestigingsstad Maastricht werd doorkruist door een musketkogel. Een wereldberoemde persoonlijkheid met een rijke geschiedenis waar Maastricht een prominente rol in speelt. In het Stadspark van Maastricht vind je een beeld van D'Artagnan. 

Maastricht ontdekken

Leuk om te lezen - Blogs en mooie verhalen

Van héél lang geleden tot nu - De tijdlijn

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *