Ga naar inhoud

Muzikaal Maastricht door de ogen van klarinettist Jules Baeten

Jules Baeten

De Belgische klarinettist Jules Baeten won sinds zijn studie aan het conservatorium van Maastricht al vele prijzen. Hij werd onder meer uitgeroepen tot beste solist op het European Championship for Wind Orchestras en hij won als beste solist en duo op het Prinses Christina Concours. Hij trad op met internationale bekendheden zoals Lorenzo Gatto, Camille Thomas en Noa Wildschut en volgde op uitnodiging masterclasses van Europa’s grote namen. Dat alles al voordat hij dit jaar zijn 25ste verjaardag vierde. Jules is sinds kort eerste klarinettist bij het orkest 'philharmonie zuidnederland'. Hij neemt ons mee op een trip down memory lane door muzikaal Maastricht.

Ontmoet Jules

Jules ontdekte zijn liefde voor muziek op zijn zesde, toen hij op zijn basisschool spelenderwijs muziek mocht ontdekken. Zijn familie is meer amuzikaal dan iets anders, zoals hijzelf zegt. ‘Mijn moeder heeft zich wel echt op muziek toegespitst sinds ik er zo mee bezig ben en ze weet veel van klassieke muziek.’ Hij volgde twee jaar lang initiatielessen en bij een instrumentenvoorstel ontdekte hij klarinet. ‘Ik kreeg nergens geluid uit, behalve uit de klarinet, dus toen dacht ik: dat moet ik gaan doen.’

Op 11-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij het orkest van de muziekacademie waar hij lessen volgde, waarmee hij onder meer in de Verenigde Staten en China optrad. Op zijn 16e volgde hij elke donderdag les in de Young Talent Class van Conservatorium Maastricht. In 2020 behaalde hij cum laude zijn bachelordiploma aan datzelfde Conservatorium. Hij komt sindsdien nog regelmatig terug in Maastricht. ‘Maastricht voelt voor mij als thuiskomen.’ Hij gaat graag met zijn vrienden naar Café Madrid, De Comedie, Vino & Friends, Luster en de kroegen op het Onze Lieve Vrouweplein.

Klarinettist Jules Baeten

Het conservatorium

Jules volgde na zijn lessen in de Young Talent Class van Conservatorium Maastricht een 4-jarige bachelor aan het Conservatorium Maastricht. Hij koos voor het conservatorium in Maastricht omdat ‘de theorie daar echt praktisch is toegespitst. In België ligt de focus meer op theorie.’ Hij is groot fan van het vak ´Your Art as a Business´, waarin hij leerde zichzelf te promoten en zo een betere kans te hebben op een carrière in de klassieke muziek. Hij heeft ook fijne contacten overgehouden aan zijn tijd aan het conservatorium. ´Ik hing tussen de vakken door vaak in de kantine en daar was altijd wel iemand die ik kende. Bij mooi weer gingen we wat drinken in de stad.’ 

Dat eerste jaar vond hij soms best pittig, maar hij leerde veel van zijn docent Roeland Hendrikx. Verder zijn ook Michèlle Geerlings (docent aan de Academie van Maasmechelen), Rick Hulst (soloklarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest) en Olivier Patey (soloklarinettist Concertgebouw Amsterdam) enkele van zijn grote voorbeelden. 'Ze zijn heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling en ik kijk nog steeds tegen ze op.’ Michèlle Geerlings is als een mentor voor hem en hij belt haar nog regelmatig op met vraagstukken. Ook met zijn medeleerlingen heeft hij nog altijd contact. ‘We spreken elkaar via een Whatsapp-groep en we spreken vaak af in Maastricht.’ Hij vergelijkt zijn tijd aan het conservatorium met topsport, ´maar als het lukt heb je een prachtige carrière.´

Het Conservatorium Maastricht
Bonnefantenstraat 15 | Jekerkwartier

Jules’ favoriete plekken in Maastricht

Sint Janskerk

De Sint Janskerk is met haar rode kerktoren niet te missen. ‘Ik ben normaal niet zo’n kerkganger, maar ik vind de architectuur van deze kerk heel leuk,’ zegt Jules. ‘Ik heb er een paar keer naar concerten geluisterd. Ze hebben een speciaal geluidssysteem in de kerk geïnstalleerd, waarmee ze de akoestiek van de kerk beïnvloeden. Het kan er zo heel intiem zijn, maar er kan ook een heel orkest optreden.’ Ook het geluid van zijn klarinet klonk al eens door de 15e-eeuwse kerk. ‘Ik speelde er mijn allereerste professionele concert, met Michèlle Geerlings’. Hij was in die tijd 15 jaar oud en zo’n eerste concert vergeet je niet snel weer.

Sint Janskerk
Vrijthof 24 | Binnenstad

Theater aan het Vrijthof

Jules stond onder meer op de podia van het Concertgebouw in Amsterdam en het Rudolfinum in Praag. Toch is ook het podium in het Theater aan het Vrijthof voor hem speciaal. Hier speelde hij voor het eerst professioneel in een symfonisch orkest. ‘Ik trad op met philharmonie zuidnederland, die daar toen nog haar thuisbasis had.’ Hij speelde er onder meer in nieuwjaarsconcerten. ‘De sfeer en de energie die ik hier van het publiek krijg is gewoon heel aangenaam. Het voelt hier voor mij echt als thuiskomen.’ Hij vindt een optreden hier niet te vergelijken met een in Amsterdam. ‘In Maastricht hangt veel gezelligheid en we hebben hier een redelijk vast publiek dat je zo leert kennen.’

Theater aan het Vrijthof
Vrijthof 47 | Binnenstad

Theresiakerk

De Theresiakerk is sinds maart 2023 de thuisbasis van de philharmonie zuidnederland, waarin Jules sinds kort eerste klarinettist is. ‘Het gebouw is echt prachtig, een heel mooi muzikaal huis,’ aldus Jules. In 2020 speelde Jules al een aantal producties met het symfonisch orkest. Zodra hij hoorde dat de functie van eerste klarinettist beschikbaar kwam bij philharmonie zuidnederland, greep hij zijn kans. Een pittige auditieronde stond hem te wachten. ‘Vanaf twee maanden voor de auditie studeerde ik uren per dag en volgde ik weer intensief lessen. Een maand voor de auditie stop ik altijd met alcohol drinken. Ik vind het altijd een lange en zware weg naar audities toe, maar uiteindelijk is het die weg meer dan waard.’ Het besef dat hij eerste klarinettist van het symfonisch orkest is, kwam pas toen hij officieel voor het eerst op de aanvoerdersstoel plaatsnam.

Theresiakerk
Sint Theresiaplein 8 | Biesland

Meer Jules

Je kunt Jules horen spelen in de philharmonie zuidnederland, dat in 2023 haar 10-jarigejubileum viert. Via zijn website blijf je op de hoogte van zijn aankomende concerten. Hij gaf al veel en graag klarinetles. ‘Ik zou graag lesgeven op een conservatorium. Ik wil mijn kennis over en passie voor muziek delen. Ik heb een teaching minor gedaan en tijdens mijn stage gezien met hoeveel liefde docenten lesgeven. Het maakt me heel blij om die kleintjes vol enthousiasme uit de les te zien komen.’ Hij wil in de toekomst graag meedoen aan internationale wedstrijden. ‘Ik heb er een paar gedaan, maar ik heb daar verder nooit tijd voor gehad. Er zitten minimaal zes maanden voorbereidingstijd aan.’ Hij denkt bijvoorbeeld aan de klarinetwedstrijden International Clarinet competition Ghent in België of de Carl Nielsen International competition.

Meer Cultuur - in Maastricht

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *