Ga naar inhoud

Sterrenrestaurants en gastronomische zaken in Maastricht

Van klassieke Franse culinaire kunstwerkjes tot gastronomische Thaise gerechten. Van verrassende visschotels tot Chinese fusion menu’s. Bij vrijwel elk van deze restaurants is de menukaart seizoensgebonden en wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van ingrediënten uit de regio. De allerbeste kaviaar, wijnen en vis worden door de chefs soms in het buitenland verkregen. Het resultaat is een culinair aanbod van wereldniveau, waarin je ook een vleugje Maastricht proeft. Al dat lekkers smaakt nog beter in historische panden of kasteelterrassen omgeven door prijswinnende tuinen. Wij tippen zes sterrenrestaurants en vier restaurants met een Bib Gourmand-waardering.

Sterrenrestaurants in Maastricht

Au Coin des Bons Enfants

Van de oude kerkvloer tot de monumentale sterrenbeelden: bij het Maastrichtse sterrenrestaurant Au Coin des Bons Enfants dineer je in historische setting. Zoals je van een sterrenrestaurant verwacht, is er natuurlijk de nodige (moderne) stijl en luxe te vinden. ‘s Zomers zit je er onder een dak van wijnstokken in de patio, ‘s winters bij een knapperend haardvuur. De gerechten zijn kleine kunstwerkjes op je bord, met een klassieke basis met Mediterrane invloeden en de creatieve handtekening van de chef. De ingrediënten zijn van topkwaliteit en verantwoord verkregen. Het vlees is biologisch, de vis lijngevangen en de groenten zongerijpt.

Au Coin des Bons Enfants
Ezelmarkt 4 | Jekerkwartier

Tout à Fait

Vanuit het historisch centrum van Maastricht stap je de strakke en stijlvolle ruimtes van sterrenrestaurant Tout à Fait binnen. Begin met een verkwikkend aperitief zoals champagne of crémant de Bourgogne of een zoete cocktail. Ondertussen bereidt sterrenchef Bart Ausems samen met zijn team in zijn keuken de lekkerste gerechten. Geïnspireerd op de seizoenen en met de kwaliteit die je in zo’n restaurant verwacht. Kies je favorieten uit de à la carte-kaart of laat je inspireren door een vijfgangenmenu dat samengesteld is door de chef. Net als de inrichting, zijn de gerechten eenvoudig, maar luxe. Elk gerecht heeft maximaal vijf ingrediënten, waarop maximaal vijf handelingen uitgevoerd zijn.

Tout à Fait
Sint Bernardusstraat 18 | Jekerkwartier

Studio

Bakstenen muren, houten tafeltjes en minimalistische stoelen: Studio heeft wat weg van een stijlvolle eetkamer. Eentje waar de allerlekkerste gerechten op tafel gezet worden. De gerechten zijn geïnspireerd op een mix van exotische keukens die per gerecht kan verschillen. Wie het menu bekijkt, komt verrassende ingrediënten tegen. Al eens tijgermelk of sponszwam geproefd? Je culinaire ervaring bestaat hier uit vijf tot acht gangen, waarbij een volledig vegetarisch menu op aanvraag mogelijk is. Bestel er een speciaal geselecteerd wijntje bij en bewonder ook het prachtige aardewerk waarop je maaltijd geserveerd wordt.

Studio
Wycker Grachtstraat 24 | Wyck

Beluga Loves You

In een hoekig wit gebouw aan de Maas dineer je bij Beluga Loves You. In dit sterrenrestaurant eet je de lekkerste visgerechten. De sterrenkok reist rond om de beste hoofdingrediënten te selecteren. Zo komt de kaviaar uit de oudste kwekerij ter wereld, in het Italiaanse Bergamo. De oesters komen uit Zeeland, waar de zeedieren zes jaar in de Oosterschelde geleefd hebben. De hoofdingrediënten worden aangevuld met lokaal verbouwde garneringen. De oesters worden bijvoorbeeld geserveerd met algen en fenegriek. Je kunt kiezen uit drie tot zes gangen of zelf gerechten uitzoeken op de uitgebreide menukaart.

Beluga Loves You
Plein 1992 12 | Céramique

Rantrée

Op de achtste verdieping van het Dormio Resort Hotel op de Dousberg schuif je aan voor een luxe maaltijd bij Rantrée. Met uitzicht op het groen laat je je verrassen door chef Ralph Hermans. Hij laat zich inspireren door de seizoenen. Hij zorgt dat zijn gerechten een afwisseling van intense smaakexplosies en lichte verwennerijen zijn. Hoofdingrediënten zijn bijvoorbeeld kabeljauw, koningskrab en eendenlever. Hier toveren ze bovendien zonder gedoe veganistische en vegetarische gerechten van sterrenkwaliteit op tafel. Je kunt er zelfs een selectie van veganistische kazen kiezen. Bestel er een wijntje bij, die geselecteerd is op innovativiteit en niet op hun klassieke reputatie.

Rantrée
Het Wilhelmus 30L | Dousberg-Hazendans

Château Neercanne

Bij Château Neercanne dineer je als een koning. Alleen het allerbeste bereikt hier de tafeltjes op het zonnige terras tussen UNESCO-baroktuinen en in de eetzaal. Het menu is Frans georiënteerd en doet niet onder voor die in de beste Franse restaurants. De plantaardige ingrediënten komen uit de kasteeltuin of het naastgelegen Cannerbos. Je kunt er zowel voor de lunch als voor een diner terecht, waarbij je op geselecteerde dagen voor een 2-gangendiner kunt kiezen. Wie uitgebreid wil dineren als een koning, kan kiezen uit een 5-, 6-, 7- of 8-gangenmenu.

Château Neercanne
Von Dopfflaan 10 | Sint Pieter

Bib Gourmand Maastricht

Tabkeaw

Gastronomisch Thais eten doe je bij Tabkeaw, dat door de Michelin jury werd benoemd als ‘restaurant met een kwaliteitsvolle keuken’. Je kunt in Thaise sfeer in het gebouw zelf dineren, of maaltijden afhalen om thuis van te genieten. Vier Thaise vrouwen bereiden in de keuken gerechten uit hun thuisland. Ze gebruiken zoveel mogelijk originele specerijen uit Thailand om traditionele lekkernijen te maken. Je bestelt bijvoorbeeld een pittige glasnoedelsalade of een Thaise omelet. Bij weinig restaurants in deze lijst heb je zo’n lange lijst gerechten om uit te kiezen.

Tabkeaw
Rechtstraat 102 | Wyck

Harry’s

Zeven dagen per week kun je gastronomisch lunchen en dineren bij Harry’s Brasserie. Met verse gerechten van het seizoen worden eenvoudige maar smaakvolle maaltijden bereid. Een groot deel van de ingrediënten komt uit de 2.000 vierkante meter grote tuin in het Jekerdal. Elke week worden andere groenten geoogst en nieuwe gerechten op de kaart gezet. Kies voor een sappig lamsgerecht of een rib-eye specialiteit. Uit de eigen groentetuin worden ook heerlijke vegetarische gerechten bereid. Lunch of diner op het gezellige terras of in de sfeervolle eetzaal.

Harry’s
Wycker Brugstraat 2 | Wyck

Umami by Han

Bij Umami by Han staat, net als in de Chinese cultuur, het sociale aspect van samen eten centraal. Ook de vijfde basissmaak, umami, speelt hier een belangrijke rol. Ingrediënten met veel ‘umami’-smaak worden door veel mensen heel lekker gevonden. De smaak zit onder meer in verse zalm, sojasaus, rijstwijn en paddenstoelen. In het vrolijke interieur smul je van moderne, Chinese fusiongerechten. Bestel van de kaart of kies voor het 3-gangenmenu met twee gerechten per gang. Je kunt ook voor het (vegetarische) Bib Gourmand Menu kiezen om de beste gerechten van chef Han te proberen.

Umami by Han
Stationsstraat 12 | Wyck

L'Auberge de Neercanne

In het kasteel van Neercanne vind je niet alleen het sterrenrestaurant, maar ook de herberg, L’Auberge de Neercanne. Lunch in de voormalige stallen van het kasteel. In 2023 is de keuken geheel vernieuwd en verduurzaamd, waarmee nog betere gerechten gemaakt kunnen worden. De gevarieerde maaltijden worden bereid met verse ingrediënten uit de moestuin en omgeving van het kasteel. Rond lunchtijd schuif je er aan voor een gastronomisch 3-gangenmenu, waarbij (Limburgse) wijnen geserveerd worden. ‘s Avonds is de herberg alleen op aanvraag beschikbaar voor private dining.

L'Auberge de Neercanne
Von Dopfflaan 10 | Sint Pieter

Ga op een culinair avontuur - Lees inspirerende blogs

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *