Ga naar inhoud

Goed voorbereid op weg naar Maastrichts Mooiste

Ieder jaar doe ik mee. Ik heb niet geteld, maar ik denk dat het dit jaar de zevende keer gaat worden. Ik heb het over de hardloopwedstrijd Maastrichts Mooiste. Qua hardloopwedstrijden is dit mijn echte favoriet. Niet alleen vanwege het feit dat het door mijn lievelingsstad is, maar ook door de vele mensen die meedoen en de fijne sfeer. Samen trainen, er is niks leukerds. Hoe bereid ik me voor? Welke bruikbare tips heb ik voor je? Ik heb het hier voor je uitgewerkt. Doe er je voordeel mee en ik hoop je te zien bij de start.

Maastrichts Mooiste en City Centre Trail

Op 16 juni 2019 zal het de 16de keer worden dat Maastricht Mooiste georganiseerd wordt. Voorheen stond het volledige weekend in het teken van Maastrichts Mooiste, dit jaar is dat anders. De City Centre Trail, die normaal gesproken op de vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd op zondag gerend wordt, zal nu op 10 mei plaatsvinden. Op 16 juni kun je van ouds wandelen en hardlopen met dit jaar zelfs een halve marathon. De routes zijn dit jaar iets aangepast. Klik hier voor de routes.

Mijn doel

De afgelopen twee jaar liep ik de 5 km. Samen met mijn hardloopbuddies troffen we voorbereidingen om deze afstand zo snel mogelijk te lopen. Gezien het hele mooie weer en bijkomende warmte hebben we ieder jaar moeite gehad met dit doel, maar wel genoten van het leuke parcours midden door de stad. Dit jaar ga ik voor de 10 km. Dat is niet de eerste keer en ik weet dat het een pittige route is, maar ook een ontzettend mooie route. Een uitdaging, maar ik heb gelukkig nog even de tijd om specifiek hiervoor te trainen en dat scheelt. Hoe ik dat doe? Ik zal het je vertellen.

Atletiekbaan

Iedere week loop ik twee keer op de atletiekbaan. Op de baan is er veel aandacht voor de warming-up en techniek. Daardoor worden blessures voorkomen. Daarnaast is er een trainer aanwezig die iedere week de trainingen voor mij samenstelt zodat ik ook echt progressie boek. De warming-up is een heel belangrijk onderdeel van de training en die sla ik dus ook nooit over. Ook niet wanneer ik zelf een rondje ga. Even de ledenmaten los draaien, kort een paar oefeningen zoals de tripplings en skippings en afsluiten met steigerung (versnellingen). Daarna ben ik klaar voor mijn echte trainingsprogramma.

Hardlooproutes

Naast mijn trainingen op de baan, ga ik ook regelmatig zelf op pad. Mijn routes variëren van trail (off-road) en gewoon vlak. De off-road route gaat meestal door het bos van de Sint Pietersberg in Maastricht. Ik heb twee routes. Eentje gaat over de recollectenweg, de Zonneberg, door het veld en de Sint Pietersberg weer af, wat ongeveer een route van 6 km is. De andere gaat echt door het bos van de Sint Pietersberg, door het veld inclusief adembenemend uitzicht op Château Neercanne, langs de Duivelsgrot en bovenlangs weer terug door het bos van de Sint Pietersberg. Ook ongeveer een route van 6 km. Beide hebben pittige heuvels. Mijn tip: begin niet te snel en maak hele kleine stapjes. Gegarandeerd kom je rennend boven. Voor de rest lekker genieten, niet te veel prikkels, alleen de natuur en jij.

De vlakke route gaat over de Mergelweg. Dit is niet een enorme lange route, maar is gemakkelijk te verlengen door het bos in te gaan. De echte vlakke route is ongeveer 5 km. Wanneer je de Mergelweg vanuit Sint Pieter loopt richting Kanne (B) loop je over de fietsstraat. In het weekend komen hier geen auto’s en is het lekker rustig. Op deze weg kun je wederom genieten van het fantastische uitzicht op Château Neercanne.

Handige tips

Tijdens het rennen heb ik niet veel nodig. Alleen goede kleding en mijn smartwatch om mijn afstand en hartslag in de gaten te houden. Voor de rest red ik me met de natuur en de fluitende vogels. Voorafgaand aan een run zorg ik altijd dat ik voldoende gedronken heb (minimaal 200ml water, een half uur van tevoren) en dat ik zeker een uur van te voren een goede maaltijd heb gegeten. Iets met veel koolhydraten en eiwitten. Het is nog altijd zoeken wat het beste valt, maar een pasta met veel groenten en kip smaakt het beste. Na mijn run drink ik voldoende water en voor het slapen gaan pak ik een eiwitshake voor mijn herstel.

Herstel heb ik namelijk echt nodig om die 10 km tijdens Maastrichts Mooiste op een goede manier uit te rennen met een mooie tijd. Zie ik jou ook goed voorbereid bij de start van deze mooie wedstrijd?

Heb je je nog niet ingeschreven? Dan kan dat hier.

Ellis trakteert je dagelijks op lekkere en gezonde recepten, fit-info en tips voor gezonde tripjes in Limburg en daarbuiten op haar lifestyleblog healthtastic.nl.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *