Ga naar inhoud

Maastricht door de ogen van artiest Gaite Jansen

Gaite Jansen

De Toneelacademie van Maastricht bracht de Rotterdamse Gaite Jansen naar het zuiden van het land. De actrice, die onder meer bekend is van haar rol in Peaky Blinders en Lover or Loser, woonde vier jaar in de stad. ‘In die jaren heb ik een heel intieme band met de stad opgebouwd. Omdat ik hier zo kort en intens heb gewoond.' Ze bracht het grootste deel van haar tijd door op de toneelacademie.

In haar vrije tijd was ze vaak te vinden bij Café Tribunal, naast de toneelacademie of de boekhandel in de Dominicanenkerk. Na haar afstuderen aan de toneelacademie kreeg Gaite haar eerste theaterrol in Hamlet, een productie samen met de het toneelhuis in Antwerpen en toneelgroep Amsterdam (Internationaal Theater Amsterdam). Ook speelde ze meer grote rollen als actrice en schreef ze haar eerste dichtbundel. Wij maken een trip down memory lane met Gaite, bij wie Maastricht altijd een bijzonder plekje in haar hart houdt.

Ontmoet Gaite

Als kind droomde Gaite er al van op het podium te staan. ‘Ik hield toen al van verkleden en toneelstukjes doen.’ Al in haar tienerjaren speelde ze in de film Lover or Loser en op haar 18e werd ze voor haar rol in de film 170 Hz genomineerd voor een Gouden Kalf. ‘Ik wilde graag meer met theater doen en ging daarom naar de Toneelacademie Maastricht.’ Sinds haar afstuderen speelde ze ook internationale rollen, zoals die van Tatiana Petrovna in Peaky Blinders. Als ze niet acteert, schildert of tekent ze of bezoekt ze een museum. Ook is ze gek op schrijven en poëzie. Niet zo gek dus dat ze haar eigen dichtbundel Ode aan de Onstilbare schreef.

Gaite Jansen Toneelacademie Maastricht

De Toneelacademie

Gaite werd na haar auditie aangenomen in Amsterdam en Maastricht. ‘Ik koos voor Maastricht, omdat ik dacht dat ik daar beter kon focussen dan in de grote stad.’ Ze was daar lange dagen bezig met theater maken en ‘zou dat zo weer doen, voor de ervaring.’ Haar medestudenten voelden als haar familie en ze leerde veel door zoveel te oefenen. ‘Op de toneelacademie is er veel ruimte om op een veilige manier fouten te maken en daarvan te leren. Dat heeft waarde op carrière- en privévlak.’ Met haar vrienden van toen brengt ze op de set en privé nog altijd veel tijd door.

Tijdens haar studie liep ze stage bij wat nu het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) heet. Bij deze toneelgroep bleef ze plakken en kreeg ze haar eerste theaterrol in Hamlet, in samenwerking met de toneelschool van Antwerpen. Jonge studenten die ook naar de toneelacademie willen gaan, adviseert ze: ‘deze tijd komt nooit meer terug, dus ga er ten volle voor. Het is een bijzondere periode waarin je veel mag ontdekken en leren.’

Toneelacademie Maastricht
Lenculenstraat 31-33 | Jekerkwartier

Gaite’s favoriete plekken in Maastricht

Fotomuseum aan het Vrijthof

Hoewel ze naar eigen zeggen niet kan fotograferen, kan Gaite wel helemaal opgaan in het kijken naar foto’s. Ze vindt fotografie, evenals dans en muziek, een fijne ‘expressie van wat het is om mens te zijn.’ Voor inspiratie ging ze graag naar het Fotomuseum aan het Vrijthof. ‘Ik vind dit een mooie, centrale plek met ontzettend goede exposities.’ Ze ontdekte het Fotomuseum toen ze naar een film ging die daar vertoont werd. De wisselende exposities hangen in het 16e-eeuwse voormalige Spaans Gouvernement, dat mooi genoeg is om ooit als buitenpaleis van keizer Karel V gediend te hebben. Het overkoepelende thema van de exposities in het particuliere fotomuseum is maatschappelijke relevantie.

Fotomuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18 | Binnenstad

Bonnefanten

Met haar medestudenten van de toneelacademie bezocht Gaite als onderdeel van haar opleiding het Bonnefantenmuseum. De verrassende en gevarieerde tentoonstellingen zijn heel geschikt voor het opdoen van creatieve inspiratie. Het opvallende gebouw aan de Maas trekt naast liefhebbers van kunst ook architectuurliefhebbers aan. Binnen de muren hangt een collectie moderne en hedendaagse kunst van de Middeleeuwen tot het heden. De exposities worden regelmatig vernieuwd, zodat je er later nog eens terug kunt komen om een heel andere ervaring te hebben.

Bonnefanten
Avenue Ceramique 250 | Céramique

Boekhandel Dominicanen

In de vier jaar die Gaite in Maastricht woonde, bracht ze veel tijd door in Boekhandel Dominicanen. ‘Dit is echt de allermooiste boekenwinkel ooit. De hele ambiance is prachtig. In de kerk voel je de waarde van generaties oude literatuur die een verhaal vertellen.’ De cirkel is rond, want jaren later ligt haar eigen dichtbundel Ode aan de Onstilbare hier ook op de planken onder het hoge kerkplafond. Koop de dichtbundel, bestel een cappuccino of smakelijke lunch in het voormalige priesterkoor en trakteer jezelf op de woordkunst van Gaite.

Boekhandel Dominicanen
Dominicanerkerkstraat 1 | Binnenstad

Meer Gaite

Aan de mooie werken die Gaite gemaakt heeft na haar afstuderen aan de Toneelacademie, lijkt voorlopig nog geen einde te komen. ‘Ik kijk uit naar nog veel meer werken. Ik wil in films spelen, in het theater staan en vooral ook producties maken. In mijn beginjaren wilde ik alleen maar spelen, maar dat is veranderd. Ik wil ook graag zelf dingen maken.’ Vanaf 1 september kun je haar zien in de Netflix-film Happy Ending. Ze hoopt dat ook deze film mensen een goed gevoel geeft. ‘Liefde voelen, dat is uiteindelijk toch het belangrijkste. Misschien kan mijn werk mensen helpen om herkenning te vinden in iets. Daarom is kunst ook zo belangrijk, in welke vorm dan ook. Het helpt mensen te voelen dat ze niet alleen zijn en dat ze hun lasten niet alleen hoeven te dragen.’

Meer Cultuur - in Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *