Ga naar inhoud

10x verborgen pareltjes in Maastricht

Glooiende wijngaarden, azuurblauw water, ondergrondse gangen en borrelen aan het water. Daarvoor hoef je de grens niet over, want je vindt het allemaal in Maastricht! In dit artikel tippen we tien verborgen pareltjes in de sfeervolle Limburgse hoofdstad.

1. Verstopt onder de stad: de Kazematten

De kazematten van Maastricht zijn wel heel letterlijk ´verborgen parels´. Tussen 1579 en 1825 werd een netwerk van gangen en mijngalerijen onder het westen van de stad gegraven. Het doel van dit 11 kilometer lange gangenstelsel? De vijandige troepen die de stad aanvielen ondergronds besluipen en uitschakelen. Je vindt er dan ook nog altijd schietgaten en afluister- en communicatiegangen. In de Tweede Wereldoorlog waren de Maastrichtenaren maar wat blij met deze openbare schuilplek. Zelf een kijkje onder de grond nemen? Wandel met een lokale gids door Kazematten en ontdek de geschiedenis.

Kazematten Maastricht Kazematten tocht Maastricht

2. Unieke natuur: de ENCI Groeve

Aan de voet van de iconische Sint-Pietersberg ligt een azuurblauw meer zoals je ze ook in Zuid-Frankrijk vindt. En dat gewoon in eigen land, op de oudste productielocatie van ENCI om precies te zijn. Hier vond tot 2018 de totale productie van cement plaats, van kalksteenwinning tot cementvorming. Nadat er een einde kwam aan de kalksteenwinning, veranderde het gebied onder toezicht van Natuurmonumenten in een bijzonder natuurgebied. Het beste uitzicht heb je vanaf het uitkijkpunt aan de Luikerweg, waar je een relatief nieuw wandelpad langs water en velden volgt. Houd je ogen goed open voor zeldzame vlinders, oehoes en planten.

enci groeve maastricht sint pieter sint pietersberg Enci Groeve Maastricht Krijtzee

3. Historisch bier: Brouwerij Bosch

Al ruim 260 jaar geleden voorzag Brouwerij Bosch de Maastrichtenaren van smakelijke biertjes. Vanaf 1970 wordt de gouden drank hier niet meer gebrouwen, maar de geschiedenis van deze iconische plek wordt in leven gehouden. Sinds de sluiting zijn de brouwerij, de vijf verdiepingen hoge mouterij en de brouwerswoning vrijwel niet veranderd. Een enthousiaste gids vertelt je alles over het ambachtelijke brouwproces en geeft je een uniek kijkje in het vroegere reilen en zeilen in de brouwerij. Van al dat leren over brouwen krijg je dorst, dus een bierproeverij met lekkere hapjes in de Keizer- of Ridderzaal mag niet ontbreken.

Bierbrouwerij Bosch Maastricht Brouwerij Bosch Maastricht

4. Op z’n Zuid-Frans: Jachthaven ’t Bassin

Een wijntje en een borrelplankje aan het water. Het is in Jachthaven ’t Bassin alsof je aan de Côte d´Azur zit. Vlak bij het historische hart zijn de voormalige werfkelders nu restaurants, grand-cafés, winkels en galeries. Hier bewonder of maak je kunst, kijk je culturele films, huur je een sloep of vaar je over de Maas. Cultuurliefhebbers en foodies kunnen hun hart ophalen tussen de monumentale aardewerkfabrieken van Sphinx. Een perfect dagje uit begin je met een kop koffie op het terras, gevolgd door een culturele activiteit met als toetje een hapje en drankje.

5. Boekenparadijs: de Dominicanenkerk

Op zoek naar één van de bijzonderste boekhandels ter wereld? Dan is Boekhandel Dominicanen in de Dominicanenkerk the place to be. De eeuwenoude kerk was in de afgelopen twee eeuwen onder andere fietsenstalling en carnavalstempel. Inmiddels kun je hier in alle rust op zoek naar je nieuwe favoriete boeken. Ben je niet zo’n boekenwurm of is je shopsessie al geslaagd? Geniet op het voormalig priesterkoor van een kopje cappuccino of een heerlijke lunch van Blanche Dael Coffeelovers. In de boekhandel worden ook regelmatig lezingen, debatten en muzikale evenementen georganiseerd. Kortom een plekje wat je zeker niet over mag slaan!

