Ga naar inhoud

Wandelen langs architectuur hotspots van eigen bodem

Ze vallen in eerste instantie misschien iets minder snel op dan de typische Maastrichtse architectonische hotspots aan de skyline van de stad. Maar net zo leuk, en soms nog wel spannender en verrassender, zijn de architectuur hotspots verspreid (en soms iets meer verscholen) door de stad.  En het mooie is, dat best veel van deze ontwerpen van Limburgse en vaak zelfs Maastrichtse hand, en dus van onze eigen ‘makers, zijn. Architecte Nicole Maurer neemt je mee langs een aantal van haar favorieten.


Jan van Eijck Academie

Jekerkwartier

Cultuur & architectuur vibe in Jan van Eyck academie

“Dit is onze eigen thuisbasis en naar mijn idee een van de meest markante gebouwen in de stad. Door de bijzondere vormen, het strakke witte stucwerk met veel glas, vormt het een prachtig contrast met het historische decor van het Jekerkwartier. Het gebouw is in 1958 ontworpen door architect Frits Peutz. Jaren later, in 2013, zijn wij betrokken geweest bij de verbouwing. Dat was ook het moment dat wij vanuit ons toenmalige bureau in het stationsgebouw in Wyck hier naartoe besloten te verhuizen. Binnenin komt de wereld van kunst, cultuur, architectuur hier op een geweldige manier samen. Dat zorgt voor een heel bijzondere vibe waar wij dagelijks onderdeel van zijn.”

Het Bassin en Sphinxkwartier

Sphinxkwartier

Design en architectuur expo’s in Bureau Europa

“Dit is een van mijn favoriete plekken om te bezoeken voor inspiratie. Ze presenteren zich als centrum voor design, architectuur en stedenbouwkunde. Dat zie je uiteraard ook terug in de wisselende exposities. Voor mij voelt dit echt als een ‘urban’ plek met wereldse tentoonstellingen die je geest prikkelen en actualiteiten van over de hele wereld op bijzondere manier brengen. We zijn betrokken geweest bij de renovatie van het gebouw dat zich bevindt in de voormalige showroom van Nederlands eerste grootindustrieel Petrus Regout. Een industrieel monument dus.”
> Ga naar Bureau Europa

Markant uitzichtpunt vanaf restant Noorderbrug

“Nog vrij nieuw en echt een toffe plek in de stad: het restant van de oude afrit van de Noorderbrug dat ze hebben laten staan als herinnering. Je kunt hem met een trap beklimmen en dan kijk je uit over het Frontenpark en het Sphinxkwartier. Het idee hierachter alleen al vind ik heel bijzonder. Peter de Ronde, de stedenbouwkundige vanuit gemeente Maastricht en Vlaamse architect Guy Cleuren hebben in dit proces heel gewaagde keuzes durven maken. Daar waar zo’n brug normaal gesproken volledig  zou worden afgebroken, is dit dus blijven staan. Dat vind ik heel tof.”

Foto: De Griend door Maurer United Architects

Wyck en Céramique

Skatepark aan de Maas

“Het skatepark op de Griend is een ontwerp van onszelf; het eerste ontwerp voor de stad Maastricht toen we hier naartoe verhuisden in 2005. Voor het ontwerp hebben we heel nauw samengewerkt met de skaters zelf. In een stad met ‘onmogelijke bestrating’ (keien en kinderkopjes, red.) om te skaten, hebben we in dit park alles verwerkt wat je hier op straat niet tegenkomt. Denk daarbij aan strakke beton, stoepranden, hellingen en meer waarmee je als skater toch aan je trekken komt.”
 

Wandelen door de tuinen van het Limburgs Provinciehuis (+Ceramique)

Het Gouvernement aan de Maas is beslist een favoriete architectuur hotspot. Het is niet voor niets een opvallende verschijning aan de skyline van de stad. Het is een ontwerp van architect Gerard Snelder, begin jaren 80.  Wat veel mensen niet weten, is dat de tuin bij het Provinciehuis ook de moeite waard is om te bezoeken. Je kunt hier doorheen wandelen en het gebouw van allerlei kanten bekijken. In de tuin zijn diverse kunstwerken te vinden van voornamelijk Limburgse kunstenaars. De wandeling er naartoe is bovendien ook erg leuk wanneer je dit aan de Oostzijde van de Maas (Wyck) doet, die leidt je namelijk langs de wijk Céramique, ook wel de architectuurwijk van Maastricht, inclusief het iconische Bonnefantenmuseum van architect Aldo Rossi.”

Bold Rooftopbar in Sphinxkwartier

Shoppen & (Maastrichts) design spotten

Al shoppend door de stad kom je volgens Nicole ook heel toffe ontwerpen tegen van Limburgse hand. “De Limburgse ontwerper Maurice Mentjens heeft een aantal heel bijzondere (winkel-) interieuren ontworpen, onder andere voor de twee winkels van Kiki Niesten in de Stokstraat, schoenenwinkel Kymyka in de Minckelersstraat, restaurant Witloof in de Bernardusstraat en de museumwinkel en het restaurant Ipanema van het Bonnefantenmuseum. Of het architectenduo Mourmans & Nypels uit Maastricht. Zij maken ook toffe dingen, dat zie je bijvoorbeeld aan de gevel van Wijnhandel Thiessen op de Grote Gracht. Groot fan ben ik ook van de ontwerpen van Boy Bastiaens. Hij houd zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van logo’s, verpakkingen en belettering. Hij heeft voor grote internationale merken en namen gewerkt als Karl Lagerfeld, Philips, en Atelier LaDurance. Hij heeft onze huisstijl ook ontworpen en je ziet zijn ontwerpen in Maastricht ook terug in de logo’s van o.a. de Muziekgieterij, Kinsjasa (schoenenwinkel), Grivec Bros. (jeansbroeken), Maastricht Photofestival (evenementen) en Conflict (design).”


Café Zondag

Drinken, eten en dansjes in design setting…

Na of tussen het architectuur snuiven door, even op adem komen voor een drankje en een hapje? Ook daarvoor deelt Nicole nog graag een paar van haar favorieten. “ (Jazz) Café Take Five in de Bredestraat is zeker een van mijn favorieten vanwege de wereldse en creatieve sfeer die er hangt. Café Zondag in Wyck heeft dat ook. Ook heel fijn zijn Marres Kitchen en Bold rooftopbar op het dak van het Eiffelgebouw in het Sphinxkwartier. En, last but not least, poppodium de Muziekgieterij. In dit magische en eigentijdse ‘muziekblok’ dat is toegevoegd in de industriele setting van voormalige Timmerfabriek is een van onze laatste opgeleverde projecten in Maastricht waar we met waanzinnig veel plezier aan gewerkt hebben. De programmering van de Muziekgieterij is sterk. Heerlijk voor een avond intiem luisteren, maar ook om lekker uit je dak te gaan.”

Over Nicole Maurer

Nicole heeft samen met haar man Marc Maurer ‘Maurer United Architects’ opgericht, waarmee ze later naar Maastricht verhuisden. Ze waren onder andere betrokken bij de verbouwing van de Muziekgieterij in Maastricht en de Gulpener Brouwlokaal en Brouwhuis. Momenteel werken ze aan een uniek project onder de naam ‘Superlocal’ waarbij volop wordt geëxperimenteerd met circulair bouwen.