Ga naar inhoud

Psychoanalyse & Film

Sphinxkwartier, Maastricht

Een reeks filmvertoningen met een inleiding door een psychoanalyticus en na afloop de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en vragen te stellen over de inleiding en de film.

In veel klassieke films uit de jaren veertig is het verlangen van vrouwelijke personages onbestemd. Via muziek op de soundtrack wordt dat verlangen uitgedrukt, omdat er geen woorden voor gevonden kunnen worden. Opvallend genoeg is het belangrijkste mannelijke personage in films uit dit decennium vaak een muzikant, alsof hij het beste weet hoe het verlangen van de vrouw te bespelen. Wij selecteerden voor de nieuwe reeks PSYCHOANALYSE & FILM onder meer de film LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN (1948), die vraagtekens plaatst bij dit mechanisme. Behalve dat muziek kan ontroeren en mensen bij elkaar brengt, kan muziek ook, zo toont onze filmselectie, barstjes teweegbrengen in liefdesrelaties en in gezinsverhoudingen. Als leidraad voor de filmavonden vragen we ons af: Hoe kan muziek gekoppeld zijn aan verlangen? Welke rol speelt muziek in deze films en hoe beïnvloedt ze de getoonde harmonie, of het gebrek daaraan?…

In veel klassieke films uit de jaren veertig is het verlangen van vrouwelijke personages onbestemd. Via muziek op de soundtrack wordt dat verlangen uitgedrukt, omdat er geen woorden voor gevonden kunnen worden. Opvallend genoeg is het belangrijkste mannelijke personage in films uit dit decennium vaak een muzikant, alsof hij het beste weet hoe het verlangen van de vrouw te bespelen. Wij selecteerden voor de nieuwe reeks PSYCHOANALYSE & FILM onder meer de film LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN (1948), die vraagtekens plaatst bij dit mechanisme. Behalve dat muziek kan ontroeren en mensen bij elkaar brengt, kan muziek ook, zo toont onze filmselectie, barstjes teweegbrengen in liefdesrelaties en in gezinsverhoudingen. Als leidraad voor de filmavonden vragen we ons af: Hoe kan muziek gekoppeld zijn aan verlangen? Welke rol speelt muziek in deze films en hoe beïnvloedt ze de getoonde harmonie, of het gebrek daaraan?

Films in deze reeks Herfstsonate - Engels ondertiteld

meer info

Verdwijnen

meer info

Letter From An Unknown Woman

meer info

Das Vorspiel

meer info

Tous Les Matins Du Monde

meer info

The Piano

meer info

Wanneer

  • Woensdag 22 februari 2023 om 19.30 uur
  • Woensdag 29 maart 2023 om 19.30 uur
  • Woensdag 26 april 2023 om 19.30 uur

Prijzen

  • € 10,00

Locatie

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *