Ga naar inhoud

Italië aan de Maas; Het Jekerkwartier en historisch Centrum

Maastricht is misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland. Niet alleen vanwege de Romeinse historie, maar ook dankzij de vele Italiaanse culinaire adressen. Saskia van Ciaotutti.nl liet je in deze blog al proeven van de Italiaanse sfeer van Wyck, het Stokstraatkwartier en het Onze Lieve Vrouweplein, dit keer neemt ze je mee naar Italiaanse plekken in het Jekerkwartier en het historisch centrum van Maastricht.

De Koestraat

Saskia: ‘De Koestraat voelt een beetje als een straatje in een Italiaans dorpje, met dank aan de kinderkopjes, de gezellige terrasjes en de Italiaanse adresjes. Om te beginnen is er wijnbar Via Mucca (de Italiaanse vertaling van Koestraat), waar je wijn uit onder meer Italië proeft. Er is een mooie keuze aan bekende en minder bekende Italiaanse wijnen. Net iets verderop kun je aanschuiven bij Tomato, voor heerlijke pizza’s en pasta’s. Kaasliefhebbers kunnen ook naar De Kaasbar, met een aantal Italiaanse kazen en wijnen op het menu.

Net een Italiaans dorpje

Volg de Koestraat, die overgaat in de Stenenbrug, en sla aan het einde van de Stenenbrug linksaf, de Sint Pieterstraat in. Sla rechtsaf bij Café De Pieter, het Lang Grachtje in. Aan je linkerhand schitteren de resten van de middeleeuwse stadsmuren, een van de charmante kenmerken van het Jekerkwartier. Op de hoek met de Sint Hilariusstraat prijkt het meest gefotografeerde huisje van de stad; Huisje Hoogerwaard. Het zou zo in een Italiaans dorpje als Spello (Umbrië) kunnen staan…

Sla aan het einde van het Lang Grachtje linksaf en wandel de Grote Looiersstraat door, met de sfeer van een Italiaans dorpsplein. Sla rechtsaf de Looiersgracht in, steek het bruggetje over de Jeker over, vervolg je weg over de Looiersgracht en sla dan op de Ezelmarkt linksaf, de Kakeberg in. Volg de Kakeberg tot aan het pleintje op de kruising met de Tongersestraat. Hier prijkt een muurschildering van Roland Topor naast een beeld van Sint Servaas, die richting Tongeren kijkt, waar hij voorafgaand aan zijn tijd in Maastricht bisschop was. Het is een replica van het beeld van de bisschop dat op de Sint Servaasbrug prijkt. Aan de overzijde ligt RistoPub Paletti, met veel lekkers uit de Zuid-Italiaanse keuken. Je proeft vooral veel Pugliese en Napolitaanse invloeden, van houtovenpizza’s tot panzerotti, van dagelijks wisselende pasta’s tot antipasti waar je U tegen zegt.

Door het Vagevuur

Loop over de Tongersestraat terug naar de Ezelmarkt. Neem aan de overkant, tegenover de Toneelacademie, de Bouillonstraat. Sla linksaf en vervolg je weg over Sint Servaasklooster tot het Henric van Veldekeplein. Neem vanaf het plein het straatje tussen de Sint Janskerk en de Sint Servaasbasiliek, met de duistere naam Het Vagevuur. Denk niet teveel aan Dantes voorstelling van deze louteringsplaats, want het Vagevuur brengt je hier niet in de hel, maar op het Vrijthof, het bekendste plein van de stad.

Voor we daar neerstrijken, vertel ik graag iets meer over de Sint Servaasbasiliek. Net als de Sint-Pieter in Rome is deze kerk gebouwd op het graf van zijn naamgever. De laatste rustplaats van Sint Servaas zou ooit een Romeins grafveld zijn geweest. Tijdens opgravingen die eind jaren tachtig werden uitgevoerd, trof men onder de huidige vloer de resten van een Romeins gebouw met een waterbassin. Ook vond men twee Romeinse munten. Niet Romeins maar zeer Italiaans qua uitstraling is het Bergportaal, met schitterende scènes uit het leven van Maria en tot in detail uitgewerkte beelden van Bijbelse figuren. Het labyrint op de vloer heeft als beginpunt Maastricht. De vier hoeken worden gevormd door de steden Aken, Keulen, Rome en Constantinopel; het midden is de Tempelberg in Jeruzalem.

Waan je in Venetië op het Vrijthof

Op het Vrijthof zelf waan je je even in Venetië, met dank aan Il Bacaro. Naar goed Venetiaans gebruik laat je je glas wijn of Aperol Spritz vergezeld gaan van een keur aan cicchetti, een soort tapas maar dan honderd procent Venetiaans. Je kunt kiezen uit de lekkerste gerechtjes: baccalà mantecato, sarde in saor, polpette, arrosticini, zucchini fritti, bruschetta’s… Heb je meer trek, dan staan er ook goedgevulde panini en grote borden pasta op het menu.

Een mooi boek, fles wijn en virtuele tour

Verlaat het Vrijthof via de Helmstraat. Aan je rechterhand vind je het Dominicanerplein, met Boekhandel Dominicanen, waar je een mooi boek over Italië kunt inslaan om nog wat langer in Italiaanse sferen te blijven. Als je de Helmstraat uit loopt, sta je op de Grote Gracht, met schuin rechts aan de overkant van de straat Thiessen Wijnkoopers, met naast een wijnwinkel een schat van een wijnkelder en zelfs een wijngaard. Het oudste deel van de kelder behoorde ooit tot de vestingwerken van Maastricht. Op aanvraag kun je een rondleiding krijgen en/of een wijnproeverij bijwonen.

Loop de Grote Gracht af naar de Markt, met het statige stadhuis. Binnenskamers mag je helaas niet komen, maar daar vind je wél een mooi stukje Italiaanse historie. De Italiaans-Zwitserse stucwerker Tomaso Vasalli creëerde hier tussen 1735 en 1737 namelijk een aantal schitterende plafonds, onder meer in de burgemeesterskamer. Het stucco in de Gagini-kamer werd gerealiseerd door zijn collega Pietro Gagini. Op de schouw zie je de personificatie van de caritas, de liefdadigheid. Op de muren schitteren berglandschappen omringd door bloemen, vogeltjes, putti en mythologische figuren, onder wie Venus, de godin van de schoonheid, Diana, de godin van de jacht, en Amor, de god van de liefde. Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Via deze link volg je een virtuele tour. Ook in de video Grandeur op de Markt kun je even binnenkijken in het stadhuis.

Een toost op Mestreech

Neem vanaf de Markt de Muntstraat, sla linksaf de Mariastraat in en ga dan rechtsaf de Kesselskade op, voor de laatste stop van deze wandeling: Il Fiore (op nummer 59). Hier bloeit de Italiaanse keuken dankzij de kookkunsten van Dino en de gastvrijheid van Diana. Je kunt Dino gerust de vrije hand geven om je te verrassen; die uitdaging neemt hij meer dan graag aan. Bestel ook een mooie fles wijn voor een toost op Mestreech. Cin cin!

Benieuwd naar meer Italiaanse plekken in Maastricht? Met Ciao tutti’s City Walk Maastricht – Italië aan de Maas ontdek je ze allemaal. Bestellen kan via deze link. Buona passeggiata, fijne wandeling!

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *