Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Walvis - Vindplaats: Maastricht

In een vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht ligt al jarenlang een goed bewaard geheim: een aantal gebroken walviswervels en -ribb…

Lees verder

In een vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht ligt al jarenlang een goed bewaard geheim: een aantal gebroken walviswervels en -ribben van een oerwalvis. Ze werden in 1979 gevonden in de voormalige ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg in Maastricht. Pas in 2014 stelde een onderzoeksteam, onder leiding van Dr. John Jagt, paleontoloog van ons museum, na een tip van een walviskenner de ouderdom van de ‘ENCI-walvis’ vast: Laat-Eoceen, circa 37 tot 33 miljoen jaar geleden! Een bijzondere vondst, want in Europa zijn maar weinig Eocene walvisresten bekend. Na het uitsterven van de mosasauriërs uit het Krijt, na de grote meteorietinslag ongeveer 66 miljoen jaar geleden, heeft het daarna nog zeker 30 miljoen jaar geduurd voordat er een waardige opvolger was; de oerwalvis. De Eocene walvis zag er net even anders uit dan de walvis van nu: hij had een langere bek met forse tanden en rudimentaire achterpoten. De wervels en ribben van de ‘ENCI-walvis’ vormen het middelpunt van de expositie Walvis – Vindplaats: Maastricht.

In de tentoonstelling Walvis – Vindplaats: Maastricht kom je niet alleen meer te weten over de Eocene walvis, maar ook over zijn hedendaagse soortgenoten. Alle aspecten van deze bijzondere zeezoogdieren komen aan bod: van hun perfect aangepaste lichaamsbouw tot hun unieke communicatiegedrag. Ook kom je via verhalen uit vroegere tijden, denk aan ‘Moby Dick’ en andere walvisvaarders avonturen, meer te weten over de reputatie van deze dieren; van angstaanjagend tot publiekslieveling. Tegenwoordig worden walvisachtigen wereldwijd bedreigd in de gebieden waarin ze leven, vooral door overbevissing, zwerfplastic en militaire toepassingen van sonar. Meer kennis over de walvis zal het respect voor deze dieren hopelijk vergroten.

Klik hier voor een overzicht van de activiteiten tijdens de zomervakantie.

Lees minder

Prijzen

  • Volwassenen€ 7,20
  • Senioren€ 5,20
  • Kinderen€ 4,60 5 t/m 11 jaar
  • Studenten€ 6,20
  • CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)€ 6,20
  • MJK (Museumjaarkaart)Gratis
  • KinderenGratis Kind t/m 4 jaar

Locatie