Ga naar inhoud

Sphinx: het ‘industriële’ goede leven

Bij Maastricht wordt standaard gedacht aan gezelligheid, borrelen, lachen en amuseren. Hoe kan het ook anders? We hebben het immers over de stad die wel de hoofdstad van het goede leven wordt genoemd. Maar het Sphinxkwartier, een bruisend deel van de stad net buiten het centrum, gaat nog een stapje verder. Hier gaan industrie, cultuur en bourgondisch genieten hand in hand. Een combinatie die niet zomaar voor de hand ligt. Met ’t Bassin, een poppodium, een filmhuis en niet te vergeten een aantal gebouwen uit de hoogtijdagen van de Maastrichtse keramiekindustrie, is dit de buurt bij uitstek voor een bijzondere wandeling.

Lopen op/aan het water

Laten we beginnen in ’t Bassin: een passantenhaven omgeven door pakhuizen, galerietjes en gezellige restaurants. Waar dit verborgen pareltje van Maastricht vroeger dienst deed als verbinding tussen de Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Luik-Maastricht, is het anno 2018 omgetoverd tot één van de mooiste uithoeken van de stad. Wandel in ‘t Bassin langs de boten, rust uit op een terrasje en doe wat inspiratie op in de winkeltjes.

Cultuur met een grote C

Vanuit de passantenhaven neem je de trappen richting de Boschstraat. Daar staat een heuse dosis cultuur op je te wachten. Op een steenworp afstand van elkaar liggen twee bioscopen, elk met een eigen identiteit. Heb je dus iets meer tijd, kun je een filmpje meepikken. Drukkere agenda? Laat het genot dan enkel aan je ogen over, want de cinema’s zijn allebei gevestigd in indrukwekkende gebouwen.

Dit punt brengt je naadloos tot de meest speciale wandelgang van Maastricht: De Sphinxpassage. Langs het Eiffelgebouw kun je 120 meter lang genieten van de geschiedenis van het Sphinxkwartier – allemaal in kaart gebracht door tekst, prachtige beelden en een speciale selectie van objecten. Deze weg, die het verleden én de toekomst in kaart brengt, laat je ongetwijfeld nog meer genieten van je wandeling in de meest industriële wijk van Maastricht. Dit gedeelte van de stad in volop in ontwikkeling. Meer weten? Hop, naar de Sphinxpassage!

Arty farty

Na bourgondisch genot en een flinke dosis cultuur, is het tijd voor ontspanning. Zoek die eerst op door richting de verlaten loodsen in het gebied te wandelen. Hier hebben heel wat graffiti artiesten zich uitgeleefd en dat zorgt voor mooie plaatjes. In een vrij arty-farty kader, weliswaar.

Hier stopt je cultuurverhaal nog niet, want enkele honderden meters verder kom je in de Muziekgieterij, Maastrichts meest hippe concerthal terecht. In deze prachtige omgebouwde loods passeren wekelijks grote namen in de muziekwereld de revue. En voor ieder wat wils, want ’t gaat van reggaeton tot live jazzconcerten en technofestivals.

Honger na dit rondje Sphinx? Dan ben je ook op de perfecte plek, want op vijf minuutjes wandelen sta je op de bruisende Markt met zijn prachtige zeventiende-eeuwse Stadhuis. Geslaagde dag? Geslaagde dag!

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *