Ga naar inhoud

Lichtkunstwerken uit Maastricht

Maastricht staat bekend om haar sprankelende karakter, vooral in de wintermaanden komt dit mooi naar voren. Dan omlijsten duizenden lichtjes de warmte die je in Maastricht voelt. De warmte die ons altijd bij elkaar brengt, zelfs op afstand. De historische bruggen worden op kunstzinnige wijze versierd met de mooiste guirlandes. Van station tot Vrijthof is het een lichtjeszee van jewelste. Op drie verschillende plekken in de stad vind je lichtkunstwerken die 100% een bezoekje waard zijn. We schijnen daarom graag onze spotlight op deze fraaie kunstwerken.

Inmiddels zijn de lichtkunstwerken niet meer in Maastricht te bekijken. Mocht je ze gemist hebben, in deze blog lees je er alles over.

Bakens van Hoop en Licht - Onze Lieve Vrouweplein

Laten we beginnen met het werk ‘Bakens van Hoop en Licht’. Kunstenaars Adalbert Gans en Axel Daeseleire brachten al eerder dit kleurrijke licht naar Antwerpen. Daar brachten de kunstwerken licht in donkere tijden door Corona. Het kunstwerk steekt nu de grens over om licht te brengen in de letterlijke donkere tijden, namelijk tijdens de winterdagen. Hoewel Corona nog steeds een rol speelt, past dit kunstwerk perfect in het sprankelende stadsbeeld van Maastricht en vind je het ook op een bijzondere locatie terug, op het altijd prachtige Onze Lieve Vrouweplein. De vijf unieke monolithische lichtobjecten zijn versierd met persoonlijke teksten van verschillende artiesten. Frans Budé, Axel Daeseleire, Lale Gül, Ruben Oppenheimer en Amber Helena Reisig. In hun woorden schrijven ze over hoop, licht en wat deze donkere tijd met hen doet. Van binnenuit tonen deze objecten, als figuurlijke wachters van de stad, het licht dat aan het einde van de tunnel zichtbaar is. Wandel er langs om de warmte van de kleur en de bijzondere teksten te ervaren.

Funky Town - Sphinxkwartier

“Won’t you take me to, funky town?”. Dat is het liedje dat in ons hoofd blijft afspelen wanneer we het Sphinxkwartier hebben bezocht. Want ook dit innovatieve stukje stad pakt groots uit deze wintermaanden. Hier ontdek je het lichtkunstwerk van kunstenaarsduo Funky Town (Cher & Roosje). Wat overigens niets te maken heeft met het nummer uit 1979 van Lipps Inc. Wanneer je kunstwerk gaat bewonderen zal er meteen een lampje gaan branden. Het ‘zwevende’ huisje met ‘ballonnen’ van kleur en licht is een combinatie van het huis uit de animatiefilm ‘UP’ en een welbekend gingerbread huisje. 

Lichtkunst - Plein 1992, Centre Céramique

Dan nemen we je graag mee naar de ‘Lichtkunst’ van Stang Gubbels, op Plein 1992 bij Centre Céramique. Wanneer de zon ondergaat, en dat is tegenwoordig al vroeger dan je denkt, verschijnt er een bijzonder lichtkunstwerk. Het wordt geprojecteerd op het gebouw van Centre Céramique. Kom je dit kunstwerk ’s avonds bewonderen, dan ontdek je dat het werk diverse functies op visuele wijze verbindt. Stang heeft namelijk op een fraaie en verrassende manier de geschiedenis van Maastricht weten te illustreren en verwerkt in een 64 meter hekwerk van staal, op de tweede etage van het gebouw. Door de magische lichtkunst wordt zijn werk - dat normaal enkel binnen te bewonderen is - naar buiten getoverd.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *