Ga naar inhoud

Culturele highlights in Maastricht volgens local Peggy

De kunst en cultuur van Maastricht doet niet onder voor die van andere (internationale) steden. Een vooruitstrevend kunstmuseum, een toneelacademie en toneelgroep die veel bekende acteurs opgeleid hebben en de wereldberoemde TEFAF-kunstbeurs die er in maart gehouden wordt. Cultuurkenner Peggy van Sebillen nam ons mee naar haar favoriete highlights in Maastricht. ‘Het culturele aanbod in Maastricht is gigantisch, alleen weet niet iedereen dat. Cultuur is hier overal, van oude en hedendaagse kunst, carnaval tot Musica Sacra en architectuur.’

‘Maastricht is de stad van het goede leven, met een geweldige combinatie van natuur, grootstedelijkheid, kunst en architectuur.’ Ze brengt haar tijd graag door in Wyck, het Jekerkwartier en het Kommelkwartier. Hier wandelt ze met haar ruwharige Vizsla Lepke en gaat ze uit eten met vrienden. Tijdens haar vele reizen bezoekt ze graag buitenlandse musea, waarvoor ‘haar’ Bonnefantenmuseum niet onderdoet.

Peggy in 5 woorden: Nieuwsgierig, betrokken, optimistisch, verantwoordelijk en loyaal.

De favoriete plekken van Peggy

Het Bonnefanten

‘Signalerende kunst en dé plek voor nieuwsgierige mensen,’ zo omschrijft Peggy het Bonnefantenmuseum, waar ze adjunct-directeur is. ‘Je vindt er oude kunst, met vernieuwende tentoonstellingen die je nergens anders in Nederland ziet. We stellen werken tentoon van kunstenaars die wereldwijd op het punt staan door te breken.’ In de tien wisselende tentoonstellingen vind je heel diverse kunstvormen, van fotografie tot schilderkunst en alles van hoge kwaliteit. ‘De vaste collectie bestaat uit oude en hedendaagse kunst, zilver en de collectie Neutelings’. Voor een voorproefje kun je kijken op de Instagrampagina van het museum. Bovendien is het museum onderscheidend op het gebied van diversiteit, met onder meer een genderneutraal programma. Tip: één vrijdagavond per maand krijg je gratis toegang tot het museum. Dan zijn er ook speciale acitiviteiten! Je vindt de exacte data op de website.

Het Bonnefanten
Avenue Ceramique 250 | Céramique

Museumwinkel Bonnefanten

In het Bonnefanten bezoek je Museumshop Bonnefanten. Je bent er ook welkom als je geen bezoek brengt aan de rest van het museum. ‘We brengen hier het werk van regionale makers onder de aandacht. Daarnaast bieden we een bijzondere collectie kunstboeken en merchandise van de kunstenaars van wie het werk in het museum te bewonderen is aan. We hebben ook een groot aanbod voor de kleintjes, met onder meer kinderboeken met de focus op kunst.’ Van tassen tot sieraden en van kaarten tot vazen; het museum is de perfecte plek om een uniek cadeau te kopen. Wil je de prachtige kunst uit het museum in huis halen? ‘Wij zijn het enige kunstmuseum in Nederland dat kunst uitleent.’ ‘s Zomers geniet je na je bezoek aan de museumwinkel op het Ipanema-terras met uitzicht op de Maas van een hapje en een drankje.

Museumwinkel Bonnefanten
Avenue Ceramique 250 | Céramique

Stadswandeling over de Hoge Brug naar het Jekerkwartier

In haar vrije tijd maakt Peggy graag een wandeling door de stad. Haar favoriete route voert langs de Hoge Brug en de stadsmuur en door het Jekerkwartier (Quartier Latin). ‘De Hoge Brug is een mooie verbinding tussen het Bonnefantenmuseum en het Jekerkwartier. Als je vanuit het museum richting de Hoge Brug loopt, heb je een prachtig uitzicht op die brug en de Oude Brug. Hier zie je goed de combinatie van traditie en vernieuwing, die ik zo typisch Maastrichts vind. Klassiek en modern gaan hand in hand in deze stad.’ Over de fiets- en voetgangersbrug over de Maas loopt ze vaak richting de stadsmuur, die onderdeel uitmaakt van de oude verdedigingswerken van Maastricht. Ze vervolgt haar wandeling tussen de historische panden van het Jekerkwartier, waar je het authentieke Maastricht ontdekt. Onderweg drinkt ze graag een kop koffie bij Koffie bij Joost en Maartje, haalt ze olijven bij Taib en brood en kaas bij Le Salonard of shopt ze bij Muchachas en Traders Pop.

Koffie bij Joost en Maartje
Maastrichter Heidenstraat 8 | Jekerkwartier

Muchachas en Traders Pop
Heggenstraat 16 | Binnenstad

Toneelgroep Maastricht in de Bordenhal

De Toneelacademie Maastricht heeft vele bekende Nederlandse acteurs opgeleid. ‘Heel goed vindt ze Toneelgroep Maastricht.’ Sinds 2015 staat de groep onder leiding van Servé Hermans en Michel Sluysmans. De Bordenhal is de thuisbasis van de groep, die door het hele land optreedt. ‘Ze zijn heel innovatief en voeren klassiekers en nieuwe werken op. Van ‘De Kersentuin’ tot ‘Dagboek van een Herdershond’.’ Per seizoen maakt de groep vier tot vijf nieuwe producties, zodat je niet snel uitgekeken raakt. Volgens Peggy is de toneelacademie een goede plek voor wie acteur wil worden. ‘Je kan in Maastricht echt carrière maken. Begin met studeren aan de toneelacademie en groei door tot succesvol acteur in het toneelgezelschap.’

Toneelgroep Maastricht in de Bordenhal
Plein 1992 15 | Céramique

Centre Céramique

Centre Céramique is de stadsbibliotheek die ontworpen werd door architect Jo Coenen. Het moderne, hoekige gebouw is de enige culturele plek die gratis toegankelijk is. Je vindt in deze bibliotheek niet alleen vele boeken, maar je leert er volgens Peggy ook veel over de geschiedenis van Maastricht. Je bewondert er onder meer archeologische objecten, historische boeken, Japanse prenten en Maastrichts keramiek. ‘Het is ook een fijne ruimte waar jongeren kunnen studeren, maar waar je ook een krantje kunt lezen met een kop koffie van het inpandige Coffeelovers.

Centre Céramique
Avenue Ceramique 50 | Céramique

Studio

Sfeervol culinair genieten doet Peggy graag bij restaurant Studio. ‘Dit is echt een verborgen parel in Wyck. Gilbert von Berg is een fantastische chef-kok die met prachtige producten werkt. Daarnaast heeft hij een fantastische sommelier in zijn restaurant. Studio is dé plek om jezelf eens heerlijk te verwennen’. De open keuken geeft je de kans te zien hoe je maaltijd van seizoensgebonden producten voor je bereid wordt. De sfeer is intiem, met slechts acht tafels die plek bieden aan maximaal 24 dinergasten. Voeg daar veel persoonlijke aandacht aan toe en het voelt alsof je bij vrienden dineert. Maar dan wel bij vrienden die de heerlijkste en mooiste gerechten op tafel zetten.

Studio
Wycker Grachtstraat 24 | Wyck

Sjiek Kookpunt

Culinair genieten doet Peggy ook graag bij Sjiek Kookpunt. ‘Deze toegankelijke, fijne plek is nog niet bij iedereen bekend. Het maakt niet zoveel uit hoe je hier binnenkomt, iedereen is welkom. Ik kom hier graag voor een snelle hap of een avond uit met een Italiaans getint diner. Ze hebben er goede wijnen, lekkere hapjes en heerlijke pasta’s van goede kwaliteit.’ De gerechten worden zoveel mogelijk met verse ingrediënten en zelfgeselecteerde en -geïmporteerde Italiaanse specialiteiten gemaakt. Kun je niet kiezen uit al het lekkers op het menu? De Tonijn Antiboise is Peggy’s favoriet. Heb je genoten van de wijn? Je kunt een fles bestellen om mee naar huis te nemen.

Sjiek Kookpunt
Hoogbrugstraat 17 | Wyck

Theater aan het Vrijthof

Peggy is fan van toneel, dans en Jazz en bezoekt graag voorstellingen in het Theater aan het Vrijthof. ‘Ze zijn bovendien gastvrij en je vindt hier voor elk wat wils. Bovendien organiseren ze festivals als Musica Sacra, Dansdagen, Componistendagen etc.’ Ook het uiterlijk van het theater is kunstig. Het bevindt zich deels in een stadspaleis uit 1805, dat op de fundamenten van een nog ouder klooster gebouwd werd. Voor een voorproefje van de sfeervolle zalen kun je de virtuele tour volgen. Natuurlijk komen de zalen nog beter tot hun recht als de vrolijke muziek van musicals zoals Grease of de grappen van cabaretiers zoals Van der Laan en Woe tussen de muren klinken.

Theater aan het Vrijthof
Vrijthof 47 | Binnenstad

Local tip van Peggy

Bezoek de jaarlijkse kunstbeurs TEFAF, voluit The European Fine Art Fair, dat Maastricht twee weken lang in een topklasse museum verandert. ‘Mensen vanuit de hele wereld komen dan naar Maastricht om kunst te bewonderen en te kopen. Wat dat doet voor deze stad is onbetaalbaar, het speelt ons echt in de kijker en houdt ons scherp om de kwaliteit op alle fronten hoog te houden. Rondom deze periode worden er diverse actviteiten gepand door de hele stad. Neem zeker een kijkje aan het programma van het Bonnefanten, want daar is altijd wel iets leuks te beleven. Wie tussen het kunst kijken door even een frisse neus wil halen, moet volgens Peggy via Lumière naar de Hoge Fronten lopen. ‘Op steenworp van het prachtige filmhuis bevind je je midden in de natuur en beleef je de geschiedenis van de stad.’

Meer cultuur in Maastricht

Ben je benieuwd naar wat Maastricht op cultureel gebied nog meer te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze pagina boordevol cultuurtips. Wil je Maastricht ontdekken door de ogen van andere locals? Ontdek meer lokale plekken op deze pagina.

Ontdek Maastricht - door de ogen van deze locals