Ga naar inhoud

Beleef winters Maastricht met local Yvo Gustings

Fonkelende lichtjes, gedecoreerde kerstbomen, versierde winkelstraten en sfeervolle kroegen. De winter in Maastricht is een magisch seizoen. Het Vrijthof wordt in december omgetoverd tot een waar winterparadijs. Bewonder de stad vanuit het reuzenrad. Glij met je schaatsen over een overdekte schaatsbaan. Shop kerstcadeaus in hippe concept stores. Of drink een warme chocolademelk met slagroom in een van de vele bruine cafés. Samen met Maastrichtenaar Yvo Gustings – een van de organisatoren van Magisch Maastricht Vrijthof - hebben wij een route langs zijn favoriete, winterse plekken van Maastricht samengesteld.

Ontmoet Yvo

Yvo Gustings portretfoto

Yvo Gustings is een Maastrichtse ondernemer in hart en nieren. Met zijn onderneming Trichter BV focust Yvo voornamelijk op het winterevenement Magisch Maastricht Vrijthof dat jaarlijks in december op het Vrijthof georganiseerd wordt. Yvo heeft een achtergrond in de horeca en detailhandel, maar tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het organiseren van evenementen in en rondom Maastricht. Van borrelen in de kroeg met vrienden tot culinair genieten in een van de vele restaurants, samen met zijn gezin, is wat Yvo het liefste doet. Het is dan ook niet gek dat Yvo het grootste winterevent van Maastricht organiseert waar hij jong en oud samenbrengt om te genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft.

Yvo in vijf woorden: ondernemend, bourgondisch, sociaal, sportief, positief

De favoriete plekken van Yvo

De kerstboom in Wyck

Wie net als Yvo dol is op sfeervolle plekjes, moet volgens hem de kerstboom in Wyck bezoeken. ‘De gezellige stationsstraat is tijdens de wintermaanden prachtig versierd met duizenden, magische lichtjes.’ Op het pleintje tegenover Stadsherberg de Poshoorn staat jaarlijks een metershoge gedecoreerde kerstboom. Dé plek voor een leuke kerstselfie of foto met het hele gezin. Na het maken van je selfie is het tijd om Wyck te verkennen. Drink een Maltezer (lokaal biertje) bij de Stadsherberg de Poshoorn, koop een Mistletoe bij de bloemenkraam van William of scoor een kerstcadeau bij een van de lokale boetieks.

Kerstboom
Stationsstraat | Wyck

Restaurant Tuur

‘Strak, maar toch gezellig en laagdrempelig’, zo zou je de sfeer kunnen omschrijven bij TUUR volgens Yvo. Dit restaurant onder leiding van Arthur Kissels heeft een moderne, maar warme inrichting en bovenal een heerlijke menukaart. ‘Hier kun je bourgondisch tafelen. Of je nou lekker wilt lunchen in het weekend of uitgebreid wilt dineren. TUUR is zo’n plekje waar dat allemaal kan.’ Geniet van charcuterie of oesters bij de borrel of verwen je smaakpapillen met een verrassend hoofdgerecht. De kaart wisselt regelmatig dus de kans dat je hier twee keer hetzelfde moet eten is klein. Staat dit restaurant op je lijstje? Wandel dan vooral binnen op de bonnefooi want reserveren is niet mogelijk.

TUUR Maastricht
Sint Maartenslaan 31B | Wyck

Café In de Karkol

Smalle, rode luifels trekken de aandacht wanneer je langs de strakke etalages van de luxe winkels in de Stokstraat loopt. Wanneer je Café In de Karkol binnenstapt, dompel jezelf onder in Maastrichtse gezelligheid. Met slechts een oppervlakte van 37m2 is dit bruine cafeetje een plek waar het bruist van huiselijkheid. Pindaschillen sieren de grond, fotolijsten kleuren de muur en voor je het weet raak je hier met een stamgast aan de praat. ‘Samen met mijn vrienden drink ik hier graag een biertje van de tap’, zegt Yvo. Tijdens de feestdagen wordt het plafond versierd met tientallen kerstballen en sfeerverlichting, waardoor het extra knus wordt.  

Café In de Karkol
Stokstraat 5 | Stokstraatkwartier

Onze Lieve Vrouweplein

‘Mooi en intiem, zo zou ik het Onze Lieve Vrouweplein omschrijven’, zegt Yvo. Het plein heeft haar naam te danken aan de Onze Lieve Vrouwe Basiliek die op het plein staat. Deze Romaanse kerk is voor vele Maastrichtenaren een plek om tot rust te komen. ‘Van kinds af aan kom ik regelmatig een kaarsje aansteken in de basiliek.’ De kerk is niet alleen bekend bij gelovigen. Ook vele ongelovigen komen hier een kaarsje branden of de bijzondere schatkamer vol kerkelijke kunst bewonderen. Na het bezinnen wandel je een van de vele cafés op het Onze Lieve Vrouweplein binnen. Yvo’s favoriet? De Lanteern. ‘Geniet van Maastrichts zuurvlees, een donker biertje of warm op onder het genot van een warme choco met slagroom’.

