Carnaval 2022 in Maastricht

Maastricht staat bekend om haar creativiteit. Tijdens carnaval kun je dit in alle vormen ervaren. Zelfs in tijden van corona. Bezoek je de stad tijdens carnaval? Houd dan rekening met aangepaste openingstijden van o.a. winkels. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Activiteiten Carnaval

Lekker!

Om je vingers bij af te likken, de nonnevot. Een typische lekkernij die met carnaval wordt gegeten. Maar het mooie is: de nonnevot smaakt het hele jaar door goed. Net zoals de 'zweretege vinger' en de berliner bol, vind je het hele jaar door dit soort carnavaleske lekkernijen bij de Maastrichtse bakkers.

Lees het blog
Zweretege vinger bakkerij paulissen carnaval maastricht Nonnevotte carnaval

Mestreechter Geis & Mooswief

De Mestreechter Geis: dat is dé 'spirit' van de Maastrichtenaar. Gegoten in een prachtig bronzen beeldje. Als je een bewoner van Maastricht wil beschrijven, komt het bijna altijd neer op een bepaalde houding, leefwijze. Daarnaast stellen we je graag voor aan het Mooswief, zij is het boegbeeld van carnaval. De Mestreechter Geis en het Mooswief zijn te koop in ons Maastricht Visitor Center. De 'geis' koop je tevens in onze webshop.

Koop ze hier
Mooswief carnaval webshop Mestreechter Geis Webshop Maastricht

Carnavalstermen

De elfde-van-de-elfde
De dag waarop het carnavalsseizoen met veel ceremonie officieel wordt geopend.

Prins Carnaval
De ‘vorst der zotten’. Prins Carnaval van Maastricht wordt elk jaar in het geheim gekozen door een driemanschap van de carnavalsvereniging De Tempeleers. Tijdens de Prinsuitroeping wordt de nieuwe prins uitgeroepen en voor iedereen ontmaskerd op de Markt.

Sleuteloverdracht
De zaterdag vóór carnaval ontvangt de Prins om 15.11 uur uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. Daarmee draagt de burgemeester voor drie dagen symbolisch de macht aan hem over.

Carnaval Maastricht 2018 Schminck Muziek

Zate Hermeniekes
Zij verzorgen de muziek. Carnaval in Maastricht vindt voor een groot deel buiten, op straat, plaats en daar zijn dan ook de meeste Zate Hermeniekes te vinden.

Carnavalsoptocht ‘Boonte Störrem'
Georganiseerd door de stadcarnavalsvereniging De Tempeleers vindt op zondag de carnavalsoptocht plaats. De optocht bestaat uit een bonte verzameling van vaak gethematiseerde praalwagens, hermeniekes, carnavalsgroepen en -verenigingen.

Alaaf
Dé carnavalsgroet.

Carnaval Maastricht 2018 Markt Prins

En verder in Maastricht...

 • SLAPEN?

  Blijf je

  Maastricht Overnachten Slapen Stad Vrijthof Urban Residences Appartement
 • ETEN & DRINKEN

  Gezellig samen

  Maastricht aan Tafel Bouchon d'en Face As Cooked by Ginger
 • JE ER?

  Hoe kom

  Maastricht Bereikbaar Kennedybrug Parkeren
 • VISITOR CENTER

  Het Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
 • *
 • *