Ga naar inhoud

Carnaval 2024 in Maastricht

Carnavalstradities - Leuk om te weten!

De elfde-van-de-elfde
De dag waarop het carnavalsseizoen met veel ceremonie officieel wordt geopend.

Prins Carnaval
De ‘vorst der zotten’. Prins Carnaval van Maastricht wordt elk jaar in het geheim gekozen door een driemanschap van de carnavalsvereniging De Tempeleers. Tijdens de Prinsuitroeping wordt de nieuwe prins uitgeroepen en voor iedereen ontmaskerd op de Markt.

Sleuteloverdracht
De zaterdag vóór carnaval ontvangt de Prins om 15.11 uur uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. Daarmee draagt de burgemeester voor drie dagen symbolisch de macht aan hem over.

Zate Hermeniekes
Zij verzorgen de muziek. Carnaval in Maastricht vindt voor een groot deel buiten, op straat, plaats en daar zijn dan ook de meeste Zate Hermeniekes te vinden.

Carnavalsoptocht ‘Boonte Störrem'
Georganiseerd door de stadcarnavalsvereniging De Tempeleers vindt op zondag de carnavalsoptocht plaats. De optocht bestaat uit een bonte verzameling van vaak gethematiseerde praalwagens, hermeniekes, carnavalsgroepen en -verenigingen.

Pekske
Gedurende het jaar staan Maastrichtenaren bekend als ‘goedgekleed’. Tijdens carnaval zijn ze vooral ‘goedverkleed’. Maastrichtenaren gaan altijd voor een volledig uitgerust ‘pekske’, vaak met bijbehorende act. Want óók tijdens carnaval zijn we de stad van goede smaak ;)

Arriva Borrelbussen

De Borrelbussen zijn er weer. Een handige service waar je tijdens carnaval gebruik van kunt maken. De Borrelbussen zijn bussen die extra worden ingezet in de late uurtjes, vanaf zaterdag 10 februari t/m dinsdag 13 februari. Zo kun je de hele dag carnaval vieren en hoef je je niet druk te maken om hoe je thuiskomt. Laat je veilig thuisbrengen door de Arriva Borrelbussen!

Ga naar Arriva

Lekker!

Om je vingers bij af te likken, de nonnevot. Een typische lekkernij die met carnaval wordt gegeten. Maar het mooie is: de nonnevot smaakt het hele jaar door goed. Net zoals de 'zweretege vinger' en de berliner bol, vind je het hele jaar door dit soort carnavaleske lekkernijen bij de Maastrichtse bakkers.

Lees het blog
Zweretege vinger bakkerij paulissen carnaval maastricht Nonnevotte carnaval

Haal carnaval in huis - met de Mestreechter Geis

Ook leuk voor carnaval... - ... in Mestreechs dialect!

En verder in Maastricht...

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *