Ga naar inhoud

Zes restauranttips van de grande dame van de culinaire festivals

Maastricht is de stad van de fijnproevers. Je kunt er verfijnd en smaakvol winkelen, overnachten en genieten van natuur, kunst en cultuur. De stad staat evengoed bekend om haar vele uitstekende eet- en drinkgelegenheden. En om ’t Preuvenemint natuurlijk, het grootste en sjiekste culinaire festival in de Benelux. Vandaar de bijnaam van ’t Preuvenemint: de grande dame. Zij vertelt je in deze blog welke zes restaurants je als fijnproever niet mag missen als je Maastricht bezoekt. Waar wil jij reserveren?

Safar

Safar’ is het Arabische woord voor reizen. Aan de achterzijde van het sfeervolle art-decogebouw waarin hotel Maison Hustinx & Spa is gevestigd ga je op een culinaire ontdekkingstocht door de Libanese en Levantijnse keuken. Die laatste vindt zijn oorsprong in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Verse kruiden zoals za’atar (een soort wilde oregano), kardemom en kruidnagel maken standaard deel uit van de diverse gerechten om ze nóg meer smaak te geven. Diezelfde gerechten zijn volgens een eeuwenoude Beiroetse traditie ook ontworpen om met z’n tweeën of meer mensen te delen.

Vrijthof 20 | Binnenstad

Culinair Safar Maastricht Gerechten Safar Maastricht

Brandsøn

Brandsøn verrast je meteen al met zijn inrichting. Een horecagelegenheid in Montreal was de inspiratiebron voor de grote, ronde bar bij de ingang. In het restaurantgedeelte waan je je in Scandinavië. En op een centrale plek tref je een mosasaurus of maashagedis aan in het Brandsøn-logo. Die mosasaurus verwijst naar Maastricht als eerste vindplaats van de fossiele overblijfselen van dit prehistorische dier en naar de ligging van het restaurant: meteen aan de Maas nabij de dertiende-eeuwse Sint-Servaasbrug. Brandsøn is minstens zo verrassend als het gaat om shared, fine en private dining. Een reservering voor de chef’s table behoort tot de mogelijkheden.

Het Bat 2 | Stokstraatkwartier

Tout à Fait

Dit restaurant vlak bij het Onze-Lieve-Vrouweplein ontving in 2002 een Michelinster. Die heeft tot op de dag van vandaag alle seizoenen stralend doorstaan. Diezelfde seizoenen bepalen de menukaart. Daarop staan acht kleine gerechten die elke maand wisselen. Tout à Fait heeft een voorliefde voor de klassieke keuken met herkenbare gerechten. Aziatische invloeden zoals yuzu (een citrusvrucht) en dashi (een bouillon) bijvoorbeeld tref je er niet aan. Toch is er behalve traditie meer dan voldoende ruimte voor creativiteit en originaliteit. Omdat de medewerkers van Tout à Fait elkaar voortdurend inspireren en iets nieuws van elkaar willen leren.

Sint Bernardusstraat 18 | Jekerkwartier

ToutaFait Maastricht culinair gerecht ToutaFait Maastricht brood en kaas

NOON

De open keuken van NOON is half mediterraans en half Aziatisch. Binnen – zachtgele mergelmuur, vrolijke muurschilderingen, veel (hang)planten – is plek voor zo’n zeventig couverts. Op het buitenterras vlak bij de Maas is dat meer dan het dubbele. Vanaf het terras kun je zwaaien naar langsvarende schippers en heb je een bijzonder mooi uitzicht op (links) de Sint-Servaasbrug, (rechts) de Wilhelminabrug en de skyline van Maastricht. NOON staat bekend als een eigenzinnige hideout of schuilplaats te midden van het lokale horeca-aanbod. Niet voor niets weten veel mensen die snel te vinden. Vanwege de niet-alledaagse gerechten, de aparte cocktails én de onderscheidende wijnkaart.

Griend 6-7 | Wyck

Healthy Beetroot gerecht Noon Maastricht Terras NOON Maastricht uitzicht Maas

Bouchon d’en Face

Een klassiek ingericht Frans restaurant met klassieke Franse gerechten zoals steak tartare en confit de canard. Bouchon d’en Face concentreert zich voornamelijk op de rijke smaak van vlees en in mindere mate op de nouvelle of haute cuisine. Over de naam: vroeger was Lyon een textielstad. In verschillende wijken ontstonden kleine cafés waar je ook een eenvoudige maaltijd kreeg als textielarbeider. Die cafés waren herkenbaar aan een strobundeltje aan de gevel. Die bundeltjes werden bouchons genoemd. Later heetten de eetcafés ook bouchons. Maar waarnaar verwijst ’d’en face’ (aan de overkant) dan? Een vriendelijke medewerker van Bouchon d’en Face geeft je daar graag antwoord op.

Wycker Brugstraat 54 | Wyck

Coquille Bouchon D'En Face Maastricht Bouchon D'En Face Maastricht Pietzey

Beluga Loves You

In januari 2020 kreeg Beluga Loves You nieuwe stijl zijn eerste Michelinster. Je wordt welkom geheten in Bosco, een mystieke, bosrijke omgeving. Daarna volgt de hoofdruimte Aqua, met uitzicht op de Maas en Maastricht. Ter afsluiting van de maaltijd is er Terra, een intieme ondergrondse locatie. Beluga Loves You werkt volgens de principes van de RAW-kookstijl: eenvoud van koken en gebruik van het dier van kop tot staart gaan hand in hand met onder meer duurzame producten uit de regio. Zoals Maastrichtse bonbons naast kruiden, bloemen en plantjes uit Margraten en forel uit de Voerstreek. Al met al biedt Beluga Loves You meer dan voldoende ’ingrediënten’ om ook van Beluga te houden.

Plein 1992 12 | Céramique

Beluga Loves You binnen interieur Dessert Beluga Loves You Maastricht

Meer culinaire tips uit Maastricht?

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *