Ga naar inhoud

Uitkijkplatform ENCI groeve

Uitkijkplatform ENCI groeve, Maastricht

Vanaf het uitkijkplatform kijk je de ENCI groeve in en zie je de meertjes met de diep azuren kleur, dat komt door de weerkaatsing van de blauwe lucht in de diepte van het water.

Contact

Uitkijkplatform ENCI groeve
Zonnebergweg
6212 NE Maastricht
Plan je route

vanaf jouw locatie

Door de mergelwinning is de voorzetting van de vroegere Luikerweg verdwenen, het platform symboliseert deze voortzetting anno nu. Vanaf het platform kijk je de groeve in en zie je de meertjes met de diep azuren kleur, dat komt door de weerkaatsing van de blauwe lucht in de diepte van het water. Het diepste punt van de groeve ligt op 5m NAP en de Maas ligt hier op 45 m NAP.

Het ontstaan van deze groeve hebben we te danken aan de ENCI ( Eerste Nederlandse Cement Industrie). Vanaf 1926 is hier in het hart van de Sint Pietersberg gestart met het winnen van de zeer kalkrijke mergel voor de cementindustrie. 900.000 ton aan cement werd hier geproduceerd, de markante schoorsteenvan de ENCI-fabriek steekt hoog boven het landschap uit. Vanaf 2018 stopte de mergelwinning en kreeg de natuur dankzij Natuurmonumenten hier weer extra de ruimte.

Locatie