Carnaval

Handig om te weten

Carnaval in Maastricht betekent bijzonder veel aandacht en liefde voor het maken van de kostuums (‘pekskes’) en schmink. De meest prachtige creaties zijn voor iedereen te bewonderen op straat of maken hun opwachting tijdens de optochten. Aangezien de Maastrichtse carnaval naar Rijnlandse traditie grotendeels buiten op straat plaatsvindt, is de stad volledig gehuld in de drie officiële kleuren; rood, geel en groen. Daarnaast zorgen ‘Zate Hermeniekes’  voor voldoende sfeer en muziek.

Carnavalstermen

De elfde-van-de-elfde
De dag waarop het carnavalsseizoen met veel ceremonie officieel wordt geopend.
Prins Carnaval
De ‘vorst der zotten’. Prins Carnaval van Maastricht wordt elk jaar in het geheim gekozen door een driemanschap van de carnavalsvereniging De Tempeleers. Tijdens de Prinsuitroeping wordt de nieuwe prins uitgeroepen en voor iedereen ontmaskerd op de Markt.
Sleuteloverdracht
De zaterdag vóór carnaval ontvangt de Prins om 15.11 uur uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. Daarmee draagt de burgemeester voor drie dagen symbolisch de macht aan hem over.

Zate Hermeniekes
Zij verzorgen de muziek. Carnaval in Maastricht vindt voor een groot deel buiten, op straat, plaats en daar zijn dan ook de meeste Zate Hermeniekes te vinden.
Carnavalsoptocht ‘Boonte Störrem'
Georganiseerd door de stadcarnavalsvereniging De Tempeleers vindt op zondag de carnavalsoptocht plaats. De optocht bestaat uit een bonte verzameling van vaak gethematiseerde praalwagens, hermeniekes, carnavalsgroepen en -verenigingen.
Alaaf
Dé carnavalsgroet.

Activiteiten carnaval

 

Carnavalsoptochten