Ga naar inhoud

Wandeling Wyck en Céramique

Afstand 2,9 km
Duur 35 minuten

  • Download GPX

De wijken Wyck en Céramique mag je niet missen als je in Maastricht bent. De twee stadsdelen liggen naast elkaar maar zijn in weinig opzichten hetzelfde. Tijdens deze wandeling proef je de energie van beide wijken en word je van het charmante, knusse gevoel in Wyck zo in het moderne en architectonisch interessante Céramique getrokken...

GPX app
Download de route op je smartphone en open de route in een GPX-viewer app.

Dit ga je zien

Startpunt: Stationstraat
Maastricht
1

De Bordenhal

Plein 1992 15
6221 JP Maastricht
De Bordenhal Te zien van 6 december 2023 t/m 14 april 2024
2

Vestingwerken

Begijnenstraat
Maastricht
Vestingwerken
3

Bonnefanten

Avenue Ceramique 250
6221 KX Maastricht
Bonnefanten
4

Centre Céramique

Céramique
Avenue Céramique 50
6211 KV Maastricht
Centre Céramique
Eindpunt: Wycker Brugstraat
Maastricht

Beschrijving

Startpunt: Stationstraat
Maastricht

Start bij het station en loop de Stationsstraat in. De statige huizen zijn eind 19e eeuw gebouwd. Steek de Wilhelminasingel over. Rond het voetstuk van het Mariamonument zijn de beelden van 4 beroemde Maastrichtse bisschoppen geplaatst. In de Wycker Brugstraat kun je naar hartenlust shoppen en vind je veel gezellige restaurants. Bij de Rechtstraat ga je naar rechts richting de St. Martinuskerk. Loop de Wycker Pastoorstraat in en dan bij de Maas naar links. Je passeert nu de voormalige Brouwerij de Ridder waar tot 2002 het bekende witbier Wieckse Witte werd gebrouwen. De St. Servaasbrug is de oudste brug van Nederland (uit 1280). Steek de Wycker Brugstraat over. Loop de Wycker Smedenstraat in en dan rechts de Rechtstraat in. Dit is de hoofdstraat van het stadsdeel Wyck met panden uit de 18e en 19e eeuw. Let ook op de vele mooie gevelstenen. Via de Ruiterij en langs hotel Crowne Plaza Maastricht loop je naar Plein 1992. De naam verwijst naar het Verdrag van Maastricht dat in 1992 is ondertekend en het begin van de euro inluidde. Hier heeft tot ca. 1980 de aardewerkfabriek Société Céramique gestaan. De Bordenhal recht voor je is één van de twee overgebleven fabrieksgebouwen waar nu Toneelgroep Maastricht is gevestigd. Achter sterrenrestaurant Beluga loop je naar de Maas. Hier zie je nog restanten van de vestingwerken. Loop langs de Maas tot aan het Bonnefantenmuseum. Vóór het museum ga je naar links en zie je het 2e overgebleven gebouw van de voormalige fabriek; de Wiebengahal. Loop om het gebouw en via de Avenue Céramique terug naar Plein 1992. De straatnamen verwijzen naar het keramische verleden van Maastricht. Op plein 1992 loop je langs stadsbibliotheek Centre Céramique naar de Hoge Barakken. Via de onderdoorgang kom je in de Hoge Brugstraat; ook één van de vele gezellige straten van Wyck. Steek de straat over en loop door de poort het Bourgogneplein op. Ga links via de doorgang naar de Wycker Grachtstraat. Op nr. 26 zie je het imposante mouthuis van de nog geheel intacte brouwerij Bosch. Aan het einde van de straat ben je weer terug in de Wycker Brugstraat en kun je rechtsaf naar het station of linksaf over de St. Servaasbrug naar de binnenstad.

Eindpunt: Wycker Brugstraat
Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *