Ga naar inhoud

Culturele must-sees in Maastricht volgens local Renske

Wat zijn de culturele must-sees van Maastricht volgens een local? Dat vroegen we aan Renske Thomas. Ze woont in Maastricht, studeerde cultuurwetenschappen en heeft lange tijd gewerkt bij de culturele stichting Cultura Mosae. Ook in haar vrije tijd houdt ze zich graag met kunst en cultuur bezig. Een echte cultuurkenner dus, die de mooiste plekjes in haar Maastricht weet te vinden.

Renske reist graag, maar is ook fan van de cultuur in haar eigen stad. ´Ik denk dat Maastricht esthetisch een heel mooie stad is die echt anders is dan andere steden in het land. Er heerst een rustige, niet-gejaagde sfeer en er zijn enorm veel plekken met goed eten, bijzondere cultuur en gezellige ontmoetingsplekken.’

Ontmoet Renske

Portretfoto Renske Thomas

Renske heeft een groot hart voor kunst en cultuur en houdt van de stad Maastricht, waar ze ook woont. Ze bezoekt graag culturele evenementen, die er genoeg zijn in de stad. Volgens Renske is er altijd wat moois te ontdekken. Naar die mooie plekken gaat ze graag op zoek.

Renske in 5 woorden: nieuwsgierig, oprecht, optimistisch, creatief en een denker/dromer

De favoriete plekken van Renske

Lumière

Wie net als Renske van arthouse films houdt, moet volgens haar filmhuis Lumière bezoeken. Ze komt er vaak alleen om te genieten van de nieuwste arthouse films of klassiekers op het grote scherm. Bezoekers hebben jaarlijks keuze uit ruim driehonderd films. ‘Het is een mooi gebouw met fijne zalen. Er staat altijd wel een film op het programma waar ik nieuwsgierig naar ben. Soms mis ik dat ik geen popcorn mee de zaal in mag nemen. Gelukkig zitten er een restaurant en mooi terras aan het water bij, waar je voor of na de film nog even een wijntje kan drinken of een lekker bord pasta kunt eten.’

Lumière
Bassin 88 | Sphinxkwartier

Muziekgieterij

Concerten van bands bezoekt Renske in Maastricht het liefst bij de Muziekgieterij. Een grote diversiteit aan bands treedt er op, van pop-rock tot indie en van opkomende tot bekende bands. ‘Dit poppodium geeft ruimte aan jonge muzikanten op bijvoorbeeld singer/songwriter-avonden. Er treden upcoming, verrassende artiesten en grote namen op. Die grote namen spelen dan in de bijzondere, grote zaal. De Muziekgieterij heeft iets ruws en echts, wat het een fijne plek maakt om muziek in te beleven.’ De Muziekgieterij werd in 2004 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een highlight voor muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Muziekgieterij
Boschstraat 5 | Sphinxkwartier

Marres

Voor de interessantste tentoonstellingen moet je volgens Renske bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur zijn. ´Elke tentoonstelling geeft een totaal andere sfeer en de bijzondere ruimtes voelen heel intiem. De makers zijn heel divers: jong, oud, samenwerkingen van professionals met amateurs, et cetera.’ In het historische pand van de tentoonstellingsruimte vind je ook het Mediterraanse restaurant Marres Kitchen. ´Ik kom hier bij mooi weer graag voor een lunch in de prachtige stadstuin. Hier lunchen geeft altijd een beetje een huiselijk gevoel.’ De groene oase is met een oppervlakte van ongeveer duizend vierkante meter de grootste openbare tuin van Maastricht. Eet smakelijk alvast!

Marres
Capucijnenstraat 98 | Vrijthofstraatjes

Festen

Wie op zoek is naar een bijzonder cadeautje voor zichzelf of een ander, moet volgens Renske naar Festen. ´Je vindt er mooie sieraden, leuke kaarten en andere unieke cadeautjes.´ Het winkeltje werd in 2010 door locals opgericht. Dankzij het snel wisselende assortiment word je er tijdens elk bezoek opnieuw verrast. Renske omschrijft het als een ´authentiek winkeltje met speciale producten. Het voelt een beetje sprookjesachtig daarbinnen. Je moet soms even goed kijken voor de pareltjes, omdat er zoveel verschillende dingen te vinden zijn.´

Festen
Minckelersstraat 1A | Binnenstad

Idyllisch bruggetje in het Stadspark

Het bruggetje nabij het Pesthuys is een van de favoriete plekken van Renske. ‘Hier krijg je echt een idyllisch gevoel: wat woon ik toch in een mooie stad. Ik loop of fiets soms speciaal een stukje om, zodat ik onderweg naar het werk langs dit plekje kom.’ Vanaf het bruggetje maak je een stadswandeling of een wandeling door het groene stadspark. ‘In de zomer organiseer ik hier met Cultura Mosae en stichting Jekerjazz de concertserie Borrel Noten.´ Deze muzikale must-see vindt sinds 2020 elk jaar plaats bij d’n Hiemel in het Jekerkwartier. Iedere woensdag- t/m zondagavond in juli en augustus luister je naar een grote diversiteit in optredens. De perfecte zomeravond!

Locatie van de brug: Vijfkoppen | Jekerkwartier

Café Zondag

Bij Café Zondag komt Renske graag. Of het nou voor een ontbijtje, lunch of een borrel is, dit is volgens haar de place to be dankzij de relaxte sfeer, mensen en muziek. ‘Hier ervaar ik altijd een zondagsgevoel, mañana mañana. Aan het eind van de dag vallen de laatste zonnestralen nog precies op het terras.’ Wat je hier volgens Renske echt moet proberen, zijn een glaasje Kölsch of een Dark&Stormy. Voor de lunch zijn de specials van de week een aanrader. In dit café in de wijk Wyck worden regelmatig live-optredens, exposities en andere activiteiten georganiseerd.

Café Zondag
Wycker Brugstraat 42 | Wyck

De Kleine Weerd

Renske komt graag in het natuurgebied de Kleine Weerd aan de zuidrand van Maastricht. ‘Hier kom je voor ontspanning na het werk of voor een avondwandeling. Deze heerlijke plek met mooie natuur is perfect om je hoofd leeg te maken.’ Wandelpaden doorkruisen het ruige natuurgebied langs de Maas. Al wandelend kijk je uit op het kabbelende water, waarin je zomaar een bever zou kunnen spotten. Ook ‘wilde’ Konikpaarden kun je onderweg tegenkomen. Zijn je benen nog niet moe? Dan kun je je wandeling uitbreiden naar andere subgebieden van natuurgebied de Maasbeemden. Tip van Renske: ‘de zonsondergang in de Kleine Weerd is erg mooi.'

De Kleine Weerd
6211 CM Maastricht | Maasbeemden

Meer cultuur in Maastricht

Ben je benieuwd naar wat Maastricht op cultureel vlak nog meer te bieden heeft? Bekijk onze pagina boordevol cultuurtips. Combineer je uitje met een hapje en drankje in een van de gezellige horecagelegenheden. Wil je Maastricht ontdekken door de ogen van andere locals? Ontdek meer op deze pagina.

Lees meer van Maastrichtse locals - Zij geven je de beste tips