Het levendige Plein 1992 is vernoemd naar het Verdrag van Maastricht. Kinderen hinkelen er over de bronzen plaquettes met het euroteken of jaartal 1992. Even verderop blinkt op de rotonde van Avenue Céramique het kunstwerk Stars of Europe. Zilveren sterren op hoge aluminium palen draaien met de wind mee. De twaalf grote sterren symboliseren de landen die het verdrag ondertekenden; kleine sterren staan voor nieuwe lidstaten.
In het Gouvernementsgebouw aan de Maas kun je natuurlijk ook nog steeds zien hoe en waar het allemaal gebeurde. In december 1991 kwam de Europese Raad eerst in de feestzaal bijeen voor de Eurotop. Koningin Beatrix ontving de twaalf regeringsleiders in sterrenrestaurant Château Neercanne. Gasten kunnen er in de wijnkelder het glas heffen bij een plaquette met de handtekeningen van onder andere de Franse president Mitterand en de Duitse minister-president Kohl.
Twee maanden na de Eurotop was de officiële ondertekening van het Verdrag van Maastricht in de Statenzaal. In het Gouvernementsgebouw is een speciaal hoekje ingericht waar bezoekers een kopie van het EU-Verdrag kunnen zien. Ook hangen er foto’s van de Eurotop en het Verdrag.
Sinds 2018 draagt het Verdrag van Maastricht het Erfgoedlabel. Het label hangt buiten aan de muur van het Gouvernement als symbool voor Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. Meer weten over het Erfgoedlabel? Bekijk dan de pagina van Studio Europa Maastricht over het erfgoed van Europa.
Explore
Lekker eten
Bezoek
Blijf je