Ga naar inhoud

Romantische route

Maastricht is jouw recept voor geluk

Als je het mooie centrum van Maastricht binnenwandelt is het vanaf het centraal station al raak, je hoeft nog net geen zonnebril op als je uit de trein stapt. Want Maastricht geeft licht. Maastricht geeft haar inwoners en bezoekers tijdens de allerlaatste maanden van dit jaar een cadeautje: overal is het gezellig en overal branden lichtjes. En wat nog leuker is? In Maastricht kun je drie prachtige winterse lichtroutes lopen. Op magische wijze ontdek je Maastricht by night. Lucky me mocht de romantische lichtroute wandelen.

Al schommelend langs het water

Op weg naar het startpunt word ik al blij. Er hangt een schommel in de boom naast de Jeker. Vlakbij de parmantige Helpoort kun je onder een takkendak van lichtjes zwieren door de lucht. Het kabbelende water en de wiegende beweging stemmen mij rustig en ontspannen. Dit plekje is onderdeel van je route, dus maak hier zeker een tussenstop.

Winkels en lekkers. Een veelbelovend begin van de route

Via het daadwerkelijke startpunt aan de Vissersmaas kuier ik door de statige Stokstraat en vergaap ik mij aan de mooiste etalages en vooral de vele, vele lampjes die de straat oplichten. Het is er super gezellig.

Voordat ik het park induik ontdek ik tot mijn groot genoegen dat ijssalon Gelateria Luna Rossa geopend is tijdens deze koude wintermaanden. Koud heb ik het sowieso al, dus een heerlijk Italiaans ijsje past daar goed bij. Absoluut een geluksmomentje.

De route door het park laat je hart sneller kloppen

Ik besluit mijn weg door het Stadspark van Maastricht te vervolgen, voordat het écht donker wordt. Wanneer je somber bent, maakt verblijven in de natuur je bewezen rustig en meer optimistisch. Het leuke aan de route door het park is dat deze je leidt door allerlei verborgen paadjes en gangetjes. Er valt dus telkens iets nieuws te beleven en in het donker is het zelfs een beetje mysterieus.

Wat wel heel bijzonder is: via een nis in de stadswal keer je terug naar het oude stadscentrum. Meteen baad je weer in een zee van licht. Dit gedeelte van de route zal wellicht niet iedereen kennen, maar het is echt een heel mooi stukje Maastricht. Niet overslaan dus!

De kunst van het loslaten

Prachtige oude, statige panden, de mooiste verborgen restaurantjes, en zodra je de bocht om gaat steken de mooi verlichte toren van de Sint-Janskerk en de Sint Servaasbasiliek al uit boven de daken. Alsof je zo een sprookje inwandelt. Het is overal erg rustig en donker bovendien, en dat voelt alsof je alleen op de wereld bent. Je gaat helemaal op in het moment en je laat –voor eventjes- al je zorgen los. Dát is het ware geluksgevoel.

Verlies jezelf tussen de boeken

Voordat ik verder wandel, maak ik een tussenstop bij Boekhandel Dominicanen. Met stip de mooiste boekhandel van het land. Eenmaal binnen kun je de gothische elementen van de kerk goed terugzien en dit heeft iets magisch. Ook de geur van koffie en boeken maakt blij. Urenlang kan ik hier verdwalen en me verliezen in de mooiste verhalen. Tip: mijn boek Happy in 100 dagen (Lev. Uitgevers) is hier sinds kort verkrijgbaar.

Nog meer moois

Op het Vrijthof kijk ik mijn ogen uit. In elke plataan fonkelen de lichtjes je tegemoet. Het Fotomuseum aan het Vrijthof ziet er mooier uit dan anders, net als het theater. Hand in hand al mijmerend op het plein is het misschien nog wel romantischer dan in één van de vele cafeetjes. Gelukkig heeft bijna elke ondernemer op het plein een heerlijk hapje of drankje te koop, dus ik blijf al smullend wat langer hangen en genieten van het uitzicht.

Van het pad af in het Jekerkwartier

Na het Vrijthof begeef ik me terug op weg naar het Jekerkwartier. Zelfs na al die jaren blijf ik me wanen in Frankrijk als ik slenter over de kinderköpkes tussen de eeuwenoude gebouwen. Omdat ik weet dat hier super veel leuke eet- en koffietentjes verstopt zitten, wijk ik heel even van het pad af. Bij KOFFIE van Joost en Maartje ben ik net op tijd voor een dampende latte met havermelk. Niet te versmaden én lekker warm.

They saved the best for last: het Onze Lieve Vrouweplein

Als je nog niet in romantische sferen was, dan word je het nu wel. Met mijn kop koffie in mijn hand loop ik richting het Onze Lieve Vrouweplein. Ieder jaar opnieuw wordt hier een lichtspektakel opgetuigd in de vele bomen die het plein rijk is. Reusachtige lichtbollen sieren de boomtoppen, overal waar je kijkt. Dit wil je gezien hebben. Wil je de route speciaal maken? Steek dan een kaarsje aan in de Onze Lieve Vrouwe basiliek. Even stilstaan bij datgene waar je dankbaar voor bent is een bewezen geluksbevorderaar.

Tot slot

Aan al het moois komt een eind. Zo ook vandaag. Via de Wolfstraat met zijn mooie winkels begeef ik me terug naar het eindpunt van de route.

Zelf de Magische Lichtroute door Wyck lopen? Download de route hier. Wie weet komen we elkaar nog tegen!

Josje Smeets is gelukspsycholoog en eigenaar van HelloBetty.nl. Ze adviseert bedrijven en particulieren over alles dat gelukkig maakt. Haar boek Happy in 100 dagen ligt sinds kort in de on- en offline schappen.

Wandel alle lichtroutes... - ...en ontdek Magisch Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *