Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

75-jarige herdenking van de oorlog en vrijheid

Contact

Adres:
AINSI
Lage Kanaaldijk 112
6212 NA Maastricht
Plan je route
Afstand:
Vannacht naar dag

Theater aan het Vrijthof organiseert op de dag dat Maastricht 75 jaar bevrijd is muzikale vertelling en ontbijt tijdens zonsopgang.

5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden ( 5 mei 1945) dat heel Nederland officieel bevrijd werd door de geallieerden. De …

Lees verder

Theater aan het Vrijthof organiseert op de dag dat Maastricht 75 jaar bevrijd is muzikale vertelling en ontbijt tijdens zonsopgang.

5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden ( 5 mei 1945) dat heel Nederland officieel bevrijd werd door de geallieerden. De bevrijding s tartte echter al eerder op 12 september 1944 in Mesch (gemeente Eijsden - Margraten), het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd, waarna het Zuiden van Nederland volgde. Op 14 september 1944 stonden de Amerikaanse militairen in Maastricht. Daarna zou het nog tot het voorjaar van 1945 duren voordat heel Nederl and was bevrijd. In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg organiseert Theater aan het Vrijthof op de dag waarop Maastricht 75 jaar bevrijd is een muzikale vertelling (Vannacht naar Dag) en ontbijt tijdens zonsopgang in AINSI. In deze bijzondere setting neemt actrice en zangeres Quirine Melssen de bezoeker mee van nacht naar dag en vertelt en zingt zij bij het opkomen van de zon vijf indringende verhalen van gewone mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt.

Vijf muzikale vertellingen tijdens zonsopgang.

De officieel start van het 75 jaar bevrijding Limburg programma van Theater aan het Vrijthof wordt gemaakt op de dag dat Maastricht 75 jaar bevrijd is met een muzikale vertelling en ontbijt tijdens zonsopgang. Om precies 6.12 uur in AINSI, neemt actrice Quirine Melssen de bezoeker mee ‘van nacht naar dag’ en vertelt en zingt zij bij het opkomen van de zon vijf indringende verhalen van gewone mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. Verhalen van haar eigen moeder bij de slag van Arnhem, van een soldaat in een vreemd land, van een Joods kind dat gered wordt, van een Duitse beul en zijn kleinkind en van een Italiaanse partizaan met zijn geliefde. Verhalen die zich grotendeels afspelen in het schemergebied tussen nacht en dag; ‘Hoe kom je de nacht door?’, ‘Hoe kom je uit de oorlog?’, ‘Hoe kom je in het reine met wat je zag en de keuzes die je maakte?’ en ‘Hoe ga je het bestaan opnieuw betekenis geven?’ ‘Kijk, het is licht geworden. Laten we naar buiten gaan.’

‘Vannacht naar Dag’ onderdeel van landelijke viering '75 jaar Vrijheid'

Zangeres en actrice Quirine Melssen voert vanaf 12 september, heel vroeg in de ochtend, op diverse bijzondere locaties in het land de muzikale performance ‘Vannacht naar Dag’ op. Een persoonlijke vertelling over hoe de oorlog zijn weerslag heeft op de vele generaties erna. Na afloop van de voorstellingen is er een gezamenlijk ontbijt met het publiek. ‘Vannacht naar Dag’ is onderdeel van de landelijke viering ’75 jaar Vrijheid’ en is tot stand gekomen mede dankzij de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het comité ’75 jaar Limburg Bevrijding’, het V-Fonds en een aantal provincies.

 

Lees minder

Locatie