De Krijtzee

70 miljoen jaar geleden krioelde het in de Krijtzee van de planten en dieren zoals zeegrassen, koralen, vissen, haaien en mosasaurussen (oftewel: reuzenhagedissen). Uit de skeletten van deze dieren is in de loop van miljoenen jaren een dik pakket kalksteen ontstaan dat later droog kwam te liggen. In de ENCI-groeve en grotten van het natuurgebied Sint Pietersberg zijn de gele kalksteenlagen uit de Krijtzee nog goed te zien. Ook hebben we dankzij deze bijzondere periode het imposante gangenstelsel gekregen, waar onze Official Maastricht Guides je graag doorheen leiden.

ENCI-groeve

De ENCI-groeve geldt tegenwoordig als industrieel erfgoed en natuurschoon in één. Het Nederlandse cementbedrijf ENCI startte in 1926 met afgravingen op de Sint Pietersberg om van kalksteen cement te maken. In 2019 stopt de mergelwinning. Wat overblijft, is een uniek canyon-landschapwaar het heerlijk wandelen is tussen de grazende schapen en geiten. Het wandelpad is vanaf 1 april tot 1 september dagelijks geopend van 08:00 uur tot 20:00 uur. Vanaf 1 september tot 1 april dagelijks van 09:00 uur tot 17:00 uur.

Bekijk het hier
enci groeve maastricht sint pieter sint pietersberg Enci Groeve Maastricht Krijtzee

De Krijtzee ontdekken - De leukste rondleidingen op een rij

Geschiedenis voor de kids

Een gouden tip voor de kids: de tentoonstelling 'Schatgraven' in Natuurhistorisch Museum. Je ontdekt, leert en bent lekker bezig met graven en aanraken van de meest fantastische vondsten! Zo ontdek je wat er allemaal te vinden is in de bodem en wat dit verteld over vroegere tijden waarin dinosauriërs, mammoeten en wolharige neushoorns leefde. Ga zelf opzoek naar bodemschatten in de grote zandbak en raak een echt mammoetbot aan! 

Lees meer
Schatgraven Natuurhistorisch Museum Schatgraven Natuurhistorisch Museum

Van héél lang geleden tot nu - De tijdlijn

 • RONDLEIDING

  Boek een 

 • MUSEA!

  Wat een mooie

  Muziek cultuur Maastricht Kumulus Focus 22
 • ROMEINEN

  Ontdek de 

  Romeins verleden Maastricht
 • HOTSPOT

  Religieuze

  Sint Servaas Maastricht