Ga naar inhoud

5x duurzaam winkelen in Maastricht

Houd je van shoppen, maar wel op een duurzame en eerlijke manier? Dan ben je in Maastricht op de juiste plek. Van jurken tot meubels en van planten tot streekproducten – voor vrijwel alles wat je nodig hebt in je leven vind je hier duurzame opties. Wij hebben zeven duurzame adressen waar je met een goed gevoel inkopen doet voor jou op een rij gezet. 

De Verwondering

De naam De Verwondering is goed gekozen voor de conceptstore in Wyck. Verwonderen kun je je hier urenlang. Spaanse waaiers, bedrukte tegeltjes, puzzels, sieraden, vaasjes, meubels… er is weinig wat je in deze winkel niet kunt vinden. Of je nou op zoek bent naar unieke accessoires om je woonkamer mee op te leuken of een cadeautje voor je vriendin, de eigenaars Dorothy en Pierre denken graag met je mee. Zij willen bijdragen aan een betere wereld en werken daarom zoveel mogelijk samen met leveranciers die duurzaamheid, fairtrade en schoonheid hoog in het vaandel hebben staan.

Hoogbrugstraat 21a | Wyck 

De Bisschopsmolen

Tijd, liefde en aandacht zijn vaste ingrediënten van de broden en vlaaien van bakkerij én smaaklokaal De Bisschopsmolen. Het Limburgse graan dat gebruikt wordt, is speciaal onderzocht in het door de eigenaars opgerichte kenniscentrum GrainLabs. Hier werken zij samen met vele professionals om graan optimaal te verwerken in ons eetpatroon. Het bedrijf ademt duurzaamheid, met lokale ingrediënten, eerlijke inkoopprijzen en het delen van kennis. Met dat in je achterhoofd smaakt een échte Limburgse kersenvlaai, desembrood of bosvruchtenplats nóg beter! Bak je eigen Limburgse vlaai of laat je verwennen in het smaaklokaal met uitzicht op de bakkerij.

Stenenbrug 3 | Jekerkwartier

Gedeelde Weelde

Je duurzame dagelijkse boodschappen doe je bij Gedeelde Weelde. Vers, lokaal en biologisch. Voor wie dat wil, zelfs plasticvrij en in grote hoeveelheden te verkrijgen. De coöperatieve winkel werkt samen met ruim dertig regionale leveranciers die hun seizoensproducten via de winkel verkopen. De afstand die producten afleggen tot ze in de winkel liggen wordt zo klein mogelijk gehouden. Op het overzicht van leveranciers op de website kun je zien dat de producten écht heel lokaal geproduceerd zijn. Ben je na het winkelen toe aan een pauzemomentje? Bestel huisgemaakt (vegan) gebak of een gezond lunchbuffet in het café.

Petrus Regoutplein 2 | Sphinxkwartier

Adriaan de Smaakmaker

Je maaltijden zijn niet compleet zonder een ambachtelijk geproduceerde mosterd, jam, chutney, dressing of azijn van Adriaan de Smaakmaker. Het fruit voor deze lekkernijen is lokaal geproduceerd en zoveel mogelijk biologisch en onbespoten. De ingrediënten worden in de winkel verwerkt tot producten. De kans is groot dat je maag spontaan begint te knorren bij het ruiken van je jam of chutney die in een pan staat te pruttelen. Kun je niet kiezen uit de wiemelkesjam, truffelmayonaise of kruidenmosterd? De vriendelijke eigenaars laten je graag even proeven. Je kunt natuurlijk ook gewoon een grote boodschappentas meenemen en groot inslaan.

St. Pieterstraat 36 | Jekerkwartier

Bio Markt

Verse biologische streekproducten koop je elke donderdagmiddag op de Bio Markt. Deze markt is in het verleden niet voor niets uitgeroepen tot de lekkerste boerenmarkt van Nederland, want het is een feest voor alle zintuigen. De geur van versgebakken brood komt je al van verre tegemoet en na het proeven van een kaas bij de kaaskraam koop je het liefst de hele kraam leeg. Je dagelijkse portie vitamines haal je bij de groenten- en fruitkraam. Zin in een (h)eerlijk stukje vlees of een vegaburger bij de avondmaaltijd? Bij vleeskraam Blije Big haal je biologisch vlees van dieren die in ruimte opgegroeid zijn.

Ruiterij | Wyck

Meer shopinspiratie?