The Royal TEFAF collection
Breng jij dit jaar een bezoek aan TEFAF, dan zullen ze je waarschijnlijk niet ontgaan: The Royal Collection. Door TEFAF zelf geselecteerde kunstobjecten als een ode aan de viering van Koningsdag 2020 in Maastricht.
S Franses
Dido verwelkomt Aeneas - 1643
Perino del Vaga
Een speciaal in opdracht vervaardigd wandtapijt, geïnspireerd op tekeningen van Perino del Vaga en geliefd door twee prominente leden van de zeventiende-eeuwse adel: Koning Charles I en Frederik Hendrik, Prins van Oranje.
S Franses Stand 261
Hancocks
De anglesey tiara - 1890
Een schitterend voorbeeld van een Victoriaanse tiara en ketting, rijkelijk bezet met diamanten en een prachtig design, passend bij een van de belangrijkste koninklijke aangelegenheden: de kroning van Koning George VI.
Hancocks Stand 234
Christopher Kingzett
Diana Princess of Wales
Bryan Organ
Potloodtekening
De vastberaden blik van de destijds net verloofde prinses Diana van Wales, geschetst in potlood door Bryan Organ voor de National Portrait Gallery en bewonderd door duizenden bezoekers.
Christopher Kingzett Stand 701
Kunstkammer George Lau
Kistje uit de renaissance van de abdij van newbattle - 1565
Master of Perspective
Een gedetailleerd Kunstkammer-stuk ('rariteitenkabinet') uit de renaissance dat eeuwenlang buiten beeld werd gehouden en werd gekoesterd door zijn adellijke eigenaars: de Markiezen van Lothian.
Kunstkammer George Laue Stand 204
Stair Sainty Gallery
Koning Charles X in Kroningsgewaad
Baron françois Gérard
Geheel in stijl met de statige elegantie van het prerevolutionaire Franse vorstendom: de Franse koning Charles X, in vol ornaat ter ere van zijn kroning te Reims.
Stair Sainty Gallery stand 344
The Weiss Gallery
Venus en Cupido - 1595
Bartholomeus Spranger
Dit weelderige en zeldzame werk van Spranger over Venus en Cupido is vrijwel zeker vervaardigd in opdracht van de Heilige Roomse keizer Ferdinand II om alleen onder zijn ogen te komen.
The Weiss Gallery Stand 348
John Endlich Antiquairs
Een gouden hanger - 1600
Franciscus Richart
Dit gedetailleerde juweel van glas, goud en kristal vol met adellijke symbolen werd aangeboden aan Albert VII, aartshertog van Oostenrijk, en toont de wapenschilden van de zeventien provinciën van het land dat hij kortstondig regeerde.
John Endlich Antiquairs 235
Koopman Rare Art
In zilver gemonteerde Nederlandse kokosnootbeker - 1607
Frederiks Andries
Deze grappig vormgegeven, gegraveerde kokosnootbeker met zilveren standaard werd door de zevende prins van Robecq, na zijn terugkeer uit ballingschap, als dank geschonken aan zijn trouwe intendant.
Koopman rare art Stand 156
Peter Finer
Harnas - 1560
Een formidabel harnas van staal en leer, gemaakt voor de strijdlustige Hendrik V van Brunswijk-Wolfenbüttel, hertog van Brunswijk Lüneberg, ten tijde van het Heilige Romeinse Rijk.
Peter Finer Stand 216
Fondantico di Tiziana Sassoli
Olieverf op doek - 1612
Lucio Massari
Dit werk uit de Prinselijke Collecties van Liechtenstein verbeeldt een gebeurtenis van religieuze razernij, geleid door de heilige Paulus: de verbranding van ketterse boeken.
Fondantico di Tiziana Sassoli stand 372
MacConnal-Mason Gallery
Portret van een meisje
Alexei Harlamoff
Dit schilderij (olieverf op doek) van een jong engelachtig meisje met betoverende, zilvergrijze ogen, donkere lokken en charmante sieraden stal de harten van de Deense koninklijke familie.
MacConnal – Mason Gallery Stand 330
EXTRA
Chapeau / Maastricht Region
Vlootschouw door Koningin Wilhelmina en het Belgisch Koningspaar
Cornelis Christiaan Dommelshuizen (1842 Utrecht - 1928 Den Haag) - Particulier bezit
Christiaan Dommelshuizen, soms genoemd Dommersen, was een getalenteerd aquarellist en schilder. Hij staat bekend om zijn charmante stads- en strandgezichten, genrevoorstellingen, marines en scheepsportretten.
Stichting Restauratie Atelier Limburg heeft recentelijk deze vlootschouw gerestaureerd. Het schilderij is schoongemaakt en het verkleurd vernis verwijderd. Deformaties in het doek zijn geplaneerd en kleine schades geretoucheerd.
Chapeau / Maastricht Region
Portret van Koning Maxima
Scott Bartner (1960 Washington DC - Maastricht) - winnaar Nederlandse Portretprijs 2019
Sinds tijden schilderden portretschilders leden van koninklijke families. Dergelijke opdrachten werden beschouwd als het absolute keurmerk. Al vanaf zijn vestiging als portret schilder in Maastricht was ook dit voor Scott Bartner een ultiem streven. Hoewel hij in zijn portretten nooit tanden afbeeld, bleek het haast onmogelijk foto’s van de Koningin te vinden met gesloten mond. Dat werd zijn nieuwe uitdaging. Als pendant zou het portret van Koning Willem Alexander volgen. Tot dusver is dit onvoltooid.
Chapeau / Maastricht Region stand 707