Ga naar inhoud

Maastricht en haar rijke historie

Grote delen van de eerste en tweede stadswal staan nog overeind en zijn ’s avonds prachtig verlicht. Ze scheiden de binnenstad niet langer van de vijand, maar van een vredig stadspark waar studenten ’s zomers relaxen in de zon. Over de stadswallen kun je een eindje wandelen en jezelf heel even jonkvrouw of ridder wanen. Vanaf de muur is het uitzicht over het Charles Eyck-park en de moderne architectuurwijk Céramique fenomenaal.

Iconisch Maastricht

De iconische Sint Servaasbrug (Aw Brögk) is een ander belangrijk monument uit de middeleeuwen. Talloze pelgrims staken de brug over om te bidden bij het graf van de heilige bisschop Sint Servaas onder de Sint Servaasbasiliek. Middeleeuws Maastricht gold als een religieuze hotspot à la Lourdes. Veel rondtrekkende gelovigen logeerden in die tijd In den Ouden Vogelstruys. Toen een herberg, nu één van de populairste cafés op het Vrijthof.

Maastricht Cellebroederskapel Bezienswaardigheid Kerk Historisch

De historie van het stratenplan

De veilig ommuurde stad trok in de middeleeuwen behalve veel kerkelijken ook handelaren. De economie bloeide. Naast leerlooierijen in het Jekerkwartier floreerden vooral de lakenweverijen vlakbij de Markt. Het Maastrichtse stratenplan dateert in hoofdlijnen uit de middeleeuwse tijd. Brede hoofdwegen staan in verbinding met smalle voetgangerssteegjes. Om ruimte te besparen werden smalle, hoge huizen dicht op elkaar gebouwd.

Het Dinghuis

In de winkelstraat Kleine Staat kun je nog een van de weinig overgebleven middeleeuwse panden bewonderen. Het Maastricht Visitor Center huist in het markante laatgotische Dinghuis uit 1470. De originele entree van het voormalig gerechtsgebouw is een dubbele trap met stenen bordes. Maar voor leuke toeristische tips kun je gewoon via de gelijkvloerse ingang naar binnen wandelen. 

Ontdek het hier
iech vin diech sjiek tegel maastricht Visitor Center VVV Maastricht Dinghuis

Maastricht ontdekken - De leukste rondleidingen van de stad

Van héél lang geleden tot nu - De tijdlijn

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *