Wyckse wandeling

Toen dit blog geschreven werd, hielden we rekening met de toen geldende maatregelen en omstandigheden. Het kan zijn dat je dit blog leest in een tijd waar weer andere maatregelen gelden. Om de essentie van het blog zo veel mogelijk in tact te houden, veranderen we inhoudelijk niets aan dit blog dat zou veranderen door wijzigende maatregelen. Wil je meer weten op het gebied van COVID-info? Klik dan hier.

Volg de lichtjes van Wyck

Hoewel ik vroeger met een adventkalender aftelde tot aan kerst, begin ik tegenwoordig met aftellen zodra de hoogbouwwerkers weer in de straten te vinden zijn, om de stad klaar te maken voor de lichtjes. Het begint al vroeg. “Zijn ze er nu al?”, klinkt het ieder jaar opnieuw. En dan, als iedereen net gewend is aan de herfst en haar druilerige dagen, dan branden ze weer. De magische lichtjes. Alsof ze nooit zijn weggeweest.

Wyck has it all

Ook in het stadsdeel Wyck – een van de Maastrichtse kwartieren – branden de lichtjes volop. Ik werk er en ben er na een werkdag of in het weekend ook regelmatig te vinden. Het is voor mij dé plek om lokaal te shoppen in de leuke boetieks en speciaalzaken, die je hier volop vindt. Ook voor een Maastrichts biertje of goed glas wijn in combinatie met een lekker hapje ben ik hier regelmatig te vinden. En zodra de lichtjes branden, dan ben ik er nog net iets vaker te vinden. Wyck heeft - lucky me - een eigen Magische Lichtroute.

Volg de lichtjes

De route start bij Station Maastricht en het enige dat je hoeft te doen is de lichtjes volgen. De lichtjes brengen je onder andere langs de reuze kerstboom. Een van de hoogtepunten van deze route. Grote kans dat je hier dan ook een aantal locals (lees: ‘Wiekenaren’) spot. Neem plaats op het bankje, of haal een warme chocomelk bij de Poshoorn en snuif de sfeer op. Tip: Maak een selfie bij de kerstboom of een van de (rode) kerststerren die je onderweg tegenkomt en deel ‘m op je socials. Ieder jaar heeft Wyck een leuke selfie actie waarmee je lokale prijzen kunt winnen.

Glühwein en zo

De feestmaand gaat voor mij gepaard met lekker eten en drinken. Eigenlijk net als de rest van de winter. Ik maak er gewoon een eet-en-drink-seizoen van. Bij het lopen van de lichtroute hoort dan ook iets lekkers. In de Wycker Brugstraat vind je ’t Wycker Cabinet. Een plek waar ik in de zomer graag plaatsneem op hun terrasje met een glas wijn en in de winter graag binnen aanschuif voor een hapje. Geheel in winterse sferen. Mét glühwein op het menu, bingo! Want zodra de lichtjes branden, daalt de temperatuur meestal ook. Wat betekent koude handen. Laat glühwein – naast handschoenen – daar nou de perfecte oplossing voor zijn.

Wyck is fotogenyck

De lichtjes nemen je ook mee naar de Rechtstraat. Wist je dat de Rechtstraat bestaat uit twee delen? Rechtstraat rechts – zoals wij locals het meestal noemen – is de straat waar ik werk én dus vaak te vinden ben. Maar dit magische plaatje went nooit; de kerstbomen in combinatie met de guirlandes en de kerk op de achtergrond. Wyck is fotogeniek, of beter gezegd ‘fotogenyck’. Verder is de Rechtstraat ‘the place to be’ om lokale cadeaus te shoppen. Van wijnwinkel Ruyters & De Koning tot vintage bij We-Ar Vintage en exclusieve items bij ByDuut & Nina’s Boutique of Twinkel de Kadowinkel voor een cadeautje van hout voor de kleintjes. Als je in de avond door Wyck wandelt is de Rechtstraat ook de perfecte plek om te ‘window shoppen’. De ene etalage is nog magischer versierd dan de andere.

Kijk omhoog

Naast de trendy boetieks, fijne hotels, gezellige bars en culinaire hotspots heeft Wyck nog iets anders: gevelstenen. De prachtige gevelstenen en monumentale panden geven je een kijkje in het rijke verleden van dit stadsdeel. Omhoogkijken is dan ook een must als je in Wyck bent. Gelukkig dat we dit wat sneller doen nu de lichtjes er hangen.

Wyck > Céramique

Volg je de lichtjes dan kom je ook langs het moderne en industriële Céramique. Een wijk die officieel niet bij Wyck hoort. Hier bruist het van de bedrijvigheid en cultuur. Het wordt ook wel de architectuurwijk genoemd. Dat merk je aan alles als je aankomt op Plein 1992. Wist je trouwens dat hier het sterrenrestaurant Beluga ligt? In Céramique vind je ook het Bonnefantenmuseum. Een van de iconen van Maastricht. In de avond is hij verlicht en herken je ‘m al van verre aan zijn raketachtige vorm.

Skyline van Maastricht

Nadat ik Bonnefanten heb bereikt loop ik – met de Maas aan mijn zijde en de ‘skyline’ van Maastricht op de achtergrond – terug richting Wyck. Vanaf hier kun je de torens van de Onze Lieve Vrouwebasiliek en Sint Servaasbasiliek spotten. Het plaatje wordt steeds magischer. De lichtjes laten Wyck stralen, net als de vele gezellige restaurantjes. Tijd voor een lekkere maaltijd, om mijn eet-en-drink-seizoen in ere te houden.

Zelf de Magische Lichtroute door Wyck lopen? Download de route hier. Wie weet komen we elkaar nog tegen!

Janneke Grolleman (24) groeide dan misschien niet op in Maastricht, inmiddels is ze niet meer weg te slaan uit deze stad. Werken doet ze in hartje Wyck bij copy- en contentbureau Tekst & Stijl. Waar ze schrijft, bedenkt en creëert. In de avonduren en in het weekend kom je Janneke waarschijnlijk tegen in een van de hotspots in Maastricht. Ze kent alle ins en outs (lees: restaurantjes en terrasjes) van Maastricht. Want samen met Bregje Peters heeft ze haar eigen foodblog, Foodies Maastricht. Met haar liefde voor eten en passie voor het creëren van content, neemt ze je graag mee op (food)tour door Maastricht.