Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Maastricht. Lees meer.

A2 - Groene Loper

Het is nu al haast niet meer voor te stellen. Maar een drukke verbindingsweg van de A2, uitgerust met de enige stoplichten tussen Amsterdam en Genua, liep tot voor kort dwars door Maastricht. Met de opening van de Koning Willem-Alexandertunnel in 2018 werden inwoners verlost van de files, stank- en geluidsoverlast. Bovenop de tunnel slingert nu de Groene Loper. Een brede avenue met aan weerszijden bomen waar fietsers, wandelaars en joggers rust en ruimte vinden. 

De Groene Loper

Tot 2026 wordt nog gewerkt aan de Groene Loper, volgens inwoners symbool voor de overgang van ‘grijs’ naar ‘groen’ denken. Naast twee smalle rijbanen voor auto’s liggen er brede trottoirs met in het midden een half verharde fiets- en flaneerboulevard. De meeste flats langs de voormalige A2 zijn of worden gesloopt. In plaats daarvan zijn nieuwe ‘groene’ woningen gepland die gebruik maken van wind- en zonne-energie.

Groene Loper Maastricht Groene Loper Maastricht

Een bijzondere transformatie

Velen zeggen dat met het ondergronds gaan van de snelweg een barrière verdween die de stad in tweeën sneed. Romantici hebben het zelfs over het Oost-Berlijn-effect. Eenderde van de 120.000 Maastrichtenaren woont ten oosten van De Groene Loper en kwam nooit aan de andere kant. Dat verandert nu er langzaam leuke restaurantjes en cafés verrijzen. De Koning Willem-Alexandertunnel is overigens de eerste dubbeldeks tunnel van Europa.

Maastricht ontdekken - De leukste rondleidingen vind je hier

Van héél lang geleden tot nu - De tijdlijn

 • RONDLEIDING

  Boek een

 • ONDERGRONDSE

  Ontdek het

 • LOGEREN

  Blijf lekker

  Maastricht le Rêve Overnachten B&B Hotel Slapen
 • REGIO

  Ontdek de