De Gemeenschap - 'Influencers' van 100 jaar geleden

Museum Valkenburg, Valkenburg

De Gemeenschap was een groep jonge, kritische intellectuelen en kunstenaars die ‘viraal’ ging in het begin van de twintigste eeuw.

De Gemeenschap was een groep jonge, kritische intellectuelen en kunstenaars die ‘viraal’ ging in het begin van de twintigste eeuw. Bekende namen als Gerrit Rietveld, J.J. Voskuil, Leo Gestel en Ossip Zadkine maakten deel uit van deze groep. Ze maakten onder andere het gelijknamige tijdschrift (1925-1941) en startten een uitgeverij waarbij ze wilden getuigen van hun kritische en vernieuwende opvattingen vlak na de Eerste Wereldoorlog.

In deze tentoonstelling zijn diverse objecten te zien die door leden van De Gemeenschap speciaal voor het tijdschrift werden ontworpen. Zo werd het logo ontworpen door de bekende architect Gerrit Rietveld en maakte de Limburgse kunstenaar Henri Jonas de omslag van het eerste nummer. In de tentoonstelling zijn voorwerpen te zien - waaronder omslagen en foto’s -  die getuigen van de vernieuwende, veelzijdige typografische vormgeving:  modern, expressionistisch, Nieuwe Zakelijkheid, nieuwe fotografie, nieuwe lettertypen.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 3 juli 202213.00 - 16.30 uur

Prijzen

  • Regulier€ 8,00
  • KinderenGratis Tot 12 jaar

Locatie