Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Maastricht. Lees meer.

philharmonie zuidnederland | Sjostakovitsj versus Stalin


Kijk voor een overzicht van de genomen coronamaatregelen voorafgaand (reserveren) en tijdens je bezoek op de website van de desbetreffende organisatoren en instellingen.

De hunkering naar vrijheid lijkt groter dan ooit. Toch valt onze hunkering in het niet bij die van het Sovjetregime van weleer. Stalins dictatuur dwong Dmitri Sjostakovitsj muziek te schrijven die de Sovjetstaat verheerlijkte, maar Sjostakvitsj kon niet anders dan zijn kritiek en afschuw daarin verweven. Van inktzwarte wanhoop tot schemerend licht en euforie. Alle menselijke emoties passeren de revue in zijn Vijfde Symfonie. Met deze schitterende en dubbelzinnige orkestmuziek verblindde Sjostakovitsj de partijbonzen en verklankte hij de ziel van het onderdrukte individu. Voor de pauze speelt topviolist Augustin Hadelich de wereldpremière van het Vioolconcert van de Ierse componist …

Kijk voor een overzicht van de genomen coronamaatregelen voorafgaand (reserveren) en tijdens je bezoek op de website van de desbetreffende organisatoren en instellingen.

De hunkering naar vrijheid lijkt groter dan ooit. Toch valt onze hunkering in het niet bij die van het Sovjetregime van weleer. Stalins dictatuur dwong Dmitri Sjostakovitsj muziek te schrijven die de Sovjetstaat verheerlijkte, maar Sjostakvitsj kon niet anders dan zijn kritiek en afschuw daarin verweven. Van inktzwarte wanhoop tot schemerend licht en euforie. Alle menselijke emoties passeren de revue in zijn Vijfde Symfonie. Met deze schitterende en dubbelzinnige orkestmuziek verblindde Sjostakovitsj de partijbonzen en verklankte hij de ziel van het onderdrukte individu. Voor de pauze speelt topviolist Augustin Hadelich de wereldpremière van het Vioolconcert van de Ierse componist Donnacha Dennehy. Een belevenis die je niet mag missen. Hadelich, door de Sud Deutsche Zeitung benoemd tot ‘vioolkoning van de eeuw’, is de gedroomde solist voor Dennehy’s intense klankwerelden.

Wanneer

  • vrijdag 22 oktober 2021om 20.00 uur

Prijzen

  • € 21,00

Locatie