Ga naar inhoud

De geuren van Maastricht

Afstand 2,1 km
Duur 25 minuten

  • Download GPX

Herken je dat: je ruikt iets en meteen denk je terug aan die plek, dat moment, die fijne herinnering? Je gedachten dwalen af en voor je het weet ben je voor even terug in de tijd, terug op die plek, terug bij dat fijne gevoel. Ton sur Ton, is zo’n geur. Een geur die je meeneemt naar dat fijne gevoel dat Maastricht oproept. Maastricht. De stad die bruist en al je zintuigen prikkelt. Die stad van smaak en stijl. De stad van het goede leven. Dat zie je, dat hoor je, dat proef je. En… dat ruik je!

Flaneer op eigen gelegenheid door Maastricht en ontdek de plekken die als inspiratie dienden voor de ontwikkeling van Ton sur Ton.

Dit ga je zien

Startpunt: Maastricht
1

Onze Lieve Vrouweplein

Onze Lieve Vrouweplein
6211 HD Maastricht
Onze Lieve Vrouweplein
2

Markt

Binnenstad
Markt 1
6211 CH Maastricht
Markt
3

Maison Blanche Dael

Binnenstad
Wolfstraat 28
6211 GN Maastricht
Maison Blanche Dael
4

Stadspark

Stadspark
6211 JW Maastricht
Stadspark
5

Thiessen Wijnkoopers

Binnenstad
Grote Gracht 18
6211 SW Maastricht
Thiessen Wijnkoopers
6

Boekhandel Dominicanen

Binnenstad
Dominicanerkerkstraat 1
6211 CP Maastricht
Boekhandel Dominicanen
Eindpunt: Maastricht

Beschrijving

Startpunt: Maastricht

Rust en bezinning | Onze Lieve Vrouweplein

‘s Zomers bruist het Onze Lieve Vrouweplein van de gezelligheid op de terrassen. Maar het plein is ook een plek van rust en bezinning. Breng eens een bezoek aan de Onze Lieve Vrouwebasiliek of ‘slevrouwe’ zoals de Maastrichtenaren haar noemen. Zowel religieuze als niet-religieuze bezoekers én bewoners steken hier vaak een (symbolisch) kaarsje op. Dit én de wierrook die in de basiliek gebruik wordt ruik je al van een afstand en is typerend voor het Onze Lieve Vrouweplein. Zeker een bezoek waard!

Jekerkwartier | Milan Palma

In het Jekerkwartier bruist het van de creatieve geesten. Mensen die zelf ontwerpen en maken. Vroeger voerde de geur van leer hier de boventoon. Leer looien gebeurt tegenwoordig niet meer in de stad. Ambachtelijk handwerk zien we daarentegen weer steeds meer terug in het straatbeeld. Zo ook bij Milan Palma. In zijn eigen atelier verwerkt hij het leer tot handgemaakte tassen.

Milan Palma, Witmakersstraat 1, 6211 JA Maastricht

Vlaai | Verschillende bakkers

Maastricht, bekend om de smakelijke vlaaien. Het geeft niet alleen kleur, maar ook een heerlijke geur aan Maastricht. Loop eens langs een van de bakkers en ruik het versgebakken brood én natuurlijk de zoete geur van versgebakken vlaai. Wat meer tijd? Wandel of fiets dan eens op een mooie zomerse dag door het Heuvelland met haar fruitgaarden. Een geur van perfect rijp (steen)fruit, van perzik, nectar en exotische bloemen zindert door de lucht.

Bakkerij Mathieu Hermans, Zakstraat 9, 6211 PS Maastricht

Markt op vrijdag

Met ongeveer 400 kramen is de Vrijdag Markt één van de grootste warenmarkten van de Euregio. Wanneer je één stap op de Markt zet komen de zeer variërende geuren je tegemoet. Je ruikt de bloemenmarkt, het verse fruit en de stoffen die er te koop zijn. Heel typerend voor de Vrijdag Markt is de vismarkt met de geur van verse en gebakken vis. Herken ook de geur van bekende friture Reitz waar dag in dag uit rijen mensen voor de deur staan voor een lekker frietje.

Blanche Dael | Wolfstraat

Zodra je de Wolfstraat inloopt komt de geur van vers gebrande koffie je tegemoet. Al sinds 1878 brandt Maison Blanche Dael verse koffie en het bedrijf heeft zich daarnaast in de loop der jaren gespecialiseerd in thee. Blanche Dael kenmerkt zich door haar ambacht en nostalgische karakter.

Maison Blance Dael, Wolfstraat 28, 6211 GN Maastricht

Rommedoe | ’t Rommedoeke

De geur van Rommedoe, je houdt ervan of je verafschuwt het. Van oorsprong is het een typisch Maastrichtse/Limburgse kaas mét een indringende geur. Daarom wordt dit kaasje ook wel de Limburgse stinkkaas genoemd. Proeven? Verschillende restaurateurs verwerken deze kaas in hun gerechten of bezoek eens Specialiteitenhuis ’t Rommedoeke.

Specialiteitenhuis ’t Rommedoeke, Wycker Brugstraat 43, 6221 EB Maastricht

Maasboulevard

Maastricht en de Maas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Langs de Maas, loopt de ruim vijf kilometer lange Maasboulevard. Deze heeft een divers karakter, variërend van drukke stadsstraat en wandelpromenade tot een bijna landelijke weg. Loop langs de boulevard en ontdek verschillende geuren, de een prettig ruikend, de ander wat minder, maar wel allemaal typerend voor deze plek in Maastricht.

Lindebomen | Stadspark

In het voorjaar en de zomer ruik je het door de hele stad, een zachte bloemengeur. In het groene stadspark, maar ook langs de lanen en statige singels in de stad staan wel zo’n 6.600 lindebomen. Ze verspreiden niet alleen een honingzachte bloemengeur, maar geven de stad ook nog eens dat fijne groene, vitale en sprankelende gezicht.

Wijnkelders | Thiessen Wijnkopers

Zo’n 300 jaar geleden begon Guillaime Thyssen zijn wijnhandel aan de Grote Gracht in Maastricht.

Het indrukwekkende pand bevat 1200 m2 aan authentieke wijnkelders. Thiessen Wijnkopers is nog altijd gevestigd in dit pand en er wordt nog altijd wijn gebotteld en bewaard. Dit zorgt voor die typische geur van wijn door het hele pand. Boek een rondleiding of een proeverij om dit ook te ervaren. Thiessen Wijnkopers, Grote Gracht 18, 6211 SW Maastricht

Boekhandel De Dominicanen

Loop richting Boekhandel De Dominicanen en verschillende geuren komen je tegemoet. Je ruikt niet alleen de duizenden boeken die ze ‘op de planken’ hebben liggen, de boekhandel is gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk waardoor je ook die typische kerkgeur ruikt. Het voormalige priesterkoor is een coffee bar gevestigd waardoor je ook nog eens de geur van vers gezet kopje koffie ruikt. Boekhandel De Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1, 6211 CZ Maastricht

Eindpunt: Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *