Carnaval

Sinds de 11e van de 11e zijn er weer volop carnavalskriebels te bespeuren en is men druk in de weer met de kostuums, materialen en wagens voor de grote optocht op carnavalszondag (Boonte Störrem). Voor inwoners van de stad vanzelfsprekend, maar voor bezoekers is het belangrijk om te weten dat verschillende bedrijven en instellingen aangepaste openingstijden kennen tijdens carnaval. Zo zijn veel bedrijven, musea, culturele instellingen en winkels gesloten. Geniet op zondag en maandag van de verschillende carnavalsoptochten in de stad. 

Activiteiten Carnaval

Leuk om te weten

Carnaval in Maastricht betekent bijzonder veel aandacht en liefde voor het maken van de kostuums (‘pekskes’) en schmink. De meest prachtige creaties zijn voor iedereen te bewonderen op straat of maken hun opwachting tijdens de optochten. Aangezien de Maastrichtse carnaval naar Rijnlandse traditie grotendeels buiten op straat plaatsvindt, is de stad volledig gehuld in de drie officiële kleuren; rood, geel en groen. Daarnaast zorgen ‘Zate Hermeniekes’ voor voldoende sfeer en muziek.

Openingstijden Carnaval

Zondag 3 maart Winkels gesloten*
Maandag 4 maart Winkels gesloten*
Dinsdag 5 maart Winkels gesloten*

* Met uitzondering van supermarkten en Carnavalszaken.
Het Maastricht Visitor Center is deze dagen geopend tussen 11:00 en 15:00 uur. 

Carnavalstermen

De elfde-van-de-elfde
De dag waarop het carnavalsseizoen met veel ceremonie officieel wordt geopend.
Prins Carnaval
De ‘vorst der zotten’. Prins Carnaval van Maastricht wordt elk jaar in het geheim gekozen door een driemanschap van de carnavalsvereniging De Tempeleers. Tijdens de Prinsuitroeping wordt de nieuwe prins uitgeroepen en voor iedereen ontmaskerd op de Markt.
Sleuteloverdracht
De zaterdag vóór carnaval ontvangt de Prins om 15.11 uur uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. Daarmee draagt de burgemeester voor drie dagen symbolisch de macht aan hem over.

Zate Hermeniekes
Zij verzorgen de muziek. Carnaval in Maastricht vindt voor een groot deel buiten, op straat, plaats en daar zijn dan ook de meeste Zate Hermeniekes te vinden.
Carnavalsoptocht ‘Boonte Störrem'
Georganiseerd door de stadcarnavalsvereniging De Tempeleers vindt op zondag de carnavalsoptocht plaats. De optocht bestaat uit een bonte verzameling van vaak gethematiseerde praalwagens, hermeniekes, carnavalsgroepen en -verenigingen.
Alaaf
Dé carnavalsgroet.

Carnavalsoptochten

En verder in Maastricht...

SLAPEN?

Blijf je

ETEN & DRINKEN

Gezellig samen

JE ER?

Hoe kom

VISITOR CENTER

Het Maastricht