Ga naar inhoud

Ontbijten op bijzondere plekken in Maastricht

Ontbijten op bijzondere plekken in Maastricht doe je op een landgoed, in een oude fabriek of op een voormalige snelweg. Start de dag goed met een vers gebakken brood van Limburgse granen of een rijkgevulde smoothiebowl. Zit hoog boven wijngaarden langs de Maas of in een verborgen stadstuin in het hart van Maastricht. Wij tippen unieke locaties in en buiten het centrum van Maastricht waar je bijzonder ontbijt.

Buitengoed Slavante

Hoog boven de Maas en aan de voet van de Sint-Pietersberg ontbijt je bij Grand-Café Buitengoed Slavante. Hier drink je je eerste kop koffie of thee van de dag in een historische sfeer, want het statige gele gebouw staat hier al sinds 1846. Ook binnen, in het hoge interieur met veel donker hout, versieringen en boogvormige ramen reis je naar een andere tijd. Op zonnige ochtenden geniet je op het panoramaterras van American pancakes, een uitsmijter of toast met avocado. Maag gevuld en klaar voor een nieuwe dag in Maastricht? Slenter door de wijngaarden, volg een rondleiding door de grotten of maak een wandeling over de Sint-Pietersberg.

Buitengoed Slavante
Slavante 1 | Sint-Pietersberg

De Bisschopsmolen

Zodra je de Stenenbrug over loopt, ruik je al waar je heen moet. Bij De Bisschopsmolen staan ze al vroeg te bakken. Hier bereiden ze het allerlekkerste ambachtelijke brood van Limburgse granen. Ze serveren dat brood in hun iconische ‘Brood op de plank’. Dit concept is geïnspireerd op het Spaanse Pincho, vergelijkbaar met tapas, maar dan met brood in de hoofdrol. Het brood uit de bakkerij van De Bisschopsmolen wordt per twee sneden op een plankje geserveerd. Mét vers beleg dat per seizoen verschilt. Je hebt de keuze uit vegan, vlees of kaas. Oh en wist je dat ze hier ook heerlijk krokante speltcroissants bakken? Met verschillende vullingen en ook fotogeniek op een plankje geserveerd.

De Bisschopsmolen
Stenenbrug 3 | Jekerkwartier

Vaeshartelt

Op het 17e-eeuwse landgoed Vaeshartelt ligt The Greenhouse. De glazen ruimte vol planten is een lust voor het oog. Op het menu staan lokale, vegetarische en frisse gerechten. Vroege vogels kunnen er al om zeven uur terecht, maar ook voor een brunch ben je er welkom. Bestel een banaanpannenkoeken met pecannoten, bosbessen en agavesiroop of een gezonde smoothiebowl. Op hetzelfde terrein ligt ook The Bistro. Dit restaurant is klassiek ingericht en doet meer denken aan een Frans landhuis. De ontbijtopties zijn hier minder uitgebreid, maar de croissant is heerlijk. En als het al wat later op de ochtend is: ze serveren heerlijke Limburgse vlaai.

Buitenplaats Vaeshartelt
Weert 9 | Meerssenhoven

Lumière Cinema Restaurant Café

Op zondagochtend ontbijt je in het grote restaurant van filmhuis Lumière. De setting is hier compleet anders dan op de andere locaties. Je tafel staat in de voormalige energiecentrale van de Sphinxfabrieken. Een industriële hal met een hoog plafond, maar toch een gezellige sfeer. Bij lekker weer ontbijt je op het grote terras aan de oude haven. Je legt een goede bodem voor je zondag in Maastricht met een English muffin met ei, truffel, kaas en rucola, of Molenaarsbrood met vers beleg. Na je ontbijt pak je een filmpje. Je hoeft er de deur niet voor uit. Het programma bestaat uit arthouse films, documentaires en échte klassiekers. Na afloop van de film trakteer je jezelf dan nog even op iets lekkers van de zoete kaart.

Lumière Cinema Restaurant Café
Bassin 88 | Sphinxkwartier

Fitz Roy

Fijnproevers maken een culinaire wereldreis in het restaurant Fitz Roy, dat vernoemd is naar de wereldreiziger Robert Fitz Roy. Elke dag van de week verwerkt de kok Limburgse en internationale ingrediënten tot ware kunstwerkjes. Hij gebruikt verse en seizoensgebonden producten, zodat je er gedurende het jaar steeds wat anders proeft. Het terras ligt in de urban garden achter een oud wit pand in het Sphinxkwartier. Grote trek? Bestel het klassieke ontbijt, met verschillende broodsoorten, kaas, zalm, yoghurt, granola en een eiergerecht. Iets te vieren? Bestel er een glas Cava bij. Kleine trek? Dan neem je een kleurrijke smoothiebowl.

Fitz Roy
Boschstraat 70 | Binnenstad

Restobar MAMA

Ontbijten of brunchen in informele sfeer doe je bij Restobar MAMA. Het restaurant aan de Groene Loper, het vergroeningsproject van de voormalige A2 tot een boulevard, opent om 10.00 uur. Het opvallende rode gebouw met het ronde dak is niet te missen. Het interieur is van hout, met enorme ramen met uitzicht over de groene strook en het beeld van de 'Engel van Maastricht'. Op het grote zonnige terras doe je nieuwe energie op met een yoghurtbowl met vers fruit, pancake, toast of panini. De gerechten zijn kleurrijk en buiten genieten locals en toeristen van het buiten zijn. Kids klauteren op het Mosasaurus speeltoestel in het gras. Kortom een vrolijk begin van de dag voor jong en oud. 

Restobar MAMA
Oranjeplein 200 | Groene Loper

Meer culinaire tips? - Lees ook deze blogs