Ga naar inhoud
Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Crises en Catastrofes in Valkenburg

Valkenburg

Museum Valkenburg organiseert een speciale tentoonstelling over de watersnood 2021 en nog vele andere dramatische gebeurtenissen in Valkenburg uit het verleden.

Met de watersnoodramp van 2021 nog vers in het geheugen heeft Museum Valkenburg het initiatief genomen tot het organiseren van een speciale tentoonstelling. Want was die overstroming wel zo uniek? En wat voor andere rampen hebben Valkenburg in de loop der tijd wel niet getroffen?

Een inventarisatie leidde tot zo’n breed scala aan gebeurtenissen, dat er gemakkelijk een hele t…

Met de watersnoodramp van 2021 nog vers in het geheugen heeft Museum Valkenburg het initiatief genomen tot het organiseren van een speciale tentoonstelling. Want was die overstroming wel zo uniek? En wat voor andere rampen hebben Valkenburg in de loop der tijd wel niet getroffen?

Een inventarisatie leidde tot zo’n breed scala aan gebeurtenissen, dat er gemakkelijk een hele tentoonstelling aan kan worden gewijd. Om een beeld te geven: al 66 miljoen jaar geleden trof de meteorietinslag bij Mexico de hele wereld, dus ook Valkenburg. In de Geulhemmergroeve zien we daar een getuigenis van. En zo peddelen wij verder, van de wateroverlast die al eeuwen regelmatig terugkeerde, de stadsbranden in 1773 (nu 250 jaar geleden) en 1847, de ontploffingen van de Polfer(=kruit) molen, Nederlands eerste auto-ongeluk in 1901, tot de bezettingsjaren in de 2e Wereldoorlog en de rellen in de jaren ’70. Deze en vele andere dramatische feiten heeft het museum in kaart gebracht en met behulp van andere musea kunnen visualiseren.

Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de manier waarop men dacht toekomstige catastrofes te voorkomen en hoe men daar nu over denkt. Men zegt wel eens: geschiedenis is in wezen de geschiedenis van rampen. Valkenburg heeft bewezen dat men die altijd weer te boven kwam en als de bekende Phoenix uit de as wist te herrijzen. Een expositie van veerkracht dus. Zeker ook voor de jeugd is deze tentoonstelling een spannende ervaring!

Prijzen

  • Volwassenen€ 8,00
  • MuseumpasGratis
  • VolwassenenGratis voor vrienden- en begunstigerspas (voor twee personen).

Locatie

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *