Ga naar inhoud

Bierproeven in Maastricht

Denk je aan Maastricht, dan denk je aan het bourgondische leven. Dat gaat over écht goed eten en écht goed drinken, liefst gemaakt op lokale grond. Mooi nieuws voor bierliefhebbers, in Maastricht kun je (lokaal gebrouwen) bier proeven als geen ander! Natúúrlijk met een lekkere borrelplank erbij, om met z'n allen van te smullen.

Brouwerij Bosch

Deze brouwerij vind je in Wyck en werd opgericht in 1758. Het grote imposante rijksmonument verbergt prachtige verhalen die je tijdens een rondleiding kunt ontdekken. Je kunt zowel in je eentje als in een groep (bel je vrienden!) een rondleiding boeken bij Brouwerij Bosch. Het unieke van deze locatie is dat je er zowel een brouwerij, bottelarij én mouterij treft, als industrieel erfgoed van rond 1920. Veel van de oude machines werken nog steeds! De kroon op de rondleiding is het sjieke woonhuis van de brouwer, de familie Bosch, met 4 stijlkamers, een majestueuze wenteltrap en de onlangs gerestaureerde marmerschildering en arcadisch landschap. 

Brouwerij Bosch
Wycker Grachtstraat 26 | Wyck

Brouwerij Bosch Maastricht

Stadsbrouwerij Maastricht

Wyck en bierbrouwen lijkt een goed huwelijk, want ook de Stadsbrouwerij vind je in deze Maastrichtse wijk. Met uitzicht over de woeste Maas treed je bij deze stadsbrouwerij naar binnen, die nog niet zo lang geleden volledig is gerenoveerd. In het proeflokaal geniet je van de lekkerste bieren die ze zelf brouwen, met maar liefst 16 tapkranen! Je proeft in elk biertje weer een ander verhaal dat de bierbrouwer wil vertellen. Uiteraard met bijpassende borrelhapjes is dit een heerlijk uitje voor bierliefhebbers. Oh en in de zomer, zijn zij in bezit van misschien wel het mooiste terras van de stad...

Stadsbrouwerij Maastricht
Oeverwal 12 | Wyck

Stadsbrouwerij Maastricht de Maltezer Stadsbrouwerij Maastricht de Maltezer

De Gouverneur

Als je dan toch die mooie Servaasbrug overloopt, kom je in het historische stadscentrum. Houd je rechts aan, dan kom je uiteindelijk uit op de Markt. Een waanzinnige plek, voornamelijk wanneer het bruist op woensdag en vrijdag door de versmarkt. Ietsje verderop vind je de Gouverneur. In 2014 opende dit eerste (en enige) Belgische speciaalbieren-café haar deuren. Welk biertje je gaat kiezen, dat wordt nog een opgave. De keuze is namelijk reuze: op het menu staan er meer dan 300! De eigenaar tipt het Gouverneurke. Dat is een NEIPA (New England Indian Pale Ale) en wordt lokaal (en exclusief voor de Gouverneur) gebrouwen door hun vrienden van Zuyd Craft. Nog een ander leuk weetje over de Gouverneur: vroeger vond je hier brouwerij De Valk. De sporen hiervan zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in hun bierkelder. 

De Gouverneur
Boschstraat 105A | Boschstraatkwartier

Gouverneur Biertjes Maastricht Gouverneur Biertjes Maastricht

Café de Zwaan

Voor het volgende biercafé blijven we lekker op de Markt. Wanneer je naar de andere kant van het mooie plein wandelt, vind je het onlangs uitgebreide Café de Zwaan. Je kunt hier terecht voor een lekker kopje koffie met échte Limburgse vlaai, een bourgondische lunch en... Voor bier natuurlijk! Naast de menukaart adviseert de biersommelier (ja heus!) je graag wat specialere bieren. Wat Café de Zwaan zo speciaal maakt is hun 'walk in fridge', waar je ongeveer 200 verschillende flessen speciaalbier kunt bewonderen. En ja, die kun je ook opdrinken.

Café de Zwaan
Markt 68 | Boschstraatkwartier

Café de Zwaan Maastricht bierproeven Café de Zwaan Maastricht bierproeven

Zuyd Craft

Weer zin om de wondere wereld van bierbrouwen te ontdekken? We zijn nog lang niet uitgekeken op het gebied van deze ambacht in Maastricht. Bij de Tapijnkazerne kun je namelijk Zuyd Craft ontdekken tijdens een proeverij. De brouwerij is niet zomaar te bezoeken, maar tijdens een proeverij kun je wel alle ambacht proeven. Ze organiseren deze bij Château Neercanne, een locatie waar je U tegen zegt. Een échte aanrader om in te gaan plannen!

Zuyd Craft
Tapijnkazerne 20s | Jekerkwartier

Brouwerij Zuyd Craft Maastricht Brouwerij Zuyd Craft Maastricht

Brouwerij Klinker

Als laatste, maar zeer zeker niet als de minste: Brouwerij Klinker. Dit is de oudste actieve brouwerij die de stad rijk is. Volgens de brouwers proef je de bourgondische levenswijze en Maastrichts chauvinisme van de brouwmeester bij iedere slok. Dat belooft wat! Bij Brouwerij Klinker kun je terecht voor feestelijke proeverijen. Het leuke aan de proeverij is, dat deze in Café de Knijnspiep wordt georganiseerd. Een typisch bruin Maastricht café in het hartje van de stad. 

Brouwerij Klinker
Boscherweg 30A | Boschstraatkwartier

Meer culinaire blogs? - Die vind je hier!