Ga naar inhoud

Stijlvolle traditie in het Stokstraatkwartier

Geen Maastricht zonder een bezoek aan het prachtige Stokstraatkwartier. Deze wijk ademt alles waar de Limburgse hoofdstad voor staat: gastvrijheid, stijl, traditie en gezelligheid. Hier kom je om inspiratie op te doen, gezellig rond te flaneren en het hart van de stad te leren kennen. En de Stokstraat zou de Stokstraat niet zijn als ze dat niet nét iets anders deed dan alle andere wijken.

Om deze straatjes écht te ontdekken, zou je er namelijk twee keer doorheen moeten wandelen. De eerste keer om je te laten fascineren door het unieke aanbod aan winkels op ooghoogte, een tweede keer om je ogen naar boven te richten en de gebouwen nader te bekijken. Want wist je dat je hier de oudste straten van Maastricht kunt vinden? Door de unieke combinatie tussen stijl en historische architectuur is er te veel moois om in één keer in je op te nemen, dus neem je tijd. Ready? Action!

Take 1: inspiratie met een grote I

Bij een eerste wandeling door de gezellige straatjes van het Stokstraatkwartier is al je aandacht gevestigd op de winkelvitrines. Hier staat luxe en ambacht centraal en dat uit zich in het ene speciale concept na het andere. Geen grote ketens, maar inspirerende boetiekjes die ieders creativiteit naar een hoger niveau doen tillen. Het begrip mode krijgt hier een geheel nieuwe betekenis omdat naast kleding ook interieur, bloemen, juwelen en zelfs pralines in het plaatje passen. Niet voor niets zijn hier enkele ‘hofleveranciers’ te vinden. Wie Maastricht zegt, zegt stijl, en dat hebben de winkeluitbaters in deze wijk duidelijk begrepen.  

De trend zet zich voort in de horecazaken van de historische wijk. ‘Mode’, ‘genieten’ en ‘exclusiviteit’ worden in de verschillende Stokstraat-zaken vertaald naar borrelen op hoog niveau. Naast enkele hoogstaande restaurants, worden er steeds meer aperitief- en wijnbarretjes geopend in dit deel van Maastricht. Perfect om je even op te laden na een verrassende wandeling.

Take 2: architectuur met een grote A

Voordat je de rest van de stad ontdekt, doe je er goed aan nog een keer door de verschillende steegjes van deze wijk te lopen. Alleen richt je deze keer je ogen niet op de mooie etalages, maar kijk je naar boven. Zonde om al dit moois aan je voorbij te laten gaan; er zit namelijk een hele historie achter deze panden. Al in de 17e eeuw werden de straten gezien als het aangezicht van de stad. En in plaats van hier volop in te zetten op vernieuwing werden deze huizen in de laatste decennia van de 20ste eeuw gekoesterd en extra verzorgd om ze in ere kunnen te houden.

Tijdens je ontdekkingstocht door de wijk kun je uitrusten op de knusse pleintjes die de verschillende straten met elkaar verbinden. Ook hier voel je de unieke sfeer van weergaloosheid en exclusiviteit hangen, zij het in een iets kleiner kader. Geen grote marktplaats, maar voor menig Maastrichtenaar een intieme en vooral gezellige ontmoetingsplek. Niet voor niets is de Mestreechter Geis (de Maastrichtse Geest), het bronzen figuurtje dat de eigenschappen van de ‘ware’ Maastrichtenaar uitbeeldt, op een van de levendige pleintjes aan de rand van het Stokstraatkwartier te vinden.  

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *