Ga naar inhoud

Nonnevotte: zoete traditie uit Maastricht

Nonnevotte. Misschien ga je meteen watertanden, misschien heb je geen idee waar we het over hebben. Een nonnevot, of strik, is een typische lekkernij uit Limburg, afkomstig uit Sittard. In Maastricht weten de bakkers wel raad hiermee, vooral rond carnaval. 

Waar komt het vandaan?

In het Maastrichtse dialect noemen we het achterwerk 'vot'. Dus een nonnevot is het achterwerk van een kloosterzuster. Vroeger werden deze broodjes uitgedeeld tijdens carnaval. Daarnaast werd er leverworst, bloedworst en peperkoek gegeten. Ook van die typische hapjes uit Limburg. Het gebakje 'de nonnevot' is echt al heel oud. In 1676 werd het al gegeten door de Franse bevelhebbers die Limburg wilden innemen. Ondanks alle informatie is de herkomst van het woord niet geheel duidelijk. Er doen verhalen de ronde dat de zusters Fransiscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster in Sittard hadden, het gebak gaven aan mensen die lompen en vodden brachten om geld in te zamelen voor de armen. Weer een ander verhaal verklaart dat die nonnen een strik op hun achterwerk droegen, dat weer doet denken aan de vorm van het gebak. Wat het verhaal ook is, die nonnevotte uit Limburg zijn verdraaid lekker!

 

Hoe maak je een nonnevot?

Het deeg van de nonnevot wordt eerst met liefde gekneed, gerold en in de juiste vorm gelegd. Dan laat je de 'vötsjes' even rusten. Het mooie is dat iedere nonnevot anders is, omdat het met de hand gemaakt wordt. Daarna worden ze gebakken in de olie, waarbij het de kunst is om ze niet te vettig te maken. Daarna haal je de nonnevotte door een mengsel van kristalsuiker en eventueel wat kaneel. Het water loopt ons in de mond...

Wanneer eet je een nonnevot?

Nou, wat ons betreft het hele jaar door. Maar de nonnevot wordt traditiegetrouw met carnaval gegeten. Tegenwoordig zijn nonnevotte vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te verkrijgen bij de Limburgse bakkers. 

Hoe eet je een nonnevot?
We hebben meerdere Maastrichtenaren gevraagd hoe zij het liefst eena nonnevot eten. 
1. Uit het vuistje, zoals een broodje.
2. Steeds een stukje er van af trekken.
3. Op een bordje met een vork, net als een echt gebakje.

Gebakjes die net als de nonnevot kenmerkend zijn voor de Maastrichtse traditie en cultuur, zijn de 'zweretege vinger' en de 'berliner bol'. Als je dan toch naar de bakker gaat ;-)

Zweretege vinger bakkerij paulissen carnaval maastricht Carnaval Maastricht 2018 Schminck

Waar koop je de lekkerste nonnevotte?