6. Ruige achtertuin: het Frontenpark

‘De ruige achtertuin van het Sphinxkwartier’ wordt het twintig hectare grote Frontenpark genoemd. Geen perfect gemaaide gazons, glad gesnoeide bosjes of romantische gebouwen. Wel een ruig park waar de natuur lang de baas was, met her en der karakteristieke, oude gebouwen. Niet te missen is De Krul, het overblijfsel van de oude afrit van de Noorderbrug. Vanaf de top heb je fantastisch uitzicht op het Sphinxkwartier en de vele highlights van het park. Loop over stalen vlonders naar de oude vestingwerken, picknick op de stadsweide bij de Gashouder of laat je inspireren door creatievelingen bij het Radium.

7. Maastrichtse wijn: Wijngaard Apostelhoeve

Een wijngaard in Maastricht? Ja, dat lees je goed en er zijn zelfs meerdere! Op de Louwberg ten zuiden van Maastricht ligt een van de oudste en grootste wijngaarden van Nederland. Het 15-eeuwse gebouw en de wijnhellingen zouden over de grens niet misstaan. Tussen de wijnranken op de hellingen van het Jekerdal leer je alles over het verbouwen van wijn in Limburg. Maak kennis met vijf verschillende druivensoorten die later in het jaar omgetoverd worden in zes droge, witte wijnen en twee mousserende wijnen. Benieuwd hoe zo’n wijntje uit eigen regio smaakt? Sluit je bezoek af met een wijnproeverij bij de wijnboer.

Maastricht Apostelhoeve Wijngaard Druiven Wijn Lokaal To do

8. Stevig bouwwerk: Fort Sint Pieter

Op de top van de Sint Pietersberg prijkt Fort Sint Pieter trots boven de stad uit. Het fort werd zo’n 300 jaar geleden gebouwd om de zuidelijke stadsmuren te verdedigen. Toen het fort in 1794 door de Fransen aangevallen werd, bleek dat er met de stevigheid niet te spotten viel. Wandel met een gids langs de highlights van het goed onderhouden bouwwerk en bewonder het uitzicht op de stad. Nadien geniet je van een heerlijke lunch in de nabijgelegen horeca of maak je een wandeling door de grotten in de Sint-Pietersberg.

Fort Sint Pieter Maastricht Uitzicht Fort Sint Pieter Maastricht

9. Monnikenwerk: het Kruisherenklooster

In het fotogenieke Kruisherenklooster besteedden monniken, Kruisheren genaamd, vroeger dagen aan boeken bestuderen, kopiëren en inbinden. In de Middeleeuwen lagen er nog elf van dit soort kloosters binnen de stadsmuren van Maastricht, maar daarvan zijn er weinig overgebleven. Het Kruisherenklooster heeft diverse oorlogen weerstaan, waarbij het zelfs een tijdje als munitiemagazijn en kazerne gebruikt werd. In het jaar 2000 werd het Rijksmonument omgetoverd tot een prachtig vijfsterrendesignhotel. Het klooster is één van de weinige Nederlandse gotische kloosters die roerige tijden overleefd hebben, dus ook als je niet kunt blijven slapen is het statige gebouw met haar rood-witte luiken een bezoek waard.

Kruisherenklooster restaurant Maastricht Kruisherenhotel Maastricht

10. Tegels kijken: de Sphinxpassage

In de 120 meter lange Sphinxpassage wandel je langs de geschiedenis van het Maastrichtse Sphinxverleden. Op bijna 30.000 tegeltjes zie je familieportretten, fabrieksgebouwen, serviesdecoratie, reclamemateriaal en toiletpotten die een rol speelden in de keramiekindustrie van Sphinx. Bij elk tegeltableau geeft een achtergrondverhaal je een kijkje in het verleden. Je zult zien dat er veel veranderd is sinds Petrus Regout de Sphinxfabriek oprichtte. Inmiddels is het Sphinxkwartier een bruisende stadwijk waar gewoond, gewerkt en genoten wordt.

Sphinxpassage Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *