Chique Céramique bruist van de energie
Ben je eigenlijk onderdeel van een groter geheel, maar word je vanwege je eigenheid apart aangeduid, dan ben je per definitie goed bezig. Dus bij deze: applaus voor Céramique! Dit mooie deel van Maastricht hoorde voorheen bij Wyck, maar door zijn internationale uitstraling mag dit deel van de stad zich al enige tijd een aparte wijk noemen. Hier loop je rond in rustgevende open ruimtes, die tegelijkertijd bruisen van de energie. Een contrast dat je niet gemakkelijk tegenkomt in een stad. Het chique Céramique staat voor een mix van cultuur, gastronomie en architectuur, die zowel locals als toeristen goed bevalt.
Adem in, adem uit
Wie stad zegt, zegt hoogstwaarschijnlijk ook meteen ‘drukte’. Maar er zijn zo van die plaatsen die de energie van een metropool uitstralen, terwijl ze daarentegen een rustgevende uitwerking op je hebben. Dat is exact het gevoel als je via de linkeroever van de Maas Céramique binnenloopt. En daar heeft de Hoge Brug (Hoeg Brögk, in het Maastrichts) alles mee te maken. Deze kunstwerk is niet enkel een handige oversteekplaats naar het centrum, maar ook het ideale punt om vanaf een afstandje een indruk van Maastricht te krijgen. Sluit als je in het midden bent even je ogen, en luister naar het geruis van de stad op de achtergrond. Genieten, heet dat.
Neem dat genieten nog even met je mee op het moment dat je de brug achter je laat. Daar kom je een erg populair Maastrichts picknickplekje tegen. Hier zitten mensen gezellig bij te kletsen op de muur langs de Maas. Leuk om langs te lopen en de sfeer op te snuiven. Water is en blijft het secret ingredient voor wie aangenaam buiten wil zitten, want ook de horeca in deze buurt draait op volle toeren. Tijd dus voor een drankje!
Moet er nog cultuur zijn?
Ook cultuurliefhebbers zijn in Céramique op de juiste plek. Vanaf de Maas loop je zo Plein 1992 op, waar je verder kunt genieten van een mooie, open ruimte. Met het Bonnefantenmuseum, Centre Céramique en de Wiebengahal op zijn palmares is dit de buurt bij uitstek om je artistieke ziel op los te laten. Verrassende activiteiten en tentoonstellingen wisselen elkaar continu af. Dat ook de gebouwen zelf van hoog architecturaal niveau zijn, is mooi meegenomen tijdens je wandeling. Wist je trouwens dat rijksbouwmeester Jo Coenen begin jaren ‘90 quasi heel Plein ‘92 heeft ontworpen met als doel dit stuk Maastricht ‘hoogwaardig aantrekkelijk’ te maken? Nou, daar is hij dan aardig in geslaagd!
Are we in Maastricht?
Nadat je kunstzinnigheid getriggerd is, kun je verder wandelen in de woonwijk rondom het levendige plein. De sfeer en architectuur hier ademen iets werelds uit. De lange dreef die de hoge flatgebouwen scheidt bezorgt Maastricht de allures van een Europese hoofdstad. Je zou haast spontaan in het Engels de weg vragen!