Ga naar inhoud

Ontdekken: favoriete podiumkunsten van regisseuse Zorba Huisman

Verstopte parels in theatraal Maastricht

Maastricht is de broedplaats van veel en groots talent op zowel muzikaal als ook theatraal en kunstzinnig gebied. Met academies als het conservatorium, de Jan van Eyck en de Toneelschool vormt Maastricht een bijzondere en inspirerende voedingsbodem voor nieuw talent in de culturele sector. Zo ook voor Zorba Huisman; een Limburgse theater- en filmmaakster die zich laat inspireren door de bijzondere plekjes in ‘ haar ’ stad Maastricht. Regisseuse Zorba Huisman doet verslag over de verstopte parels in theatraal Maastricht die haar dagelijks inspireren.

Toneelacademie Maastricht

"De Toneelacademie is echt een magische plek, en vormt voor mij de basis van wat mij inspireert in Maastricht. Hier heb ik prachtige jaren mogen beleven waarin ik ben gevormd tot wie ik nu ben. Niet alleen als maker maar zeker en vooral ook als mens. Je begeeft je in een bubbel, omringd met getalenteerde makers en in een tijd waar je je volledig op je ontwikkeling richt, en dit doe je dan ook nog eens in een bijzondere en historische omgeving die zich in het hart van Maastricht bevindt. Zo nu en dan ga ik kijken naar de afrondingen van de huidige studenten, deze weten mij altijd te inspireren en dit zou ik dan ook iedere bezoeker van Maastricht aanraden. Je maakt niet alleen kennis met een bijzondere en historische plek, maar je ontdekt ook het toekomstig makend talent van Nederland zoals Maria Marbus en Eva van Kleef; een geweldige samenwerking tussen net afgestudeerde actrice en regisseuse, die al een aantal sterke voorstellingen hebben gemaakt en recentelijk zijn geselecteerd voor Het Debuut van ViaRudolphi.“

Kijk hier voor de actuele voorstellingen en afrondingen.

De welbekende pindadoppen op de vloer van Café de Tribunal

Café de Tribunal

“Wanneer je een voorstelling of afronding van de Toneelacademie hebt bezocht ontkom je er bijna niet aan; je moét even langs bij Café Tribunal. Dit is het stamcafé van de Academie op slechts een steenworp afstand van de oude poorten van de school. Dit is de plek waar studenten, docenten, afgestudeerden en ook de echte Maastrichtenaren samenkomen. Overdag is het een fijne en omarmende omgeving, met foto’s van bekende alumni aan de muur en een mix van pindahulsjes en zand op de vloer. Op de donderdagavond wordt er gedanst op de tafels en rinkelt de oude bel boven de bar luid en helder tussen de levensliederen door. Je vindt er altijd bijzondere mensen, en kan en bovendien ook gewoon heerlijk bourgondisch eten.

Lumière Cinema aan de jachthaven 't Bassin

Lumière Cinema

Filmhuis Lumière is een geweldig filmtheater in het centrum van Maastricht dat is gevestigd in een oude timmerfabriek. Dit is de plek die ik bezoek wanneer ik behoefte heb aan verstrooiing of een bijzondere verrassing. De programmering van het filmhuis varieert op een manier dat er altijd wel een vertoning is die past bij het gemoed van dat moment. Naast de nieuwste arthouse, klassiekers, Oscar-winnaars en documentaires doet Lumière ook aan speciale vertoningen. Zo heb ik daar mogen genieten tijdens de première van de eerste kortfilm van mijn dierbare vriendin Luka Kluskens: ‘Als een schaduw bleef je mij bewaard’. Een Limburgse actrice en maakster van wie jullie ongetwijfeld nog gaan horen. “

De Bordenhal

Toneelgroep Maastricht

“Toneelgroep Maastricht is het stadsgezelschap van Maastricht, maar voor mij is het gezelschap nog veel meer. Natuurlijk is het een dierbare plek voor mij omdat het de plek ik waar ik nu verder mag groeien als maker onder de begeleiding van regisseurs en artistieke denkers die mij inspireren, maar daarnaast vind ik het spoor waar TGM zich op bevindt een interessant pad waar ik enthousiast van word. Ze combineren de klassieken met het hedendaagse en weten dat wat er nu leeft om te vormen naar vertellingen die nu verteld moeten worden. Het werk van regisseur en artistiek directeur Michel Sluysmans is daar een goed voorbeeld van; hij regisseert vaak klassieke stukken van schrijvers zoals Tsjechov, maar in een vorm en vertelling die zó aanhaakt aan deze tijd dat die mij als kijker sterk weet te raken. Als jonge en beginnende maker in de corona periode kreeg ik de ruimte om onderzoek te doen naar de nieuwe vormen tussen film en theater met het project Lentekus, en die cross-over is iets dat niet onbekend is voor het gezelschap. TGM produceert niet alleen theatervoorstellingen, maar ook films en heeft zich o.a. gevestigd in de bijzondere Bordenhal.

Bekijk de Uitagenda voor een overzicht van de voorstellingen en activiteiten van Toneelgroep Maastricht in Maastricht.


Theater aan het Vrijthof

Conservatorium Maastricht

“Natuurlijk zou ik nog veel meer plekken willen aanraden zoals de AINSI, Theater aan het Vrijthof en het Fotomuseum, maar voor mijn laatste “ tip “ zou ik toch ook vooral het Conservatorium Maastricht willen noemen. Een plek waar ik vaak na een wandeling door het stadspark beland op het einde van de dag. Tegenover de historische stadswal en gebouwd over de rivier de Jeker is dit een bijzonder gebouw gevuld met muziek. Wanneer je door het Jekerkwartier loopt en het gebouw nadert, hoor je de verschillende repetities en opvoeringen luider worden. Vaak stop ik dan bij de oude molen tegenover het gebouw en luister van een afstandje naar alle verschillende muzikale lijnen die worden begeleid door het geluid van de stromende Jeker. Een plek met een geweldige sfeer en zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. “

Bekijk de Uitagenda voor een overzicht van de voorstellingen en activiteiten van Conservatorium Maastricht.

Dit artikel is geschreven door Zorba Huisman. Ze volgde de opleiding tot regisseuse aan de prestigieuze Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar opleiding maakte zij voor het eerst kennis met theater, film en documentaire. Een kennismaking die resulteerde in documentaires als Claiming to be The Original en Brieven aan de Hemel, beiden te zien op 2doc.nl Na haar afstuderen sloot Zorba zich als jong talent aan bij de artistieke kern van Toneelgroep Maastricht.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *