Sint Pietersberg

Maastricht

In 1673 belegerde de Franse ‘Zonnekoning’ Lodewijk XIV Maastricht. Om de zuidelijke vestingmuren van de stad met zijn kanonnen te beschieten liet hij de Sint Pietersberg innemen. En met succes.

In 1673 belegerde de Franse ‘Zonnekoning’ Lodewijk XIV Maastricht. Om de zuidelijke vestingmuren van de stad met zijn kanonnen te beschieten liet hij de Sint Pietersberg innemen. En met succes. Om dit in de toekomst te voorkomen liet de militaire gouverneur van Maastricht in de jaren 1701-1702 op de noordflank van de Sint Pietersberg een fort bouwen: Fort Sint Pieter.

Fort Sint Pieter is een vijfhoekig verdedigingsbastion, waarvan de punt (de saillant) gericht is op het zuiden. In het fort stonden 12 kanonnen opgesteld. De kanonnen die gericht waren op het zuiden moesten het plateau van de Sint Pietersberg verdedigen, en de kanonbatterij oost het Maasdal. Het fort maakte deel uit van de uitgebreide vestingwerken rondom de stad, die haar moesten beschermen tegen vijandelijke legers. Door haar strategische ligging was Maastricht eeuwenlang één van de belangrijkste vesting- en garnizoenssteden van Noordwest Europa.

Openingstijden

  • Bezoek de website voor de openingstijden.

Locatie