Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

David Lynch | Someone is in my house

Lynch groeit op met reislustige ouders en leidt op jonge leeftijd een nomadenbestaan. Op zijn vijftiende wordt de vader van een jeugdvriend zi…

Lees verder

Lynch groeit op met reislustige ouders en leidt op jonge leeftijd een nomadenbestaan. Op zijn vijftiende wordt de vader van een jeugdvriend zijn eerste mentor, de schilder Bushnell Keeler. Door hem raakt Lynch gefascineerd in het boek 'The Art Spirit' van de Amerikaanse kunstenaar en leraar Robert Henri (1865-1929), het wordt de leidraad in zijn kunstenaarschap. Doordat een geplande driejarige studie bij de Oostenrijkse kunstenaar Oscar Kokoschka door diens ontoegankelijkheid niet doorgaat, keert Lynch terug naar de Verenigde Staten en meldt zich aan bij de Pennsylvania Academy of the Fine Arts in Phildelphia om schilderkunst te studeren. Daar zet hij de eerste stap naar een combinatie van twee werelden. Zijn verlangen om 'bewegende schilderijen' te maken resulteert in de korte stop-motion animatie Six Men Getting Sick (1967), die hij projecteert op een gebeeldhouwd scherm. In de volgende jaren verfijnt Lynch zijn visuele beeldtaal en maakt een aantal korte films.

Naast zijn beroemde filmische werken is David Lynch altijd actief gebleven als beeldend kunstenaar. De tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum presenteert het onderbelichte maar veelzijdige kunstenaarschap van Lynch in al haar facetten. Naast een selectie van zijn vroege korte films, waaronder het belangrijke academiewerk Six Men Getting Sick (1967), zullen er schilderijen, fotografie, werken op papier, (geluids)installaties en sculpturale werken te zien zijn.

Het Maastrichtse filmtheater Lumière zal in de tentoonstellingsperiode aandacht besteden aan het filmoeuvre van David Lynch. Bij de tentoonstelling verschijnt een geïllustreerde catalogus met een tekstuele bijdrage van curator Stijn Huijts, artistiek directeur van het Bonnefantenmuseum.

Lees minder

Prijzen

  • Volwassenen€ 12,50
  • CJP (Cultureel Jongeren Paspoort)€ 6,25 en studenten.
  • KinderenGratis t/m 18 jaar.
  • MJK (Museumjaarkaart)Gratis
  • LedenGratis Vrienden van het Bonnefantenmuseum.

Locatie