Ga naar inhoud

5x zintuigen prikkelen in Maastricht

In Maastricht zul je je nooit vervelen. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken of iets spannends te beleven. Er zijn enorm veel activiteiten waarbij je je zintuigen kunt prikkelen, en de stad op unieke wijze en vanuit een nieuw perspectief leert kennen.  Wij geven je hier een aantal tips voor leuke activiteiten waarmee jij je zintuigen kunt prikkelen.

Rondleidingen door de grotten

Maastricht heeft een groot netwerk aan ondergrondse gangen. Spectaculaire en bijzondere grotten die je minimaal één keer in je leven moet zien. Boek een tour bij Maastricht Underground en ga op avontuur in de donkere gangen. Je prikkelt in de grotten meerdere zintuigen. Stel je ogen extra scherp en kijk goed om je heen. Je zult namelijk versteld staan dat je in deze donkere omgeving prachtige kunstwerken zult tegenkomen op de mergelmuren. Ga met je vingers langs de muren om het mergel te voelen. Probeer te luisteren naar geluiden die je hoort. Misschien is het doodstil, maar als je geluk hebt, hoor je wellicht een vleermuis! Nog een tip: neem een jas mee om kippenvel te voorkomen. Het wordt namelijk niet warmer dan 11°C graden.

Een zeer bijzondere rondleiding om te boeken, is de tour in de Jezuïetenberg. Dit is een ware ondergrondse ontdekkingsreis. In dit onderaards museum kun je de mooiste kunstwerken bewonderen.

Grotten rondleidingen
Luikerweg 80 | Sint Pietersberg

Training the Senses workshops van Marres

Wil je extra bewust zijn van je zintuigen, dan kun je deelnemen aan een workshop Training the Senses van Marres. Hier geef je actief aandacht aan je zintuigen. Je ontdekt hoe je het beste je zintuigen kunt gebruiken en inzetten in je dagelijkse leven. Zo leren we bijvoorbeeld niet alleen door te lezen met onze ogen, maar ook door te luisteren, proeven, ruiken en voelen. Tijdens de workshops worden je zintuigen op unieke wijze geprikkeld, met in iedere workshop aandacht voor een ander zintuig. De ene keer een workshop over het horen van geluiden om je heen en de andere keer over het voelen met je huid of het voelen van binnenuit. Op unieke wijze worden je zintuigen geprikkeld, in de vorm van dans, lezingen, theater, zang en nog veel meer.

Marres
Capucijnenstraat 98 | Vrijthofstraatjes

Krijtwandeling en de ENCI-groeve

Ben je op zoek naar een actieve bezigheid? Dan is de Krijtwandeling op de Sint Pietersberg een leuke route om te wandelen. Tijdens de Krijtwandeling kom je enorm veel tegen uit de natuur waar je misschien nooit écht op hebt gelet. Wij raden je aan je ogen en oren extra scherp te stellen tijdens deze wandeling. Je gaat namelijk door het typerende kalklandschap, dat bestaat uit een combinatie aan facetten. Zo is er een enorme geschiedenis die daar terug te zien is uit de Krijttijd, in de ENCI-groeve. De ENCI-groeve is een echte lust voor het oog. Deze bijzondere omgeving van mergel en natuur dat hier samenkomt, is zeer uniek en heel indrukwekkend. Ook kun je er bijzondere fossielen treffen, maar ook prachtige flora en fauna. Bekijk hier de route en trek alvast je wandelschoenen aan.

Startpunt Krijtwandeling
Oog van Sint Pieter | Sint Pietersberg

Wijngaard Apostelhoeve

Ben jij een liefhebber van wijn? Dan is het een leuk idee om een bezoek te nemen aan Wijngaard Apostelhoeve. De Apostelhoeve is de oudste en grootste wijngaard van Nederland. Prikkel je zintuigen door de heerlijke wijnen te proeven, de aroma’s te ruiken, maar ook door de prachtige, groene omgeving te bewonderen. Wanneer je boven op de Louwberg staat neem je even een momentje om goed om je heen te kijken en te genieten van de natuur. Boek een rondleiding en bezoek de wijngaard, het pershuis en de wijnkelders. Uiteraard sluit je de tour af met een wijnproeverij. Zo heb je een complete ervaring waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. Geniet ervan!

Wijngaard Apostelhoeve
Susserweg 201 | Sint Pieter

De Bisschopsmolen

Je hoeft er maar langs te lopen en je zintuigen worden al geprikkeld. We hebben het natuurlijk over de Bisschopsmolen. Een eeuwenoude watermolen die nog altijd functioneel wordt gebruikt. De molen vermaalt speltgraan tot speltmeel, dat wordt gebruik voor de ambachtelijke bakkerij die zich aan de molen bevindt. In de bakkerij worden verse broden gebakken, maar uiteraard ook verrukkelijke Limburgse vlaaien. De heerlijke geuren trekken je al naar binnen. Ben jij een fanaat van bakken, of zoek je een leuke activiteit voor jou en je vrienden? Volg dan een workshop vlaai bakken in de Bisschopsmolen. Een unieke ervaring op een bijzondere locatie, met als eindresultaat een hemelse vlaai om van te smullen.

Bisschopsmolen
Stenenbrug 3 | Jekerkwartier

Meer evenementen & activiteiten

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *