Ga naar inhoud

Wonderlijke wereld van wijnen in Maastricht

Waarschijnlijk denk je bij uitgestrekte wijngaarden direct aan Zuid-Frankrijk. Maar wist je dat Maastricht talloze wijnhuizen en wijngaarden kent? Ja, echt! Daar dankt de stad ook haar eeuwige vakantiegevoel aan. Naast dat het er prachtig uitziet en dat de wijnen lekker smaken, is de bodem waarop de wijnranken groeien extra bijzonder door de mergelbodem. Dat is het unieke van wijn uit Zuid-Limburg. Zo uniek zelfs, dat de regio het geografische keurmerk van BOB Mergelland mag dragen.

BOB Mergelland - een bijzonder wijnkeurmerk

Goede wijn behoeft geen krans, maar een gerenommeerd keurmerk is altijd bijzonder. De BOB Mergelland in Zuid-Limburg is een officiële door de Europese Unie goedgekeurde wijnstreek, bestaande uit ongeveer 70 hectare wijngaarden. Goedgekeurde wijnen van bepaalde druivenrassen (wanneer de wijngaarden zich op lössbodem, met daaronder mergel, bevindt) mogen uit dit deel van Zuid-Limburg komen. Apostelhoeve en Hoeve Nekum horen bijvoorbeeld thuis in het rijtje. Meer weten? Lees het hier.

De Apostelhoeve

Met zijn 20 hectare is de Apostelhoeve de grootste van Nederland te noemen. Wijndomein de Apostelhoeve bestaat sinds 1970 en is daarmee het oudste wijnbedrijf in Nederland. Dankzij hun topwijnen is het een begrip in binnen- en buitenland! Een prachtig familiebedrijf bovenop de Louwberg, dat je meteen een waanzinnig uitzicht biedt over Chateau Neercanne, de Sint Pietersberg en het Jekerdal. Rondleidingen, proeverijen... Je kunt het hier allemaal beleven. 

De Apostelhoeve
Susserweg 201 | Jekerdal

Apostelhoeve Maastricht Wijngaard Apostelhoeve Maastricht Wijngaard

Hoeve Nekum

Wanneer je vanuit Wijndomein de Apostelhoeve neerkijkt in het Jekerdal, valt je oog ook meteen op een ander wijngoed. Hoeve Nekum ligt trots tussen Kanne (BE) en de wijk Sint Pieter / Jekerdal in. Wanneer je op een zonnige dag hier langs wandelt, zul je je gauw vergissen en denken dat je in Zuid-Frankrijk bent. De prachtige watermolen die de Jeker woest laat stromen draagt hier aan bij. Je gelooft het haast niet, maar Hoeve Nekum is de op één na oudste wijnmaker van Nederland. Nog een leuk weetje: Wijngoed Hoeve Nekum was de trotse leverancier voor de wijn op de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima op 2 februari 2002. Zin om koninklijk te proosten? Ga dan zeker op bezoek voor een proeverij of rondleiding! 

Hoeve Nekum
Nekummerweg 31 | Jekerdal

Hoeve Nekum Maastricht Hoeve Nekum Maastricht

Wijngaard Slavante

Als je de Sint Pietersberg van een heel andere kant beklimt (vanuit de Maas / ENCI), dan wordt je wandeling al gauw beloond. Bovenop de berg vind je namelijk voormalig casino Slavante, nu omgetoverd tot een brasserie / feestlocatie. Kan het nog beter? Jawel hoor. Er hoort namelijk ook een imposante wijngaard bij, die dezelfde naam draagt. Bij Wijngaard Slavante kun je tevens wijnproeverijen en rondleidingen boeken. Je kunt je bezoek zelfs combineren met een potje petanque. Ben je toch ook weer hier een beetje in Zuid-Frankrijk ;-)

Wijngaard Slavante
Slavante 1 | Sint Pietersberg

Wijngaarde Slavante Maastricht

Thiessen Wijnkoopers

Als je een dagje bent gaan shoppen in Maastricht, is de kans groot dat je er langs bent gewandeld. In hartje Maastricht vind je namelijk Thiessen Wijnkoopers. Niet enkel bekend van hun glansrol in de TV-serie Flikken Maastricht ;-). Het is een fenomeen in Maastricht met een eeuwenlange historie waar ze je met alle liefde meer over vertellen. Van de straatkant kun je niet geloven het pand 1200m2 groot is én je bijna kunt verdwalen in de authentieke gewelvenkelders onder de winkel. Wat deze plek ook zo bijzonder maakt, is de wijngaard die ze in hartje centrum verborgen houden. Of ja, jij als bezoeker bent natuurlijk van harte welkom!

Thiessen Wijnkoopers
Grote Gracht 18 | Binnenstad

Meer culinair Maastricht