Onze Lieve Vrouweplein & Onze Lieve Vrouwekerk
Onze Lieve Vrouweplein | Binnenstad

Bisschopsmolen

In het Jekerkwartier vind je de Bisschopsmolen. Deze watermolen wordt aangedreven door de Jeker en stamt uit de 11e eeuw. Tegenwoordig is de molen onderdeel van de ambachtelijke bakkerij de Bisschopsmolen. Een van de specialiteiten waar wij ontzettend trots op zijn is de Limburgse vlaai. Bij De Bisschopsmolen kun je niet alleen een stuk vlaai proeven, maar ook je eigen vlaai bakken onder leiding van een vlaaienbakker. ‘Dit is een gezellige activiteit op regenachtige dagen’, volgens Yvo. ‘Ook koop ik hier graag versgebakken speltbrood.’

De Bisschopsmolen
Stenenbrug 3 | Jekerkwartier

De Sint Pieterstraat

Slenterend door de Sint Pieterstraat gelegen in het Jekerkwartier waan je je voor even in het buitenland. Hippe koffiebarretjes, smakelijke streekproducten, bruine kroegen, kleine boetieks of bijzondere concept stores. Voor het inkopen van je kerstcadeaus ben je hier aan het juiste adres. ‘Ambachtelijke streekproducten vind je bij Adriaan de Smaakmaker en voor een heerlijk versgebakken brood ga je naar Le Salonard in het verlengde van de Sint Pieterstraat.’ Café Sjiek is volgens Yvo ook zo’n plek die je niet mag missen. ‘Gezelligheid en lekker eten, met de sfeer van een bruine kroeg, daar draait het om bij Café Sjiek.’ 

Sint Pieterstraat
Sint Pieterstraat | Jekerkwartier

Café de Tribunal

Yvo komt al jaren in Café de Tribunal op loopafstand van het Vrijthof. Dit café heeft haar naam te danken aan de voormalige rechtbank aan de overkant van de straat waar tegenwoordig het bestuur van de universiteit gehuisvest is. ‘Het is een typisch Maastrichts café met veel vaste gasten. Van studenten van de toneelacademie en hoogleraren tot de senioren uit de buurt. Het volk hier is enorm divers.’ Ondanks dat dit café ruim opgezet is, voelt het hier toch knus. Neem plaats op een van de barkrukken aan de bar of kies een plekje aan een van de tafels. Bestel een warme choco met slagroom of een kop thee. Liever iets sterkers? Ga voor een lekker speciaal biertje. Ook voor huisgemaakte soepen ben je hier aan het juiste adres. Kortom: de plek om even op te warmen tijdens je bezoek aan winters Maastricht.

Tribunal Maastricht
Tongersestraat 1 | Jekerkwartier

Magisch Maastricht Vrijthof

‘Het pronkstuk van Magisch Maastricht Vrijthof is toch echt het reuzenrad met uitzicht over de fonkelende stad.’ Het jaarlijkse winterevent wordt georganiseerd op het Vrijthof in de binnenstad van Maastricht. Volgens Yvo: ‘het mooiste plein van de stad. Tijdens dit event verbinden we locals met toeristen.’ Trotseer de overdekte schaatsbaan en schaats onder een replica van de beroemde Sint Servaasbrug. Maak een romantisch ritje in het reuzenrad terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht over de stad. Ga op zoek naar de mooiste kerstcadeaus op de traditionele kerstmarkt. Of proef lokale producten op het streekproductenplein, waar meer dan 150 Limburgse streekproducenten je verrassen met lekkernijen. ‘Natuurlijk ontbreekt ook de nostalgische carrousel dit jaar niet’, zegt Yvo.

Magisch Maastricht Vrijthof
Vrijthof | Binnenstad

Café In Den Ouden Vogelstruys

‘Zo’n plekje wat je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Maastricht is Café In Den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof.’ Dit gezellige café is een van de oudste cafés van Maastricht. Een huiskamer waar iedereen welkom is. Na een bezoek aan Magisch Maastricht Vrijthof of het doen van je kerstinkopen plof je hier op het verwarmde terras voor een warme chocomel met slagroom of een Glühwein. Trek gekregen van al die rondjes op de schaatsbaan? Bestel een typisch Maastrichts gerecht zoals ‘Mestreechs zoervleis’. In het weekend worden in de avond tafels en stoelen aan de kant geschoven en gaan de voetjes van de vloer tot in de late uurtjes. 

Café In Den Ouden Vogelstruys
Vrijthof 15 | Binnenstad

Meer winters Maastricht

Tijdens de winter hangt er een magische sfeer in Maastricht. Magische lichtjes, sprookjesachtige guirlandes, versierde kerstbomen en kunstzinnige etalages veranderen de stad in een winter tafereel. Meer inspiratie voor een onvergetelijke winter in Maastricht vind je op deze pagina.

Meer tips van locals? - Die vind je hier

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *