Ga naar inhoud

Mix & Match het beste van beide

Maastricht is een stad waar oud en nieuw samenkomt. Terwijl je aan de ene kant de ondernemers hebt die hier al meer dan 100 jaar zijn gevestigd, weten ook steeds meer nieuwe ondernemers onze stad te vinden. Maastricht blijft in beweging en telkens is er wel weer iets nieuws te ontdekken in deze stad. Juist die mix maakt Maastricht zo divers en spannend. Wandel door de stad met onderstaand lijstje aan je zijde en mix en match erop los!

Op de koffie: Blanche Dael & Alley Cat Bikes & Coffee

Terwijl ze in de rest van Nederland Starbucks hebben, hebben we in Maastricht ons eigen koffiemerk: Blanche Dael. Grote kans dat je er weleens van hebt gehoord, of misschien al eens een kopje koffie van hebt gedronken. Blanche Dael is een koffiebranderij die sinds 1878 is gevestigd in Maastricht. Het begon ooit met een klein winkeltje in de Wolfstraat, waar onder andere zeep, olie, lucifers, thee en koekjes werden verkocht. Inmiddels kom je Blanche Dael in een hoop horecazaken en koffiebars tegen. En die winkel op de Wolfstraat, die is er nog altijd! In deze gezellige koffiewinkel shop je vandaag de dag verse bonen, gemalen koffie, verschillende theesoorten en de bekende Blanche Dael koekjes. Daarentegen heb je ook het vernieuwde koffieconcept: Alley Cat Bikes & Coffee. Een absolute must go voor als je meteen wilt aanschuiven voor een bakkie troost. Bij deze hippe hotspot – je las het misschien al - verkopen ze naast heel lekkere koffie, allerhande fietsen en fietsaccessoires. Want koffie en fietsen is helemaal hot. Misschien zie je het nog niet helemaal voor je, maar één ding is zeker: het is hier hartstikke leuk zitten. Vanachter de grote ramen neem je plaats en kijk je zo uit op de altijd levendige Hoenderstraat en Markt. Shop ondertussen de benodigde fietsonderdelen of werk nog een stuk homemade bananenbrood weg. But first coffee…

Tip: onlangs opende Blanche Dael een nieuwe branderij in het Sphinxkwartier. Hier kom je alles te weten over de wereld van koffie en thee of drink er een kopje huisgemaakte koffie of thee.

Lokaal lekkers: Stadsbrouwerij Maastricht & Thiessen Wijnkoopers

Na je dagelijkse portie cafeïne is het moment daar om te genieten van een glas wijn of speciaalbiertje uit de tap. Bier maken kunnen we hier in het zonnige zuiden gelukkig ook. Voor bier moet je bij Stadsbrouwerij Maastricht zijn. Hier proef je Maastricht op z’n best. Deze brouwerij ligt in de voormalige Ridderbrouwerij, waar in 1857 voor het eerst bier werd gebrouwen. In 2001 – na het succes van de bekende Wieckse Witte – ging de brouwerij dicht. Sinds 2018 is er nieuw leven in de brouwerij geblazen en wordt het Maltezer bier, het eerste speciaalbier van Maastricht, weer gebrouwen naar het oude recept uit 1954. Proef het toen en nu in één biertje. Terwijl ze bij Stadsbrouwerij Maastricht oud in een nieuw jasje hebben gestoken, handelt Thiessen Wijnkoopers al meer dan 300 jaar non-stop in wijnen. Ze behoren tot de kwaliteitsbedrijven van Nederland. Deze eeuwenoude wijnhandel is nog altijd de plek voor je favoriete fles rood, wit of rosé. De wijnen die je hier vindt zijn met uiterste zorg geselecteerd. De meeste komen uit Frankrijk, maar ook wijnen uit andere delen van Europa vind je hier. Thiessen is inmiddels van wijnhandel uitgegroeid tot ware evenementenlocatie. Dat begrijpen we wel. Want goede wijnen zijn echt een feestje!

Tip: Ben je benieuwd hoe ze bier brouwen in Stadsbrouwerij Maastricht? Stadsbrouwerij Maastricht organiseert rondleidingen waar zij jou haar fijn uitleggen hoe dat heerlijke goudgekleurde drankje gemaakt wordt. Of ben je nieuwsgierig geworden naar de smaak en historie van verschillende wijnen? Thiessen Wijnkoopers laat je tijdens hun wijnproeverijen kennismaken met al het moois dat wijn te bieden heeft.

Haal je groene hart op: Frissen Pieters & Wonderwoud

Wie wordt er niet gelukkig van een grote kleurrijke bos bloemen? Zo een die je al ruikt als je de kamer binnenloopt. Ben je in Maastricht en op zoek naar een mooi boeket, grote kans dat je bij bloemenatelier Frissen-Pieters uitkomt. Deze blooming business is al meer dan 175 jaar gevestigd in Maastricht. Dat maakt Frissen-Pieters de oudste bloemenzaak van Nederland. Hoe tof is dat? Kun je dat ook meteen van je bucketlist afstrepen! Aan de andere kant van de stad (letterlijk) vind je Wonderwoud. The place to be voor alle plantlovers en helemaal van deze tijd. Deze plantstore a.k.a. botanische tuin staat vol groen. En het leuke is dat je tussen al het groen een kopje koffie kunt drinken. Zo boost je je geluksgevoel ook meteen. Want ja, bloemen en planten maken je écht gelukkiger!

I love Maastricht: Shoes & Shirts & Moustache Conceptstore

Naast de grote bekende ketens zijn er in Maastricht ook genoeg chique boetieks, creatieve conceptstores en unieke winkels te vinden. Je vindt ze meestal in de kleine straatjes, net buiten het centrum. Het Stokstraatkwartier staat bekend om haar mooie etalages, hoge kwalitatieve items en exclusieve collecties. In dit kwartier vind je onder andere high-end schoenmaker Shoes & Shirts, met een klassieke en verfijnde herencollectie. Sinds 1988 zijn ze al op de hoek van de Havenstraat te vinden. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de heren hier ook aan het juiste adres voor kwaliteitsoverhemden. Alleen al aan het interieur van deze zaak kun je zien dat het een ware klassieker is. Hier proef, ruik en zie je pure ambacht. Terwijl je in Maastricht een hoop klassieke winkels vindt, weten ook steeds meer vernieuwende kledingconcepten de stad te vinden, waaronder conceptstores. Helemaal van deze tijd, want naast kleding kun je hier vaak allerlei leuke lifestyle items en accessoires vinden. In Wyck vind je Moustache Conceptstore, de mode- en lifestyle winkel van het zuiden. Ook hier kun je ‘all in one’ kunt shoppen. Van heren-, dames- en kinderkleding van de leukste Scandinavische en Nederlandse merken tot aan sierraden, schoenen en tassen. All in one dus. Vergeet niet dat er altijd een terrasje in de buurt te vinden is, voor als je nog even moet nadenken of je dat ene kledingstuk wel écht nodig hebt of niet.

Tip: terrasje pakken tijdens het shoppen? Lees deze blog waarin we een aantal leuke terrasjes voor je op een rij hebben gezet.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *