Ga naar inhoud

Groen Sint Pieter: ook dit is Maastricht

Er was eens… Een klein dorpje vlak langs Maastricht. Hoewel je er vanuit de drukte van de stad zo inwandelde, leek het hier eerder op landelijk Limburg. Uitgestrekte weilanden en een gezellige dorpskern, omgeven door een stukje geschiedenis in de vorm van een fort en een kasteelruïne. Even terug de middeleeuwen in, dacht je net? Mis! We hebben het over Sint-Pieter, sinds jaar en dag de groene long van Maastricht. Vroeger een apart dorp, maar nu onderdeel van Maastricht. Ook anno 2019 kom je hier om van de natuur te genieten en even uit te blazen.

Limburgs Heuvelland om de hoek

Noem eens een provinciehoofdstad op waar je op een kwartiertje wandelen midden in het groen zit? Juist: Maastricht! Aan de zuidkant van de stad vind je de landelijke wijk Sint Pieter, - tot 1920 een zelfstandige gemeente - waar je niets meer merkt van de drukte in de centrumsteegjes. Ideaal dus, om even te ontsnappen aan de dagelijkse rush of om je citytrip rustig af te sluiten. Hier geniet je van top of the bill-uitzichten op het heuvelland, de stad én de grens met België. De schattige snuitjes van de dieren die je onderweg in de weilanden tegenkomt, krijg je er voor niets bij.

10.000 stappen? Check!

Wie top of the bill uitzichten zegt, zegt natuurlijk ook direct ‘hoog’. Zet je sporthorloge dus maar aan, want hier kom je makkelijk aan die felbegeerde 10.000 stappen. Daarvoor word je aan de voet van de Sint-Pietersberg verwacht: een plateau van 8 kilometer dat Nederland met België verbindt. Menig sportieveling zakt hiernaar af tijdens het weekend om de benen nog eens te strekken en frisse lucht in te ademen. Geen op-en-top conditie? Ook dan is dit een ideale plek, want je kunt hier al lussen wandelen/hardlopen vanaf 2,8 kilometer. De ervaren wandelaar kan tot bijna 13 kilometer gaan.

En of je nu voor de 2 of de 13 kilometer kiest: een hapje en drankje achteraf smaken altijd. Wandel hiervoor de berg af, want aan de voet van de Sint-Pietersberg vind je heel wat leuke café's en restaurants waar je van harte welkom bent.

Terug in de tijd

Daniëll Wolff baron van Dopff. Die naam zal veel mensen niets zeggen, maar deze man is wél degene die aan het begin van de achttiende eeuw Fort Sint Pieter liet bouwen. Om Maastricht te beschermen – wat zijn we daar nu blij om! Tegenwoordig staat het fort er nog bijna net zo bij als 300 jaar geleden, al doet het tegenwoordig vooral dienst als toeristische bezienswaardigheid. Leuk om ook wat cultuur aan je groene stadsmomentje toe te voegen.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *