Ga naar inhoud

Gelukkig in Maastricht. Ook nu.

Maastricht heeft als stad alles in huis om je gelukkig te maken. Groene heuvels, een gemoedelijke sfeer, topgastronomie, fantastische winkels en die heerlijke ontspannen mentaliteit, als in: ‘psssst, doe maar rustig aan hoor, morgen is weer een dag’. Geen wonder dat zoveel toeristen altijd weer hun weg weten te vinden naar deze mooie plek. Behalve nu natuurlijk. Nu is de stad helemaal alleen van ons bewoners. Helaas niet in volle glorie, vol bruisende evenementen en vol leven op straat, maar toch. We hebben de stad even voor onszelf. En hopelijk blijft het bij heel even. Laat deze narigheid vooral heel snel voorbij zijn en natuurlijk vooral voor degenen die direct of indirect door Corona getroffen worden.

Stilte in Maastricht

De beste manier om van deze unieke stilte te genieten is natuurlijk naar buiten gaan. Slenteren over de verlaten kinderkupkes of starend naar een stille Maas is een beleving an sich. Maar laat dat nu net niet verstandig zijn. Natuurlijk; in alle vroegte op afstand een klein rondje hardlopen of fietsen in het Jekerdal mag en maakt enorm blij. Maar als je kort daarna weer huiswaarts keert zou je zomaar in een dipje kunnen raken. Misschien komen de muren ondertussen op je af of mis je een geliefde of vriend enorm.

Hoe blijf je, ondanks dit alles, dan toch gelukkig in ons mooie Mestreech?

Help een ander

De oplossing, dames en heren, is nabij. Het sleutelwoord is saamhorigheid.

Dat werkt als volgt; uit de positieve psychologie blijkt dat sociale interactie hoog scoort in de geluks-top-tien. Online sociaal contact kan live contact helaas niet helemaal vervangen. We worden er minder gelukkig van, omdat je de connectie met die ander minder goed voelt. Daarom moeten we andere manieren van verbinding toepassen. Zoals altruïsme, iets belangeloos doen voor een ander. Altruïsme is zelfs een dubbele geluksbevorderaar; het maakt niet alleen degene die geholpen wordt, maar ook jijzelf blij.

Velen voelden dit al vroeg aan tijdens de intelligente lockdown. Al heel snel werden de eerste initiatieven in het kader van ‘iets doen voor een ander’ opgetuigd. In Maastricht zijn studentes geneeskunde de ‘Crew against Corona’ gestart en helpen mensen op allerlei manieren. Maar ook individuen werpen zich op als belmaatjes voor ouderen of boodschappendienst voor buren die niet goed ter been zijn.  

Initiatieven om horeca en MKB te steunen volgden al heel snel. Omdat velen zich bij deze initiatieven aansluiten, ze delen en supporten, creëert dit een groot gevoel van saamhorigheid. Een gevoel van verbinding. Waardoor we de sociale leegte alsnog een beetje vullen kunnen.

Maastrichtse initiatieven

Begint het al een beetje te kriebelen? Klinken termen als ‘erbij horen’ en ‘je verbonden voelen’ heel aantrekkelijk tijdens dit wekenlange huisarrest? En wil ook jij een heel klein steentje bijdragen aan een ander? Misschien is het dan tijd om je eens te verdiepen in één van de bestaande Maastrichtse initiatieven.

Uiteraard is daar het initiatief van #supportyourlocal dat over de hele wereld, en dus ook in Maastricht, wordt uitgerold. Van een lekker biertje van Hoppy Brothers tot een keukske van Patisserie Royal, al jouw Maastrichtse lekkers kun je gewoon blijven bestellen. Check Support your Local Facebookpagina en draag je steentje bij aan één van je lokale horeca-ondernemers. Voel je je gelijk beter van, wedden?  

Maar er is nog meer. Kijk ook eens naar de samenwerking van Maltezer en café de Zwaan of die van Restaurant Ut Lieuwke en Chi Kookt.

Tot slot word ik persoonlijk heel blij van Fab’s Pretpakket. Weer zo’n fijn initiatief dat ervoor zorgt dat maar liefst 14 lokale ondernemers in de picture blijven. Wanneer je het pretpakket bestelt (dat kan hier) steun je én de deelnemende ondernemers én gaat er een deel naar de stichting ‘Met je hart voor eenzame ouderen’. Daar word je happy van, dat kan niet anders.

Maar dat is nog niet alles. Niet alleen een ander helpen zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Dat voel je ook als je met anderen samenwerkt aan een doel. En dat dat zelfs op afstand kan bewijzen Room Escape en Escape Adventures Maastricht. Deze hebben samen met 17 andere Escape Rooms door heel Nederland speciaal voor jullie allemaal een gratis online spel ontwikkeld: ‘de Verloren Herinnering’. Dé manier om even net te doen alsof we niet van elkaar gescheiden zijn. Gegarandeerd een ‘feel good’-ervaring en wanneer je samen met je vrienden het doel behaalt, geeft dat ook je ego een boost. Zodat je er weer een paar dagen tegenaan kunt in je uppie.

Wat kun je zelf doen?

Is dit alles niet genoeg? Wil je meer? Dan kun je natuurlijk altijd zelf een initiatief opstarten. Of start simpel: doe zelf minstens 1 goede daad per week. Bel oma nog een extra keer, stop een kaartje in de bus bij die oudere buurman of zing een liedje op het balkon voor iedereen die het maar horen wil. We doen dit niet alleen, lief Maastricht, we doen dit samen. En zodra jij je dat beseft, voel je je al een stuk gelukkiger.

Help elkaar en hopelijk tot heel gauw, met een wijntje in de hand aan de rand van de Maas.

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, GeluksPsycholoog en owner van HelloBetty.nl. 'Als GeluksPsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is.''

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *