Ga naar inhoud

7 must-sees tijdens een dagje shoppen volgens modemannen Harold en Mark

Voor shoppen en bourgondisch genieten ben je in Maastricht op de juiste plek. Samen met Mark van Overeem en Harold van Wissen gingen we op bezoek bij hun favoriete modezaken en restaurants. Hun enthousiasme over Maastricht werkt aanstekelijk. ‘Het is zo’n mooie, oude en compacte Romeinse stad. Er is veel aanbod en variatie in dames- en herenmode en ook op culinair vlak zijn er veel parels. De combinatie van gastvrijheid, lokale winkels en de diversiteit van de stad maakt Maastricht echt bijzonder.’

Ze brengen samen met hun hondje Madame veel tijd door in de wijk Wyck, hun favoriete deel van Maastricht. ‘Wyck heeft echt een eigen identiteit, zonder de grote winkelketens die in alle steden zijn. Dankzij de diversiteit is de wijk verrassender dan de rest van de stad en er is een mooi horeca-aanbod,’ aldus de mannen.

Harold in 5 woorden: werelds geïnteresseerd, open, belangstellend, zelfbewust, creatief en eigenwijs volgens anderen.

Mark in 5 woorden: perfectionistisch, sociaal belangstellend, eigenwijs, overtuigend en meelevend. 

De favoriete plekken van Harold & Mark

Alex

Voor een borrel na werktijd in hun mannenmodewinkel gaan de mannen graag naar Alex. Het is er volgens Harold ‘lekker informeel en altijd gezellig.’ ‘De prijs-kwaliteit-verhouding, de bediening en de service zijn er echt goed,’ volgens Mark. De sfeer omschrijven ze als ongedwongen en relaxed. Oprichter Alex reisde jarenlang rond de wereld en nam de lekkerste recepten mee terug naar zijn thuis, Maastricht. De Sangiovese voert je mee naar Italië en de sprankelende wijn brengt je in gedachten naar Penedès seňor. Of je er nou gaat ontbijten, lunchen, dineren of borrelen, het is altijd een bijzondere bourgondische ervaring.

Alex
Stationsstraat 17a | Wyck

De Stationsstraat

De Stationsstraat heeft een Frans karakter en veel lokale winkels. ‘Petit Paris’ noemt Mark het. ‘Het is een mooie poort naar de stad. Je zit meteen in het stadsleven.’ Harold vult aan: ‘ik vind het ruimtelijke karakter van de straat mooi. Ook het saamhorigheidsgevoel tussen de lokale ondernemers geeft me een goed gevoel.’ Een van de favoriete winkels van de mannen is brillenzaak Mestrini. ‘De collectie is verrassend en origineel en het personeel is professioneel’ volgens de mannen. Je hebt er keuze uit meer dan tweeduizend tijdloze en eigentijdse modellen monturen en zonnebrillen. De eigenaars van de brillenzaak stellen de modieuze collectie samen op beurzen in Milaan en Parijs.

Mestrini
Stationsstraat 58 | Wyck

Mediterraneo

Mediterraneo is zo’n restaurant waar je iedere dag zou willen eten. Er hangt een familiegevoel en het voelt er alsof we thuiskomen. Zelfs de hond voelt zich er thuis.’ Je geniet hier voor, tijdens of na het shoppen van authentieke Toscaanse gerechten. ‘Hier kun je nog een voorgerecht en hoofdgerecht bestellen en ben je niet verplicht om een heel menu te eten.’ Marks favoriet is de Filetto di manzo avvolto con lardo di Colonnata e salsa al vino Rosso di Montalcino. ‘In het Nederlands noemen we dat Ossenhaas omwikkeld met lardo uit Colonnata en rode wijnsaus’. Harold raadt de Branzino selvatico del mare Mediterraneo aan; een Toscaans bereide wilde zeebaars uit de Middellandse Zee. 

Mediterraneo
Rechtstraat 73 | Wyck

Cörversplein

Tijdens of na een (mid)dagje shoppen in Maastricht kun je perfect uitrusten op een terrasje aan het water. Op het Cörversplein geniet je van uitzicht op de ‘Aw Brök’, zoals de locals de Sint Servaasbrug noemen. Aan de waterrand liggen vele restaurants, waarvan Cinq de favoriet is van Harold en Mark. ‘Het is een kosmopolitische plek. Traditioneel in gerechten en vernieuwend qua sfeer. Het is er jong en dynamisch.’ Volgens Mark is de keuken uitstekend en gevarieerd en ook van de goede bediening en service wordt hij erg blij. ‘s Zomers zit je op het terras aan het water, ‘s winters in het stijlvolle en gezellige interieur.

Cinq
Cörversplein 5 | Wyck

Le Marais Deux

Voor ‘onderscheidend en betaalbaar aanbod’ tippen Harold en Mark Le Marais Deux. ‘De sfeer is hier ongedwongen en relaxed’. In de conceptstore vind je kleding en schoenen van onder meer Closed, G-Lab, New Balance en Serax. De fashion items in de winkel zijn gevarieerd en hebben allemaal een verhaal te vertellen. De ruim opgezette en sfeervolle store trekt al sinds 2013 fashion liefhebbers van binnen en buiten Maastricht. De oprichters besloten dat hun concept store absoluut een in house koffiebar moest hebben. Vanuit de winkel kun je dan ook zo het hippe en kleine koffiebarretje Koffie binnenlopen. 

Le Marais Deux
Maastrichter Heidenstraat 6 | Jekerkwartier

KOFFIE bij Joost en Maartje
Maastrichter Heidenstraat 8 | Jekerkwartier

De Stokstraat

De Stokstraat is een shopwalhalla voor wie van luxueuze winkels houdt. Hier vind je weinig franchises van grote ketens en veel unieke winkels. Tijdens het shoppen voel je hier volgens de mannen de oude Maastrichtse historie. ‘Het is een goed voorbeeld van wat je kunt doen met een oud stukje stad. Hier kun je intiem, mooi en karakteristiek winkelen.’ Voor het shoppen van damesmode moet je volgens hen bij Kiki Niesten zijn. Haar winkel is volgens de mannen ‘toonaangevend voor damesmode’. In Kiki’s tijdloze collectie vind je items van onder meer Prada, Valentino en The Row. Wil je je benen rust geven tijdens het shoppen? Dan moet je volgens Harold en Mark bij Petit Café Moriaan zijn. ‘Het binnentuintje in het groen met de oude gevels op de achtergrond is in de zomer een oase van rust en een bijzondere plek.’

Petit Café Moriaan
Stokstraat 12 | Stokstraatkwartier

Schins Atelier

Een groot deel van de collectie van Schins Atelier wordt in het Parijse atelier gemaakt. Lammy coats, lederen en suède stretch broeken, jurkjes en rokken die een groot deel van de collectie vormen worden in de Franse hoofdstad op maat gemaakt. Je kunt in de winkel ook terecht voor internationale modemerken zoals Fabiana Filippi, Peserico, Lorena Antoniazzi en Hemisphere. ‘Deze winkel heeft een bijzondere collectie en een heel eigen identiteit. Het is er altijd gezellig en eigenaresse Carolien is gedreven en vriendelijk’ aldus Harold en Mark.

Schins Atelier
Maastrichter Smedenstraat 15 | Stokstraatkwartier

Local tips van Harold & Mark

Zoek je karakter en sfeer, dan moet je volgens Mark in het Jekerkwartier zijn. ‘Ik heb hier heel graag gewoond tijdens mijn studententijd’. Tussen de Middeleeuwse monumenten leven veel jonge Maastrichtenaren die voor een levendige maar relaxte sfeer op straat zorgen.

Harolds tipt het Kruisherenhotel, waar je overnacht in een 15e-eeuwse Kruisherenklooster. ‘Zo’n oud monument dat een heel andere bestemming gekregen heeft kom je niet vaak tegen.’ Stap het vijfsterrenhotel binnen en bewonder een intrigerende mengelmoes van geschiedenis en modern design

Meer shoppen

Van lokale boetieks tot verrassende concept stores en luxueuze modezaken tot prachtige juweliers. Shopliefhebbers halen hun hart op tijdens een dagje shoppen in Maastricht. Alles over shoppen in Maastricht vind je op deze pagina. Meer tips van locals? Neem dan snel een kijkje op onze pagina.

Locals geven je de beste tips - Nieuwsgierig? Lees deze blogs

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *